Τοπικά

Η έξυπνη πρίζα σχεδιάζεται από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρολόγων του Π.Θ “Θ”

φοιτητές εξυπνη πρίζα

Τη δημιουργία της έξυπνης πρίζας με την οποία ο χρήστης θα παρακολουθεί αν έχει ξεχάσει κάποια συσκευή ανοιχτή στο σπίτι, ενώ βρίσκεται έξω, και θα μπορεί να την κλείνει, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια, σχεδιάζει ομάδα φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που ήδη παρακολουθεί τα μαθήματα στη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Π.Θ.

Στην επιχειρηματική ιδέα με τίτλο «Check your Plugs» συμμετέχουν πέντε φοιτητές και φοιτήτριες από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είναι οι εξής: Κωνσταντίνα Στεργιοπούλου, Κυριακή Πετρομελίδου, Ειρήνη Μηλιώτη, Παντελής Πεσλής, Αλέξανδρος Ανθούλιας-Τόπας.

Η φοιτήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνα Στεργιοπούλου τόνισε πως «στην εποχή που ζούμε όλοι ενδιαφερόμαστε για την εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι σκεφθήκαμε πως όλοι μας σκεπτόμαστε πόσο ρεύμα θα καταναλωθεί, αν ξεχάσουμε ανοιχτή κάποια συσκευή στο σπίτι μας. Σχεδιάσαμε, λοιπόν μια πρίζα την οποία ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί μέσω tablet ή smartphone, ώστε να βλέπει, αν υπάρχει σε λειτουργία κάποια συσκευή, όταν θα είναι εκτός σπιτιού και να μπορεί να την κλείνει. Επίσης θα μπορεί να ενημερώνεται για τυχόν διαρροές στο ρεύμα, ακόμη και για βραχυκύκλωμα. Η έξυπνη πρίζα που σχεδιάζουμε, θα αντικαθιστά την κοινή πρίζα και θα διαθέτει ένα μικροεπεξεργαστή που θα συνδέεται με την εφαρμογή μας. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλες τις πρίζες σε ένα κτίριο είτε είναι σπίτι, είτε βιοτεχνία, είτε άλλος εργασιακός χώρος».

Η ίδια πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στο σχεδιαστικό κομμάτι και έχουμε καταλήξει στα τεχνολογικά υλικά που θα χρειαστούμε για να δημιουργήσουμε την πρίζα και πώς θα προγραμματίσουμε το μικροεπεξεργαστή. Στηριζόμαστε στις γνώσεις μας από τη Σχολή μας και πιστεύουμε ότι βήμα-βήμα θα πετύχουμε».

Από την πλευρά της η φοιτήτρια Κυριακή Πετρομελίδου μάς είπε πως «παρακολουθούμε από το προηγούμενο εξάμηνο το μάθημα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο και έχουμε αποκτήσει πολύ σημαντικές γνώσεις, αφού δεν είχαμε ασχοληθεί καθόλου με οικονομία και μάρκετινγκ. Εμείς από το Τμήμα που φοιτούμε, διαθέτουμε τη γνώση για την ψηφιακή τεχνολογία που είναι η βάση για πολλές καινοτόμες εφαρμογές στη σύγχρονη ζωή, και συγχρόνως από το προαιρετικό μάθημα της καινοτομίας αντλούμε πληροφόρηση για το πώς θα προωθήσουμε επιχειρηματικά το τεχνολογικό προϊόν».

Από την πλευρά της η φοιτήτρια Ειρήνη Μηλιώτη υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συνεργασία στην ομάδα στην προώθηση μιας επιχειρηματικότητας ιδέας. «Ο ένας βοηθάει τον άλλο και η ομάδα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό που κάνουμε. Και από τη γνώση μας στη Σχολή προσπαθούμε να προγραμματίσουμε το μικροεπεξεργαστή και να φτιάξουμε την πρίζα» υπογράμμισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το