Άρθρα

Η εξέλιξη του Βόλου από το 1800 μέχρι το 1935 – Προσωπικότητες της περιόδου 

Επιμέλεια Αντώνη Παπαγεωργίου

Γρηγόριος Φουρτουνιάδης, μητροπολίτης Δημητριάδος
Γεννήθηκε στο Φαναράκι του Βοσπόρου το 1838, ανιψιός του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Στ’. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Υπηρέτησε μέγας αρχιδιάκονος των Πατριαρχείων και το 1870 προήχθη σε Μητροπολίτη Δημητριάδος. Επέδειξε δραστηριότητα και εθνική δράση αξιόλογη. Κατά την Επανάσταση του 1878 ώς και τον πόλεμο του 1897 προσέφερε πολυτιμότατες υπηρεσίες στην πατρίδα. Απεβίωσε στον Βόλο, όπου και ετάφη.

Κωστής Σπυρίδης
Γεννήθηκε στον Βόλο το έτος 1869. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Γαλλλία και Γερμανία, άρχισε να πολιτεύεται το 1910 και ετάχθη στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Εξελέγη βουλευτής επί σειρά ετών και διετέλεσε υπουργός της Εθνικής Οικονομίας το 1917 και 1924 υπουργός του αυτού υπουργείου και του υπουργείου Παιδείας και το 1923 υπουργός της Γεωργίας. Από το 1934 έγινε δήμαρχος Παγασών μέχρι το 1938, οπότε αντικαταστάθηκε από τον Ν. Σαράτση.

Ιωακείμ Αλεξόπουλος τ. Μητροπολίτης Δημητριάδος
Γεννήθηκε στη Γκούρα Φενεού της Κορινθίας το 1873. Διδάχθηκε στο λειτουργόν ελληνικό σχολείο της μονής Ταξιαρχών της Αιγιαλείας και μετά στο Γυμνάσιο Αιγίου και Πατρών. Μετά εκάρη αδελφός της Μονής και όταν χειροτονήθηκε διάκονος ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, όπου αποπεράτωσε τις σπουδές του το έτος 1904. Διορίσθηκε ιεροκήρυκας Άρτης και μετά εφημέριος της Αμερικανικής Ελληνικής Κοινότητας στη Βασιγκτώνη. Όταν επέστρεψε από την Αμερική το έτος 1931, τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Φωκίδος και το έτος 1935 Μητροπολίτης Δημητριάδος. Εργάστηκε φιλανθρώπως και εκτιμήθηκε από όλο το ποίμνιό του.

Γερμανός Μαυρομμάτης Μητροπολίτης Δημητριάδος
Γεννήθηκε και ανατράφηκε στο νησί των Ψαρρών. Σπούδασε στο Γυμνάσιο Χίου και τις θεολογικές του σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Το 1894 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1900 διορίστηκε ιεροκήρυκας στον Βόλο, το δε 1907 επίσκοπος Δημητριάδος. Πρωτοστάτησε σε όλες τις φιλανθρωπικές κινήσεις του Βόλου και ανήγειρε εκ βάθρων την ιερά Μονή Ξενιάς. Επειδή αναμίχθηκε με το παλαιοημερολογικό ζήτημα, καθαιρέθηκε από τον βαθμό του το έτος 1935.

Δαμιανός Κυριαζής
Με καταγωγή από τον Βόλο γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το έτος 1890. Σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο των Αθηνών και έπειτα Πολιτικές Επιστήμες στη Λειψία. Διετέλεσε τμηματάρχης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, διευθύνοντας το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Τμήμα. Χρημάτισε υπουργός της Εθνικής Οικονομίας επί κυβερνήσεως Παπαναστασίου κατά το έτος 1932, και κλήθηκε στην Ευρώπη λόγω της μεγάλης του μορφώσεως και της ειδικότητάς του περί τα της εθνικής οικονομίας του τόπου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το