Τοπικά

Η Επιτροπή Αγώνα για τις απαντήσεις της Ε.Ε.: Vella όπως λέμε Φάμελλος – Και για την ουσία… κουβέντα

«Τυπικές και εκτός ουσίας ήταν οι απαντήσεις του επιτρόπου κ. Vella στις ερωτήσεις του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή για την καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ και την κατασκευή εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου» τονίζει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «οι απαντήσεις ήταν γεμάτες υπεκφυγές και χωρίς να σταθούν καν στις καταγγελίες που του έγιναν».
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα:

«Τι άλλο να περίμενε κανείς όταν το σχέδιο της καύσης σκουπιδιών εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντα ευρωπαϊκών πολυεθνικών, όπως η γαλλοελβετική Lafarge-Holcim, όσο και ευρωπαϊκών χωρών που αδυνατούν να διαχειριστούν τα δικά τους απόβλητα τώρα που η κινέζικη αγορά ανακυκλώσιμων υλικών κλείνει;
Τι ομολογεί ο κύριος Vella, καθώς δεν μπορεί να το αποφύγει; Ότι πριν φτάσουμε στην καύση που η ευρωπαϊκή οδηγία δεν συνιστά, θα έπρεπε να έχουμε τηρήσει την πυραμίδα διαχείρισης των αποβλήτων. Με απλά λόγια θα έπρεπε να έχουμε ήδη εφαρμόσει τα προγράμματα διαλογής στην πηγή για να ανακτήσουμε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά και μετά να διαβουλευτούμε τι θα γίνει με τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται. «Οι αρμόδιες αρχές έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι μόνο μη ανακυκλώσιμα απόβλητα υπόκεινται στην επεξεργασία στερεών ανακτηθέντων καυσίμων.»

Πότε το υπουργείο, η Περιφέρεια και ο Δήμος εξασφάλισαν την ανάκτηση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών; Ποτέ! Ποια προγράμματα ανακύκλωσης εφάρμοσαν; Ουσιαστικά, κανένα!
Η μονάδα παραγωγής SRF που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Βόλο δεν ανακτά το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών παρά ένα μικρό ποσοστό αυτού. Άρα δεν αποτελεί λύση ούτε καν στα πρότυπα που θέτει η ίδια η Ε.Ε, ούτε καν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα, που απαντά ο κ Vella.
Πως είναι δυνατόν να καλούμαστε να διαχειριστούμε τα απόβλητα άλλων χωρών όταν δεν διαχειριζόμαστε ορθολογικά ούτε καν τα απόβλητα της περιοχής μας; Απάντηση δεν υπάρχει και για αυτό παρατύπως ο κ. Vella δεν αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα, αλλά μας παραπέμπει σε οδηγίες και νόμους που δεν έχουν νόημα όταν σαν χώρα δεν μπορείς να διαχειριστείς τα δικά σου απόβλητα.

Τελικά το μόνο ενδιαφέρον στις απαντήσεις του κ. Vella είναι η παραδοχή ότι τα πρότυπα για τις συνεχείς μετρήσεις των εκπομπών διοξινών και φουρανίων βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της «ανάπτυξης», για αυτό η Επιτροπή δεν έχει ακόμη καθορίσει την ημερομηνία από την οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται συνεχής μέτρηση. Με άλλα λόγια, μας αποκαλύπτει ότι όχι μόνο ο Βόλος, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη γίνεται θύμα ενός εγκλήματος κατά το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο, αλλά το επιτρέπουν ανεξέλεγκτα, γιατί ο έλεγχος θα έδειχνε το μέγεθος του κακού.
Οπότε ας μην αναρωτιόμαστε για τη στάση και την επιχειρηματολογία του κ. Φάμελλου. Προφανώς συντονίστηκε με τους ευρωπαίους εταίρους. Από τη μεριά μας μπορούμε να τους απευθύνουμε δύο σαφέστατα ερωτήματα: τελικά για ποιο λόγο επιλέχθηκε η Ελλάδα ως αποτεφρωτήρας απορριμμάτων της Ευρώπης και γιατί η Ε.Ε. αδιαφόρησε για να δημιουργήσει και να επιβάλλει ένα προστατευτικό για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον πλαίσιο πριν προτρέψει τα κράτη – μέλη της να εφαρμόσουν την καύση;»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το