Οικονομία

Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών

assets_LARGE_t_420_54624829

Εξαγορές και συγχωνεύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ αναμένει για φέτος η Pricewaterhouse Coopers, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί έγκαιρα και ομαλά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Oπως επεσήμανε ο κ. Κώστας Μητρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος της PwC, «η αγορά είναι πολύ ρηχή και η έξοδος από την ύφεση δεν είναι ακόμη ορατή. Τα πολύ μικρά μεγέθη των καθαρά ελληνικών συναλλαγών και τα ελάχιστα διεθνή deals δίνουν το στίγμα. Το 2016 δείχνει δυναμικότερο αλλά απαραίτητο για την ενίσχυση της ορμής είναι η ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Μετά από την πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα έναντι τιμήματος 2,75 δισ. ευρώ, και τη 40ετής σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην κοινοπραξία της Fraport. Φέτος, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και της «Αστήρ Παλάς».

Ακόμη, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η συγχώνευση των εταιρeιών Σάνη Resort και Ikos Resort, που ανήκουν στον όμιλο Oaktree, ενώ πιθανή είναι η ολοκλήρωση της πώλησης από τη Frigoglass του κλάδου υαλουργίας και πλαστικών κιβωτίων στην εταιρeία GZ Industries. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το θέμα εξαγοράς της Forthnet από το σχήμα Vodafone- Wind.

Ο κ. Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC, τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά δείχνει αντοχή. Αν ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία η αξιολόγηση, οι επενδυτές μπορεί να αντιδράσουν ιδιαίτερα θετικά. Το πλέον όμως απαραίτητο στοιχείο για επενδύσεις είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα γενικότερα».

Το 2015 έγιναν 29 μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 1,4 δισ. ευρώ, περίπου 30% χαμηλότερα από το 2014. Οπως αναφέρει η PwC, η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα.

TOYΡΙΣΤΙΚΟ REAL ESTATE
Μαγνήτης οχτώ ξενοδοχεία

Στην προτελευταία θέση μεταξύ 28 πόλεων της Ευρώπης που περιλαμβάνονται στην ετήσια έρευνα της εταιρείας συμβούλων PwC για τις τάσεις στην αγορά ακινήτων (Emerging Trends in Real Estate 2016) βρέθηκε η Αθήνα. Η μεγάλη βουτιά συνδέεται με το γεγονός πως πέρυσι η ελληνική πρωτεύουσα είχε εκτοξευθεί στην 5η θέση της κατάταξης επειδή οι ξένοι επενδυτές θεωρούσαν πως η οικονομία και οι επενδύσεις θα ανακάμψουν, πρόβλεψη η οποία δεν επιβεβαιώθηκε.

Το μόνο ενδιαφέρον που παραμένει εκ μέρους των ξένων επενδυτών για τα ακίνητα αφορά κυρίως αυτά που συνδέονται με τον τουρισμό, ο οποίος λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών σε Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική, καθώς και σε άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, εκτιμάται ότι και φέτος θα σπάσει νέο ρεκόρ.

Πάντως σε επίπεδο επιχειρήσεων ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC, Κώστας Μητρόπουλος, εκτιμά ότι από ένα σύνολο περίπου 800 μεγάλων ξενοδοχείων μόλις… 8 θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς για τους ξένους. Σημειώνει ότι περισσότερα από τα μισά (περίπου 450) αφορούν μεμονωμένα ξενοδοχεία. Το ενδιαφέρον των ξένων funds εστιάζεται σε αλυσίδες ξενοδοχείων, όπως είναι π.χ. ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, το Πόρτο Καρράς, τα Mitsis Hotels κ.λπ.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Στα 2,1 δισ. ο πήχης των deals

Οι υποδομές είναι ο τομέας ο οποίος προσελκύει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον με τα περισσότερα deals, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Οπως αναφέρει η PwC, το 2015 τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν σε 268 εκατ. ευρώ, ωστόσο φέτος αναμένεται να διαμορφωθούν σε 2,153 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την κοινοπραξία Fraport AG – Slentel (1,2 δισ. ευρώ) έχει ήδη υπογραφεί. Η πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ στη Socar αναμένεται να προχωρήσει, με το 17% να μεταβιβάζεται σε πιστοποιημένο από την Ε.Ε. ανεξάρτητο διαχειριστή συστήματος μεταφοράς. Μετά τον ΟΛΠ αναμένεται να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό και ΟΛΘ.

Τέλος, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κατά 17% και η πώληση του ΑΔΜΗΕ κατά 49% έχουν προσωρινά ανασταλεί. Η μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ στο κράτος και η επακόλουθη πώληση του 49% αυτού έχουν συμπεριληφθεί στην τελευταία συμφωνία με τους δανειστές.

ΑΓΚΑΘΙ ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Διστακτικά τα distress funds

Περιορισμένες εκτιμάται ότι θα είναι συνολικά οι συναλλαγές μέσω distress funds και κατά το φετινό έτος, καθώς τα deals με αυτή τη διαδικασία είναι συνήθως αρκετά χρονοβόρα καθώς εκτός από τους δύο «παίκτες» που συνήθως εμπλέκονται σε μία συμφωνία, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και ο παράγοντας-τράπεζα.

Θα πρέπει δηλαδή να προηγηθούν χρονοβόρες συζητήσεις και αντίστοιχες ενέργειες εκ μέρους των τραπεζών που έχουν το πάνω χέρι στο μάνατζμεντ προβληματικών εταιρειών, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή το ενδιαφέρον distress funds είναι σχεδόν μηδαμινό.

Ακόμη και στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος σημειωτέον βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στην αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών – είναι αβέβαιο αν δοθεί λύση μέσα στο 2016.

Το ενδιαφέρον των ξένων αφορά σε ένα μικρό ποσοστό των ελληνικών εταιρειών. Οπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, από τις 3.000 επιχειρήσεις που παρακολουθεί η PwC θεωρητικά οι 50 εξ αυτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο. Ακόμη 150 εταιρείες μικρού μεγέθους -σχετικά με αυτό που αναζητούν τα funds- εάν συγχωνευθούν μπορεί να αποτελέσουν «στόχο», ενώ περίπου 20 εταιρείες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές λόγω ονόματος, εμβέλειας αλλά και λόγω υψηλής εξαγωγικής δραστηριότητας.

ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ «ΕΞΥΠΝΟ ΧΡΗΜΑ»
Εξωστρέφεια και καινοτομία τα κριτήρια για την επιλογή

Οι ξένοι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους όχι σε κλάδους, αλλά σε μεμονωμένες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη, εξωστρέφεια, καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες και έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Η εξαγορά του 80% της φαρμακευτικής βιομηχανίας Pharmathen (της οικογένειας Κάτσου) από τη βρετανική BC Partners Ltd, εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, είναι ενδεικτική για το τι ακριβώς ψάχνει το «έξυπνο χρήμα».

9,7 εκατ.
Στον ίδιο κλάδο η Quantum PharmaPlc, εισηγμένη φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαγόρασε το σύνολο του δικτύου εταιρειών Lamda Pharmaceuticals έναντι 9,7 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών. Πέρυσι τον Απρίλιο η OpenBet Ltd, εταιρεία παροχής λογισμικού στον κλάδο των αθλητικού στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαγόρασε την OpenBet Ελλάς ΑΕ από την Athens Technology Center ΑΕ αντί του ποσού των 18,6 εκατ. ευρώ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το