Κόσμος

Η διπλωματία των… πάντα: Η Κίνα διεκδικεί την επιστροφή των αρκούδων από τους ζωολογικούς κήπους της Δύσης

Η μέρα που οι λάτρεις των πάντα φοβόντουσαν έχει έρθει.

Το μακρύ ταξίδι τους για την Κίνα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη (08/11), τα τρία γιγάντια πάντα του Εθνικού Ζωολογικού Κήπου στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, οι Mei Xiang, Tian Tian και το μικρό τους Xiao Qi Ji. Τα τρία αρκουδάκια άφησαν πίσω τους άδεια την εγκατάσταση – «σπίτι» τους, χωρίς καμία βεβαιότητα ότι μπορεί και να επιστρέψουν.

«Μία στιγμή που μάς ραγίζει την καρδιά»
«Πρόκειται για μία στιγμή που μάς ραγίζει την καρδιά», σημείωσε στο Associated Press η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου, Brandie Smith. «Είναι, όμως, και μία στιγμή χαράς γιατί γιορτάζουμε την επιτυχία του μακροβιότερου προγράμματος διατήρησης ενός και μόνο είδους στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Η οικογένεια των πάντα, υπό τα μάτια των επισκεπτών του ζωολογικού κήπου, φορτώθηκε σε μεγάλα, λευκά κοντέινερς. Στα φορτηγά που περίμεναν για να τα παραλάβουν τοποθετήθηκαν με περονοφόρα, ανυψωτικά μηχανήματα. Μαζί τους, για τον δρόμο, είχαν αρκετά καλάθια με μπαμπού για σνακ. Τα μικρά παράθυρα στο πλάι των κοντέινερς αποκάλυπταν, κατά διαστήματα, τα πρόσωπά τους. Δίπλα τους, περπατούσε το προσωπικό του ζωολογικού κήπου.

Τα πάντα μεταφέρθηκαν στη βόρεια Βιρτζίνια, και συγκεκριμένα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles. Εκεί τα περίμενε το FedEx Panda Express – ένα ειδικά εξοπλισμένο για την αποστολή Boeing 777F. Η 19ωρη πτήση προς την Τσενγκντού της Κίνας περιλάμβανε στάση ανεφοδιασμού στο Άνκορατζ της Αλάσκα. Όπως υπογράμμισε η Smith, κατά τη διάρκεια μισού αιώνα ανταλλαγής μεταξύ του ζωολογικού κήπου και τις Κίνας, τα γιγάντια πάντα έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο των ειδών που απειλούνται. Η διευθύντρια κατέληξε ότι, ελπίζει, «κάποια στιγμή σύντομα» να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, προκειμένου να υποδεχθεί πίσω τα πάντα και να γιορτάσει την επιστροφή τους στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο του Smithsonian.

Ωστόσο, για αυτό το τελευταίο δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Η συμφωνία ανταλλαγής του ζωολογικού κήπου με την China Wildlife Conservation Association λήγει, στις αρχές Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις για επέκταση ή ανανέωση της συμφωνίας δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Όπως εικάζουν αναλυτές, το Πεκίνο έχει αρχίσει σταδιακά να αποσύρει τα γιγάντια πάντα από ζωολογικούς κήπους σε Αμερική και Ευρώπη, εν μέσω διπλωματικών εντάσεων με ορισμένες από τις κυβερνήσεις της Δύσης.

Το 2019, ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο επέστρεψε τα πάντα που φιλοξενούσε ενώ, στις αρχές του 2023, η τελευταία κινέζικη αρκούδα από τον ζωολογικό κήπο του Μέμφις στο Τενεσί, πήγε σπίτι της. Πλέον, στις ΗΠΑ, τα μόνα γιγαντιαία πάντα που έχουν απομείνει βρίσκονται στον ζωολογικό κήπο της Ατλάντα. Και αυτή η σύμβαση «δανεισμού» των ζώων, όμως, λήγει στα τέλη του επόμενου έτους.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το