Άρθρα

Η διατροφή στη ζωή της γυναίκας

 

Της
Κατερίνας Παππά,
διατροφολόγου – διαιτολόγου

Γυναίκα, μια λέξη που αντιστοιχεί σε πολλαπλούς ρόλους. Η λέξη αυτή μπορεί να σημαίνει μητέρα, σύζυγος, ερωμένη, φίλη, επαγγελματίας, αθλήτρια. Η γυναίκα καλείται σήμερα να επιτελέσει πολλούς ρόλους ταυτόχρονα και ο αγώνας με τον χρόνο άνισος. Η διατροφή είναι ένας τρόπος για να καταφέρει μια γυναίκα να έχει ενέργεια και να υποστηρίζεται σε όλα τα στάδια και εκφάνσεις της ζωής της. Από την αλληλεπίδρασή μου στο γραφείο με γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων έχω καταλήξει πως το κλειδί για την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών είναι μια υγιεινή διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει πως η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας σε όλα τα ηλικιακά στάδια.
Η διατροφή είναι ένας άμεσος τρόπος να υποστηρίξουμε τη γυναίκα στις δραστηριότητες της καθημερινότητάς. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή εδώ και χρόνια στη γονιμότητα, στην πνευματική διαύγεια, στον ορμονικό έλεγχο και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια διατροφή ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά (μακροθρεπτικά, μικροθρεπτικά) εγγυάται σίγουρα υψηλά ενεργειακά επίπεδα και αυξημένη διάθεση!
Πλήθος από έρευνες επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα της διατροφής στον ύπνο, στη διάθεση, στην ενέργεια και στην αντιμετώπιση φλεγμονών του οργανισμού.
Βάζοντας μικρούς στόχους και εντάσσοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στην καθημερινότητά μας καταφέρνουμε να διατηρούμε έναν υγιή οργανισμό σε σώμα και πνεύμα.
Οι γυναίκες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε σίδηρο λόγω αυξημένης απώλειας κατά την έμμηνο ρύση και σε ασβέστιο. Ο σίδηρος είναι βασικός για τη δημιουργία των ερυθροκυττάρων στο σώμα και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς επίσης και την ομαλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος.
Οι φυτικές ίνες ακόμη ένας σημαντικό στοιχείο, συνδέονται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ρυθμίζουν το γλυκαιμικό προφίλ και βελτιώνουν το μεταβολισμό.
Ένα ισορροπημένο γεύμα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Στόχος είναι το πιάτο μας να περιέχει όλες τις κατηγορίες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, καρπούς, πρωτεΐνη) για να επιτευχθεί η λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα με ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων είναι ιδανικό για να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, να προσφέρει ενυδάτωση στο σώμα και να μην γίνεται βαρετό!
Συμβουλή μου για τις γυναίκες τού σήμερα είναι:
Να υποστηρίζετε τον οργανισμό σας και να τον προσέχετε. Επενδύστε στη διατροφή σας και φροντίστε τον εαυτός σας!

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το