Τοπικά

Η ΔΑΣ ΟΤΑ κατά του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1»: Οι αναδιαρθρώσεις δεν θα βελτιώσουν τη θέση των εργαζομένων

Η ΔΑΣ ΟΤΑ απορρίπτει και την παλιά και την νέα μορφή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση και σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις δεν θα βελτιώσουν τη θέση των εργαζομένων στους δήμους και την ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

“Με το νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» επιδιώκει την προσαρμογή της Τοπικής Διοίκησης στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σε όφελος των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων, τόσο στους δήμους, όσο και συνολικότερα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ο «Κλεισθένης» αποτελεί συνέχεια του «Καλλικράτη».
Πίσω από τις αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με την ΚΕΔΕ για το εκλογικό σύστημα κρύβεται η πλήρη σύμπνοιά τους στην ίδια πολιτική. Στόχος να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα από τις ανάγκες τους, να ενσωματωθούν στο αφήγημα “του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης”, που περνάει πάνω από τη καθήλωση των εργατικών αναγκών, δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στα επιτρεπτά από το κεφάλαιο όρια. Στόχοι στους οποίους συμπίπτει το σύνολο των αστικών δυνάμεων. Άλλωστε εμείς οι εργαζόμενοι στους δήμους γνωρίζουμε καλά από την καθημερινή μας πείρα ότι από κοινού υλοποιούν την πολιτική επιβολής φόρων, ελαστικών σχέσεων εργασίας, εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, περιστολής της κρατικής χρηματοδότησης, διεύρυνσης της ανταπόδοσης, διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με επιχειρήσεις.
Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ νομιμοποίησε με την συμμετοχή της την επιτροπή διαβούλευσης της κυβέρνησης, παρόλο που στη συνέχεια αποχώρησε”.

Σημειώνει επίσης πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση:
· Μετατρέπει σε ανταποδοτική την υπηρεσία του πρασίνου, φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν τη λειτουργία της και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της. Στρατηγικός στόχος είναι οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να συνεπικουρεί. Σε αυτή την κατεύθυνση διευκολύνεται και η σταδιακή μεταφορά φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της Τοπικής Διοίκησης, την ώρα που οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι και μειωμένοι κατά 62% έως και το 2021 τουλάχιστον.
· Ενισχύεται με νέο θεσμικό πλαίσιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στους Δήμους σε κρίσιμους τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων και η παραχώρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Παραμένει το Οικονομικό Παρατηρητήριο και ο Λογαριασμός Εξυγίανσης, το σχέδιο, δηλαδή, συρρίκνωσης υπηρεσιών, επιπλέον φόρων, απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων για τους δήμους που είναι στο κόκκινο.

“Η ΔΑΣ ΟΤΑ επιδιώκει την οργάνωση της πάλης για την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές σε συμμαχία με τα εργατικά λαϊκά στρώματα των δήμων, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες” καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το