Τοπικά

Οδηγία για αποφυγή κολύμβησης στις αστικές παραλίες – Έκρυβε και η Περιφέρεια το πρόβλημα


Η Δωροθέα Κολυνδρίνη παραδέχεται με ανακοίνωσή της, ότι γνώριζε από  τις 11 Μαϊου για την εκροή λυμάτων στον Παγασητικό, με αφορμή περιστατικό βλάβης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ . Ανακοίνωσε μόλις σήμερα, μετά και τη μεγάλη διαρροή ανεπεξέργαστου λύματος, σύσταση ώστε να αποφεύγεται το κολύμπι σε Πευκάκια, Αλυκές, Άναυρο, Πλάκες .

Ειδικότερα η κ. Κολυνδρίνη σε ανακοίνωσήτης αναφέρει:

Οι υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων ενημερώθηκαν στις 11-05-2015 για τεχνική βλάβη στις εγκαταστάσεις Επεξεργασία Λυμάτων, με αποτέλεσμα μικρό μέρος της παροχής επεξεργασμένου λύματος  και για ορισμένες μόνο ώρες της ημέρας, να διοχετεύεται μέσω του αγωγού υπερχείλισης του αντλιοστασίου στο χείμαρρο ΞΗΡΙΑ.  Αμέσως μετά την ενημέρωση,  δόθηκε εντολή από το Τμήμα Περιβάλλοτος & Υδροοικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, σε διαπιστευμένο εργαστήριο για διαδοχικές λήψεις δειγμάτων από την περιοχή της υπερχείλισης των επεξεργασμένων, σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, λυμάτων, καθώς και από τις κοντινότερες παραλίες.,

Αυθημερόν επίσης , ήτοι στις 11-05-2015, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων με έγγραφο της προς τη ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε να γνωστοποιηθεί εγγράφως το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βλάβης.

Με έγγραφο της η ΔΕΥΑΜΒ, στις 13-05-2015, γνωστοποίησε ότι ο χρόνος περάτωσης όλων των εργασιών θα ήταν περίπου 30 ημέρες. Δεν εκδόθηκε δελτίο τύπου τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί ρητά στο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ αναφερόταν ότι πρόκειται για μικρές ποσότητες επεξεργασμένου λύματος

Στις 15-05-2015 (χθες) με νέο έγγραφό της η ΔΕΥΑΜΒ γνωστοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Π.Ε. διακοπή ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (μιας περίπου ώρας) η οποία δημιούργησε προβλήματα στην επεξεργασία που επιβάρυνε την ποιότητα εκροής του μικρού μέρους της παροχής που διοχετεύεται μέσω του αγωγού υπερχείλισης του αντλιοστασίου στο ΞΗΡΙΑ. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της επεξεργασίας, η ποιότητα της εκροής επανήλθε στα προ της διακοπής επίπεδα.

Μετά και από το παραπάνω έγγραφο δόθηκε νέα εντολή αυθημερόν, από τη Δ/νση Υγείας στο διαπιστευμένο εργαστήριο για νέες δειγματοληψίες στις πλησιέστερες παραλίες (Πευκάκια, Αλυκές, Άναυρος, Πλάκες) προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιβάρυνση της ποιότητας των νερών των ακτών κολύμβησης.

Η Αντιπεριφερειάρχης έδωσε εντολή για σύγκληση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος για τον έλεγχο του περιστατικού,

Δήλωσε επίσης ότι θα ζητηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ η σύνταξη, σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, το οποίο και θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων (Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας -Δ/νση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας) για ενημέρωση, το αργότερο μέχρι 15-06-2015, ενημερώνοντας παράλληλα την αρμόδια για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων Υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας., στο οποίο θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:

Προβλεπόμενες ενέργειες για άμεση αποκατάσταση των βλαβών, επαρκές απόθεμα ανταλλακτικών υλικών, λειτουργία Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους, ύπαρξη ειδικευμένου προσωπικού και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θα συμβάλει στην έγκαιρη αποκατάσταση της βλάβης.

Τρόπος χλωρίωσης των λυμάτων, στις περιπτώσεις εκτροπής αυτών, εκτός του αδειοδοτημένου χώρου διάθεσής των.

Συστήνει δε προκειμένου να προασπιστεί η δημόσια υγεία και μέχρις ότου ληφθούν από το Διαπιστευμένο εργαστήριο τα αποτελέσματα οι κολυμβητές να αποφεύγουν τις κοντινές παραλίες (Πευκάκια. Αλυκές ;Άναυρος, Πλάκες).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το