Αθλητισμός

Η χρονιά δεν ήταν όπως την περίμενε – Ο Ολυμπιακός δεν ανέβηκε κατηγορία ενώ δεν προχώρησε η αναδιάρθρωση

Το 2020 ήταν μια πολύ παράξενη χρονιά όχι μόνο για τον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά για ολόκληρο τον αθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κορωνοϊός που «χτύπησε» όλη την ανθρωπότητα, όπως ήταν φυσικό επηρέασε και τον Ολυμπιακό αγωνιστικά και οικονομικά.
Το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ της περιόδου 2019-20 διεκόπη τον Μάρτιο, με τους «ερυθρόλευκους» να δίνουν το τελευταίο επίσημο παιχνίδι στις 8/3 με τον Διαγόρα στη Νεάπολη. Δεν κατάφεραν να ανέβουν από την τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία στη δεύτερη, τόσο αγωνιστικά (κατέλαβαν την 8η θέση), αλλά ούτε και μέσω αναδιάρθρωσης, η οποία δεν προχώρησε, παρά τα όσα ακούγονταν όλο το καλοκαίρι.
Από τον Μάρτιο σταμάτησε κάθε αγωνιστική δράση στον Ολυμπιακό (λόγω της καραντίνας) μέχρι τον Αύγουστο, όταν και ξεκίνησε η προετοιμασία της ομάδας ενόψει της περιόδου 2020-21. Κι εκεί που ο Ολυμπιακός είχε βρει ρυθμό, μέσω των φιλικών αγώνων και περίμενε την έναρξη του πρωταθλήματος, το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου αποτέλεσε δυνατό «χτύπημα» σε μια ομάδα που ήταν έτοιμη να μπει στη «μάχη» της Φούτμπολ Λιγκ και να παλέψει για την άνοδο.
Στα θετικά για την ομάδα η δημιουργία του προπονητικού κέντρου στον Άγιο Γεώργιο Φερών, με τον Ολυμπιακό να αποκτά το δικό του αθλητικό κέντρο, που είναι το Α και το Ω για μια ομάδα που λειτουργεί επαγγελματικά και θέτει υψηλούς στόχους.

Τερμάτισε όγδοος στη Φούτμπολ Λιγκ
Το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ της περιόδου 2019-20 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ελέω κορωνοϊού. Η αγωνιστική δράση διακόπηκε στις 8 Μαρτίου και ενώ υπολείπονταν τρεις αγωνιστικές για να πέσει η «αυλαία». Ας πάρουμε, ωστόσο, τα πράγματα με τη σειρά.
Τον περασμένο Ιανουάριο η διοίκηση της ΠΑΕ φρόντισε να προχωρήσει στην απόκτηση τεσσάρων έμπειρων ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα, την ερυθρόλευκη φανέλα φόρεσαν οι Χούλιαν Ναβαλόν και Λόρι Κέρη (προερχόμενοι από τον Διαγόρα Ρόδου), ο Στάθης Βασιλούδης από την Κέρκυρα, ο Γκενάτι Ξενοδόχοφ (ελεύθερος) και ο Παύλος Μητρόπουλος (ελεύθερος).
Αποχώρησαν από την ομάδα οι Ντούγκλας Τζέφερσον, Γιάννης Πριόνας, Νίκος Μπαρούτας, Παύλος Λάσκαρης, Λιούμπομιρ Στεφάνοβιτς, Θανάσης Δεινόπαπας, Στέλιος Πόζογλου, Μάρκος Ντούνης και Χρήστος Καρακώστας.
Ο Ολυμπιακός μπήκε με το «δεξί» στη νέα χρονιά, επικρατώντας με 4-1 του Ασπρόπυργου στη Νεάπολη. Οι Τσίτας, Τσιάρας, Κουτσιανικούλης και Ντούνης ήταν οι σκόρερ του Ολυμπιακού, ενώ για τους φιλοξενούμενους είχε σκοράρει ο Ζαχαρός.
Ακολούθησε η αναμέτρηση με τη Βέροια στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, με τον Ολυμπιακό να χάνει με 1-0, με γκολ του Κάνουλα. Οι «ερυθρόλευκοι» απέτυχαν να κερδίσουν ένα ακόμη ντέρμπι, παραχωρώντας ισοπαλία 2-2 στον πρωτοπόρο ΑΟ Τρίκαλα. Προηγήθηκαν στο σκορ με τον Κέρη, τα Τρίκαλα «γύρισαν» το ματς με τους Ριζογιάννη και Φαζό (αυτογκόλ), με τον Φαζό να ισοφαρίζει σε 2-2.

Αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Σούλη Παπαδόπουλου στον πάγκο του Ολυμπιακού (19/1), καθώς ο έμπειρος τεχνικός υπέβαλε την παραίτησή του. Η διοίκηση την έκανε αποδεκτή, με τον Λεωνίδα Βόκολο να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας, με άμεσο συνεργάτη τον Ηλία Σολάκη.
Το ντεμπούτο του Βόκολου στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν καταστροφικό, με τους «ερυθρόλευκους» να γνωρίζουν βαριά ήττα με 4-1 από τον Θεσπρωτό στην Ηγουμενίτσα. Δύο γκολ για τους νικητές σημείωσε ο Ραμίρεζ και από ένα οι Μπίκας και Ευθυμίου. Για τον Ολυμπιακό σκόραρε ο Φαζός.
Τον Φεβρουάριο ο Ολυμπιακός πήρε σπουδαία εκτός έδρας νίκη στην Ιεράπετρα επί του τοπικού Ο.Φ.Ι. με 3-1. Βρέθηκε πίσω στο σκορ με γκολ του Σκόνδρα, για να πετύχει στη συνέχεια τρία τέρματα με τους Ράντι, Κέρη και Τσίτα. Ακολούθησε η νίκη επί της Καλαμάτας στο Βόλο με 2-1, με τον Θωμά Τσίτα να σημειώνει το νικητήριο τέρμα στις καθυστερήσεις. Ο Τσιάρας είχε βάλει μπροστά στο σκορ τους «ερυθρόλευκους», με τον Νταούντ να ισοφαρίζει, προς στιγμήν.
«Εφιαλτικό» ήταν για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι με τον Ιάλυσο στη Ρόδο. Οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν βαριά ήττα με 4-0, με τον Κονέ να σημειώνει «χατ τρικ», ενώ το άλλο γκολ πέτυχε ο Ντιατά.

Στο ντέρμπι με τη Νίκη ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο ξεκίνημα του αγώνα πίσω στο σκορ με πέναλτι του Ροχάνο, όμως ο Τσιάρας στο 93’ ισοφάρισε σε 1-1.
Μετά το παιχνίδι με τη Νίκη αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία ο Λεωνίδας Βόκολος, προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου. Ο Ολυμπιακός συνέχισε στο πρωτάθλημα με τον Ηλία Σολάκη, ως πρώτο προπονητή.
Οι «ερυθρόλευκοι» τον Μάρτιο πρόλαβαν και έδωσαν δύο παιχνίδια, πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο πρώτο ηττήθηκαν με 2-0 από τον Ιωνικό στη Νίκαια, με τους Κρητικό και Κουιρουκίδη να σκοράρουν. Στο δεύτερο γνώρισαν νέα ήττα, αυτή τη φορά από τον Διαγόρα στη Νεάπολη με 1-0, με τον Μπουρλάκη να χρίζεται σκόρερ.
Με απόφαση της κυβέρνησης σταμάτησε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα στα μέσα Μαρτίου, με τον Ολυμπιακό, όταν έγινε η διακοπή του πρωταθλήματος να κατέχει την 8η θέση στο βαθμολογικό πίνακα με 31 βαθμούς. Πιο πάνω από τους «ερυθρόλευκους» τερμάτισαν οι εξής ομάδες: Τρίκαλα 46, Ιωνικός 40, Διαγόρας 38, Ιεράπετρα 37, Νίκη 37, Καβάλα 36, Βέροια 35.

Στο κενό η προσπάθεια για αναδιάρθρωση
Ακολούθησε μια περίοδος αρκετών μηνών αγωνιστικής απραξίας για όλες τις ομάδες. Από τη λίγκα επιχειρήθηκε προσπάθεια να πειστεί η αθλητική και πολιτική ηγεσία να προχωρήσουν από κοινού σε αναδιάρθρωση των κατηγοριών, εξαιτίας της πανδημίας και για το γεγονός πως δεν ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα της Σούπερ Λιγκ 2 και της Φούτμπολ Λιγκ.
Η ΕΠΟ αποφάσισε να γίνει αναδιάρθρωση στη Σούπερ Λιγκ 2, με τις ομάδες να αυξάνουν από 12 σε 18. Στην περίπτωση αυτή θα υποβιβάζονταν στη Φούτμπολ Λιγκ Κέρκυρα και Απόλλων Πόντου και θα ανέβαιναν οι οκτώ πρώτες ομάδες της κατάταξης της Φούτμπολ Λιγκ, μεταξύ αυτών και ο Ολυμπιακός Βόλου.
Τα Χανιά προσέφυγαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο, κατά της απόφασης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και κέρδισαν την υπόθεση, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η αναδιάρθρωση.
Τελικά, η ΕΠΟ προχώρησε στη δημιουργία δύο ομίλων στη Φούτμπολ Λιγκ των 10 ομάδων ο κάθε όμιλος, με την Σαντορίνη να κερδίζει άνοδο από το… παράθυρο, ενώ δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα η Κέρκυρα. Επίσης και ο Πανιώνιος έδειξε αδυναμία να αγωνιστεί σε επαγγελματικό πρωτάθλημα και λαμβάνει μέρος στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Η ΠΑΕ Νίκη προχώρησε σε προσφυγές κατά των αποφάσεων της ΕΠΟ, τις οποίες έχασε. Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Φούτμπολ Λιγκ, με τον Ολυμπιακό να μετέχει στον βόρειο όμιλο.

Πολλές αλλαγές στο ρόστερ
Ο Ευριπίδης Τσιμπανάκος παραμένει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, με τον Σωτήρη Μαυρονάσιο να συνεχίζει στην προεδρία της εταιρείας. Σε συνέντευξη Τύπου τονίστηκε, πως αρχίζει εκστρατεία για τη συστράτευση του κόσμου του Ολυμπιακού, με την ΠΑΕ να είναι σε άμεση συνεργασία με τη διοίκηση του Ερασιτέχνη.
Ο Θωμάς Μακρής επιστρέψει στον Ολυμπιακό και αναλαμβάνει το πόστο του τεχνικού διευθυντή της ΠΑΕ. Ο Περικλής Αμανατίδης ανακοινώνεται σε εκδήλωση των «ερυθρολεύκων» στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, ως ο νέος προπονητής της ομάδας. Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός παρέμεινε στον Ολυμπιακό για σύντομο χρονικό διάστημα. Με τον Περικλή Αμανατίδη πραγματοποιήθηκε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας των «ερυθρολεύκων» στο Καρπενήσι. Αποχώρησε από την ομάδα τον Σεπτέμβριο, με Στέφανο Ξηροφώτο να αναλαμβάνει τα ηνία του Ολυμπιακού. Άμεσος συνεργάτης του Βολιώτη τεχνικού είναι ο Νίκος Τσιαντάκης, γυμναστής ο Αργύρης Παλάσκας και προπονητής τερματοφυλάκων ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του συλλόγου Γιώργος Καραγιάννης.
Η διοίκηση προχώρησε στην ανανέωση της συνεργασίας με τους Στάθη Ρόκα, Νίκο Μπουτζίκο, Φίλιππο Σκοπελίτη, Κλεβί Κόλα, Στάθη Βασιλούδη, Βασίλη Κουτσιανικούλη, Γκενάτι Ξενοδόχοφ, Θωμά Γραικό κα Λόρι Κέρη. Μετά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, έλυσαν τη συνεργασία τους με τον Ολυμπιακό οι Κέρη και Κουτσιανικούλης, οι οποίοι συνεχίζουν την καριέρα τους σε Καλαμάτα και Δόξα Δράμας αντίστοιχα.
Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση των Παντελή Ριζογιάννη, Νίκο Γιαννιτσάνη, οι οποίοι, ωστόσο, αποχώρησαν από την ομάδα μετά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.
Τα νέα πρόσωπα του ρόστερ είναι τα εξής: Γιώργος Λαδάς, Αχιλλέας Κωνσταντίνου (τερματοφύλακες), Μιχάλης Γιαννίτσης, Ιγκόρ Φιλίποβιτς, Γιώργος Παπακώστας, Δημήτρης Μπόλης, Κώστας Βλάχος (αμυντικοί), Φράνκο Κολέλα, Τίμος Πατρώνης, Νίκολας Ντα Κάμπο, Κώστας Κάβουρας, Χρήστος Αγρόδημος, Ανέστης Μαστακούλης, Στεφάν Ενκόα (μέσοι), Ιάσων Παπαδημητρίου, Δημήτρης Ζιάκας, Κώστας Γεωργακόπουλος, Μπρούνο Μπαράνκο, Νίκος Μπέικος, Γεράσιμος Βουκελάτος (επιθετικοί).

Έδρα και πάλι η Νεάπολη
Η διοίκηση της ΠΑΕ φρόντισε να έρθει σε συμφωνία με τον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ για την παραχώρηση του σταδίου της Νεάπολης ως έδρα του Ολυμπιακού και για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, τόσο για τα επίσημα παιχνίδια του πρωταθλήματος, αλλά και για τα φιλικά.
Ωστόσο, μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση με τον Δήμο ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με το γηπεδικό, καθώς δεν έβρισκε γήπεδο για να δώσει τα φιλικά παιχνίδια εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Έτσι, όλα τα ματς τα έδωσε εκτός έδρας, με εξαίρεση το φιλικό με τον Πιερικό, το οποίο διεξήχθη στο προπονητικό κέντρο των «ερυθρολεύκων» στον Άγιο Γεώργιο Φερών (ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0).
Επίσης, ο Ολυμπιακός έδωσε τα εξής φιλικά παιχνίδια μέχρι τέλος Οκτωβρίου και πριν το lockdown που επέβαλε και στον αθλητισμό η κυβέρνηση, λόγω κορωνοϊού: Με Διαγόρα στο Στεφανοβίκειο (νίκη με 4-3), με Αστέρα στην Τρίπολη (ήττα με 4-0), με Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη (ήττα με 1-0), με Βέροια εκτός έδρας (ισοπαλία με 2-2), με Δήμητρα στην Ευξεινούπολη (νίκη με 3-2), με Απόλλωνα Λάρισας στη Φιλιππούπολη (ήττα με 2-1), Αιγάλεω (ισοπαλία με 2-2), με Παναχαϊκή στην Πάτρα (ήττα με 1-0).

Απέκτησε το δικό του «σπίτι»
Το μεγαλύτερο επίτευγμα της διοίκησης είναι αναμφίβολα το προπονητικό κέντρο που κατασκευάστηκε στον Άγιο Γεώργιο Φερών, με τους «ερυθρόλευκους» να αποκτούν το δικό τους σπίτι.
Στον Ολυμπιακό φρόντισαν σε πενιχρές οικονομικά εποχές για τις ΠΑΕ να δημιουργήσουν ένα αθλητικό κέντρο κόσμημα, με τις εργασίες να συνεχίζονται με γοργό ρυθμό. Για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Ευριπίδη Τσιμπανάκο, το προπονητικό κέντρο αποτελεί προσωπικό στοίχημα, καθώς θέλει να αφήσει παρακαταθήκη στον σύλλογο έναν χώρο, που δεν είχε ποτέ ο Ολυμπιακός στην πολύχρονη ιστορία του, παρότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι ιδιοκτησία του Ολυμπιακού Βόλου, αλλά έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Ρήγα Φεραίου.
Οι ιθύνοντες της ΠΑΕ, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, φρόντισαν σε πρώτη φάση να φτιάξουν ένα σύγχρονο γήπεδο για την προετοιμασία της ομάδας, με εγκατάσταση υπόγειου αρδευτικού συστήματος, να ανακαινίσουν τα αποδυτήρια, όπου τοποθετήθηκαν νέα καθίσματα, ατομικά ντουλάπια, ντουζιέρες, τηλεόραση και air condition, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο του προπονητικού κέντρου. Παρέλαβαν ένα χωράφι, στην κυριολεξία και με πολλή δουλειά και μεράκι, έφτιαξαν ένα προπονητικό κέντρο πρότυπο, το οποίο θα ζήλευαν πολλές ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών.
Το αθλητικό κέντρο έχει περιφραχθεί και έχουν τοποθετηθεί κάμερες ασφαλείας.
Τα έργα, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Ήδη έχουν προχωρήσει οι εργασίες αναμόρφωσης του κτιρίου που βρίσκεται παραπλεύρως του γηπέδου που έχει κατασκευαστεί και το χρησιμοποιεί η ομάδα για τις προπονήσεις της. Το κτίριο έχει βαφτεί, έχει γίνει η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, στους οποίους θα υπάρχει γυμναστήριο, σάουνα, αίθουσα προβολής βίντεο και γραφεία προπονητών.
Άμεσα θα προχωρήσουν οι εργασίες για την κατασκευή δύο ακόμη γηπέδων, τα οποία θα διαθέτουν φυσικό χλοοτάπητα. Λόγω των καιρικών συνθηκών η σπορά δεν έχει ακόμη γίνει, ωστόσο, άμεσα θα προχωρήσει το έργο, βάσει της μελέτης που έχει εκπονηθεί από την τεχνική εταιρεία που έχει αναλάβει τις εργασίες και μετά από τις οδηγίες του γεωπόνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το