Άρθρα

Η χρήση μάσκας στο σχολείο

Του Γεώργιου Καπουρνιώτη

Πλησιάζουν οι μέρες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση με την είδηση ότι οι μαθητές θα πρέπει να φοράνε μάσκες κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων. Γονείς και εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται συνεχώς πώς θα μπορέσουν να μιλήσουν στα παιδιά με αποτελεσματικό τρόπο για το πόσο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα και τη σωστή χρήση αυτής στον χώρο του σχολείου. Από τη στιγμή που οι επιστήμονες, θεωρούν ότι η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την καλύτερη υγειονομική θωράκιση των παιδιών, η υπουργός Παιδείας της χώρας μας, κ. Νίκη Κεραμέως, δήλωσε πως η χρήση της θα είναι υποχρεωτική, τόσο από τους μαθητές, όσο και από δασκάλους και καθηγητές. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι οι μάσκες θα διανέμονται δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Προκύπτουν, όμως, πολλά ερωτήματα καθώς αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση στη χώρα μας. Αρχικά, πώς θα επιτευχθεί η σωστή χρήση μάσκας, κυρίως από τους μικρούς ηλικιακά μαθητές; Η αναφορά γίνεται μόνο στα μικρά παιδιά γιατί σε παιδιά του Γυμνασίου – Λυκείου, μπορούμε ως γονείς ή εκπαιδευτικοί να τους εξηγήσουμε τη σπουδαιότητα της χρήσης της και πόσο αυτή μπορεί να μας προστατέψει από τη μετάδοση του νέου ιού, τόσο σε εμάς, όσο και στους συνανθρώπους μας. Τα μικρά παιδάκια, ηλικίας τεσσάρων – πέντε ετών δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου και πολλές φορές κατανοούν δύσκολα τη σωστή χρήση της μάσκας. Το πιο πιθανό είναι να την αντιμετωπίζουν ως παιχνίδι και να την ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Ακόμη, τα μικρά παιδιά παίζουν, τρέχουν, λερώνονται, πέφτουν κάτω, οπότε πρακτικά οι εκπαιδευτικοί θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες προκειμένου να μάθουν στους μαθητές να τη φορούν σύμφωνα με κανόνες. Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου επίσης θα δυσκολευτούν μέχρι να μάθουν πως θα χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα. Υπάρχουν, όμως τρόποι που μπορεί να διευκολύνουν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Αρχικά, τόσο η οικογένεια, όσο και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά για ποιους λόγους πρέπει να φοράμε τη μάσκα και γιατί θα πρέπει ο καθένας να έχει τη δική του προσωπική μάσκα. Με εκπαιδευτικά βίντεο και εικόνες με καρτούν, μπορούν να μεταδοθούν εύκολα οι κανόνες στα παιδιά. Επίσης με δραστηριότητες, όπως να ζωγραφίζουν εξωτερικά τη μάσκα τους, να γράφουν το όνομά τους, οι μαθητές συνηθίζουν καλύτερα την ιδέα της χρήσης της. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά προσαρμόζονται. Όπως μαθαίνουν να βάζουν τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή να πλένουν τα χέρια μόλις γυρίζουν στο σπίτι και πριν το φαγητό, έτσι θα μάθουν να βάζουν και τη μάσκα τους.

Ένα ακόμη ερώτημα είναι … Πώς θα επικοινωνούν οι μαθητές με τη μάσκα και πώς θα αναγνωρίζουν τις εκφράσεις και τα συναισθήματα των συμμαθητών τους και των δασκάλων εφόσον όλα τα πρόσωπα θα είναι καλυμμένα; Πράγματι, η μάσκα εμποδίζει την επικοινωνία, διότι τα παιδιά, δεν έχουν τη δυνατότητα να δούνε τις εκφράσεις, τα συναισθήματα, το χαμόγελο, των φίλων τους και των εκπαιδευτικών. Όμως στην πράξη τα παιδιά θα μάθουν να διαβάζουν καλύτερα τον τόνο της φωνής των άλλων, τα φρύδια, το βλέμμα και τη γλώσσα του σώματος. Οι σύγχρονες Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διαδικασία της μάθησης, όπως παραδείγματος χάριν, η προβολή βίντεο, εικόνων μπορεί να απλοποιήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση το μάθημα, καθώς οι δάσκαλοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν εικόνες για να εξηγήσουν δύσκολους όρους.

Επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα, είναι το θέμα του κόστους. Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι οι μάσκες θα διανέμονται δωρεάν στα σχολεία. Πόσες, όμως, μάσκες έχουν υπολογίσει ότι χρειάζονται; Αρκεί μία μάσκα ανά μαθητή ανά ημέρα; Μήπως στα μικρά παιδιά για να είναι ασφαλή η χρήση μάσκας, απαιτείται να την αλλάζουν συχνότερά; Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί οι γονείς να αγοράσουν επιπλέον μάσκες. Μπορούν, όμως, οι οικογένειες να ανταπεξέλθουν σε ένα επιπλέον έξοδο; Από την εμπειρία μου, οφείλω να ομολογήσω πως υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν χρήματα να δώσουν στο παιδί τους για να αγοράσει φαγητό στο σχολείο, δε θα τους απασχολήσει λοιπόν η χρήση μάσκας. Θα πρέπει, το υπουργείο Παιδείας να λάβει σημαντικά υπόψιν του, το γεγονός αυτό και πριν ακόμα ξεκινήσουν τα σχολεία να δοθούν λύσεις σε βασικά θέματα και απαντήσεις για καταστάσεις που θα πρέπει να χειριστούν με διακριτικότητα από τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να μην έρθουν οι μαθητές σε δύσκολη θέση.

Τέλος, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η θεωρία με την πράξη, διαφέρουν αρκετά. Σίγουρα οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες προκειμένου να εφαρμοστούν σωστά όλες οι οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας. Για αυτό θα πρέπει να υπάρχουν συνέχεια ενημερώσεις προς όλους τους καθηγητές και δασκάλους καθώς και σύμβουλοι που θα μπορούν να απαντάνε στα ερωτήματά τους και θα τους βοηθούν να εκτελέσουν το έργο τους. Το θέμα της χρήσης της μάσκας στα σχολεία, αποτελεί ένα θέμα με διφορούμενες απόψεις, το οποίο θα πρέπει να το διαχειριστεί το κράτος με τέτοιο τρόπο ώστε να μη τεθεί η υγεία μας και των παιδιών μας σε κίνδυνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το