Πολιτισμός

Η αυτοκριτική μιας αντάρτισσας – Κατίνα Λατίφη «Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη»

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το βιβλίο «Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη» των εκδόσεων ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβρη της Κατίνας Λατίφη – Τέντα παρουσιάζεται στον Βόλο στις 2 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Ματσάγγου.
Το βιβλίο θα μπορούσε να είναι η σπαρακτική μαρτυρία μιας μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού που ύστερα από εβδομήντα τόσα χρόνια θυμάται με νοσταλγία και πόνο όσα έζησε τόσο στα μαρτυρικά βουνά του Γράμμου και του Βίτσι, όσο και στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά δεν είναι. Είναι το απόσταγμα της αυτογνωσίας και αυτοκριτικής, με τα οποία αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό τα πολιτικά πράγματα που αφορούν στην κρισιμότερη περίοδο της νεοελληνικής μας ιστορίας. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Η Κατίνα Λατίφη (Τέντα στο πατρικό της), με καταγωγή από τον Αλμυρό, σπάει τον πάγο, αυτοσαρκάζεται και διαρρηγνύει τις γραμμές των ορίων που επέβαλαν κόμματα και τα μικροπολιτικά συμφέροντα «αποβλέποντας» πολύ μακριά, ενώ ιστορεί (ξεφορτώνεται την ιστορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται) βλέποντας καθαρά πλέον ύστερα από χρόνια κι από απόσταση όλα τα γεγονότα, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις των Μεγάλων στη διάρκεια της πιο δραματικής τριετίας στην ιστορία του 20ού αιώνα, για την Ελλάδα.
*
Να πούμε ότι στις 23 του Οκτώβρη, ημέρα Τετάρτη, στην αίθουσα τελετών της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, δόθηκε η επίσημη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, μέσα σε μια κατάμεστη σάλα, με ένα πάνελ παρουσιαστών που θα ζήλευε οποιοσδήποτε.
Κι αυτό γιατί η συγγραφέας είναι όχι μόνο η αγαπημένη πανάξιων προσώπων διεθνούς κύρους, αλλά και γιατί η πορεία, η λεβεντιά, η επιστημοσύνη και κυρίως η μεγάλη καρδιά που χτυπάει ενενήντα δύο χρόνια μέσα στα σωθικά της, την έκαμαν προσιτή, αλλά και αναγνώσιμη στο πλατύ κοινό, μέσα από τα τρία βιβλία που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα, όλα με περιεχόμενο τα χρόνια του Εμφυλίου και της εξορίας.
*
Στο πάνελ της ΕΣΗΕΑ για την παρουσία του βιβλίου της Κατίνας αξίζει να μνημονευθεί ότι βρισκόντουσαν με τη σειρά η Γαλλίδα Ζενεβιέβ Ρουσέτ – Ντανσέν, μεταφράστρια στα γαλλικά των έργων της Κατίνας, ο εκδότης της Κώστας Λιβιεράτος, ο ιστορικός ερευνητής και πρόεδρος της Νέας Εστίας Νίκος Καραπιδάκης, ο διάσημος μεταμοσχευτής χειρουργός Πέτρος Αλιβιζάτος, ο Αρκάς Μάκης Παπούλιας, ο χειρουργός Σωτήρης Μπαράτσης, ενώ παρέμβαση ηλεκτρονική (με τη βοήθεια του Skype) έκαμε ο διάσημος αστροφυσικός, της ΝΑSA Ελληνοαμερικανός Θανάσης Οικονόμου.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.
Παίρνοντας τον λόγο η Κατίνα, πρώτα πρώτα αναφέρθηκε στον διάσημο φίλο της Γαλλοϊσπανό συγγραφέα Χόρχε Σεμπρούν. Έπειτα σκιαγράφησε την πορεία της από την Ελλάδα στο Βουκουρέστι, τη Μόσχα, τη Βουδαπέστη, τη Βαρσοβία, με τελικό προορισμό το Παρίσι. Μια ζωή ταξίδια, μια ζωή αγώνας και διαρκείς μετακινήσεις.
Επιτέλους επέστρεψε στην Αθήνα μ’ έναν σπαρακτικό γυρισμό στην πατρίδα της, τον Αλμυρό, ύστερα από 24 χρόνια εξορία, το 1974. Άλλωστε ο υπότιτλος το επισημαίνει αυτό «Πολιτική ξενιτιά 1950 – 1974».
Το βιβλίο που γράφει η Κατίνα φέρει πλούσια υλικά. Μαρτυρίες από την άγνωστη ζωή στις σχολές κομματικών στελεχών, στα εργοστάσια και τις ελληνικές κοινότητες πολιτικών προσφύγων της Ρουμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κι από το πέρασμα σ’ ένα Παρίσι ανήσυχο, μετά τον Μάη του ’68.
Για τους ναυαγισμένους ήρωες αυτής της σύγχρονης Οδύσσειας που περιγράφει η Κατίνα Λατίφη, η «Ιθάκη» είχε δυο όψεις: Επανάσταση και Ελλάδα. Το όραμα μιας κοινωνίας με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη που εκκολάφθηκε στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, για να δικαιωθεί εν μέρει και να διαψευστεί οικτρά στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού…
Την Κατίνα, όπως είπαμε πλαισίωσαν στην παρουσίαση του βιβλίου σημαντικές προσωπικότητες, όπως προαναφέραμε. Αλλά και πλήθος άλλες προσωπικότητες του πνευματικού, πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου.
Το βιβλίο διαθέτει «δωρική λιτότητα και ελεγειακή δύναμη».
«Καλησπέρα σας από το φθινοπωρινό Σικάγο» ακούγεται μέσω Skype η φωνή του διάσημου αστροφυσικού Θανάση Οικονόμου. «Η Κατίνα», λέει, σε σπαστά ελληνικά, «κοριτσάκι 16 ετών αντί ν’ απολαύσει τις χαρές της ζωής τρέχει στα βουνά, συλλαμβάνεται, εξορίζεται στην Ικαρία, στη Γαύδο».
Αλλά κι ο Οικονόμου που ετοιμάζει ταξίδι στ’ αστέρια, από τις ΗΠΑ, ξεκίνησε ως τσοπανόπουλο από τα Γρεβενά…
Το βιβλίο της Κατίνας Τέντα – Λατίφη ξεκίνησε το ταξίδι του ανά την Ελλάδα. Θα κάνει μια αναγκαία και απαραίτητη στάση και στον Βόλο, στις 2 του Δεκέμβρη…
Ομιλητές θα είναι ο πολιτικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος, η Κατερίνα Πορφυρογένη και ο Πάνος Σκοτινιώτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το