Τοπικά

Καταφύγιο ελπίδας για 100 γυναίκες στα έξι χρόνια λειτουργίας του ο Ξενώνας Φιλοξενίας Θυμάτων Βίας Βόλου 

Στις 100 ανέρχονται οι γυναίκες με τα παιδιά τους που έχουν μείνει στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου από το 2013, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του, μέχρι και σήμερα.
Παγκόσμια Ημέρα χθες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» της εφημερίδας «Θεσσαλία» μίλησε η μία εκ των δύο κοινωνικών λειτουργών που δραστηριοποιούνται στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, η κ. Βησαρία Θεοδωροπούλου.
Ο Ξενώνας διαθέτει 20 κλίνες και αυτή την περίοδο η πληρότητα αγγίζει το 100%. Εκεί φιλοξενούνται τόσο οι κακοποιημένες γυναίκες, όσο και τα παιδιά τους.
Ο ξενώνας λειτουργεί ενταγμένος σε ένα δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, από το υπουργείο Εργασίας, υπό την εποπτεία του ΚΕΘΥ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου.

Σημειώνεται πως ο χώρος στέγασης του ξενώνα και το τηλέφωνο παραμένουν απόρρητα για λόγους ασφάλειας των γυναικών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη διεύθυνση κοινωνικής προστασίας του Δήμου Βόλου, στα συμβουλευτικά κέντρα, καθώς και στη γραμμή 15900 που διαρκεί όλο το 24ωρο και κάνει παραπομπή περιστατικών στις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Εμείς δεχόμαστε παραπομπές από την γραμμή 15900, από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα που βρίσκονται ανά την Ελλάδα. Άλλωστε στον ξενώνα στον Βόλο φιλοξενούμε γυναίκες και από άλλες περιοχές. Ο ξενώνας λειτουργεί από το 2013 με χωρητικότητα για 20 κλίνες. Αυτές τις μέρες η πληρότητα είναι πολύ υψηλή» τόνισε η κοινωνική λειτουργός.

Ποιοτική παροχή υπηρεσιών
Ποιες υπηρεσίες παρέχει όμως ο Ξενώνας; «Απευθυνόμαστε σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία, αλλά και σε γυναίκες με πολλαπλές διακρίσεις. Μπορούμε να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε γυναίκα που είναι ευάλωτη και διατρέχει κάποιον κίνδυνο. Ο ξενώνας έχει μεταβατικό χαρακτήρα για τη γυναίκα, προκειμένου να υποστηριχτεί ψυχολογικά» τόνισε η κ. Θεοδωροπούλου και πρόσθεσε πως «ερχόμενη η γυναίκα στον ξενώνα, της παρέχουμε ασφαλή διαμονή, καθώς υπάρχει σεκιούριτι που βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Αστυνομία, ενώ παρέχεται και διατροφή. Προσφέρεται κοινωνική στήριξη, νομική στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και εργασιακή στήριξη. Όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν, ενώ συνεργαζόμαστε με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου. Η γυναίκα ενδυναμώνεται για να κάνει τα πρώτα της βήματα στη μετέπειτα ζωή της. Με την πληροφόρηση που λαμβάνει, αποκτά το ασφαλές πλαίσιο και της μειώνεται ο φόβος. Και αυτό το βλέπουμε κατά τη διάρκεια διαμονής των γυναικών στον Ξενώνα. Στην αρχή έρχονται φοβισμένες, αλλά με την ενημέρωση και την παροχή υπηρεσιών που προσφέρουμε, ο φόβος τους μειώνεται».

Η βία κατά των γυναικών έχει πολλά πρόσωπα
Η κ. Θεοδωροπούλου τόνισε πως στα έξι χρόνια λειτουργίας του ξενώνα έχουν βοηθηθεί 100 άτομα. Η βία κατά των γυναικών έχει πολλά πρόσωπα και δεν έχει σχέση με το μορφωτικό ή το οικονομικό επίπεδο, το χρώμα, τη θρησκεία, την πολιτική θέση, την περιοχή διαμονής. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μόνο η σωματική, αλλά και η ψυχολογική, οι απειλές κατά της σωματικής της ασφάλειας, η απομόνωσή της για να μην εργαστεί, η σεξουαλική βία. Μπορεί να υπάρχουν όλες αυτές οι μορφές βίας μαζί ή να ξεκινά το πρόβλημα από την ψυχολογική βία και να εξελίσσεται σε σωματική βία. Γι’ αυτό και λέμε στις γυναίκες ότι υπάρχουν οι υπηρεσίες που μπορούν να απευθυνθούν και να βοηθηθούν. Γιατί δεν είναι μόνες. Είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το