Τοπικά

Η Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου μίλησε διαδικτυακά σε μαθητές για τα μικρασιάτικα αντέτια του Δωδεκαήμερου

Τα δύο τμήματα της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου, είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν εξ’ αποστάσεως τη δημοσιογράφο, ερευνήτρια και γενική γραμματέα της Μικρασιατικής Εστίας «Ίωνες» κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κόπανου τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020.

Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, τα παιδιά έμαθαν για τα μικρασιάτικα αντέτια του Δωδεκαήμερου στις χαμένες πατρίδες, στην Ιωνία, την Καππαδοκία, στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη.

Έμαθαν για τις πυρετώδεις προετοιμασίες των νοικοκυριών, για την παρασκευή γλυκισμάτων και το μαγείρεμα των πουλερικών και των σφαχτών. Μέσα από τα κάλαντα, τις ευχές, τη Θεία Λειτουργία, το χριστόψωμο, συνειδητοποίησαν την ευλάβεια των Μικρασιατών και τη φιλευσπλαχνία τους, «αφού κανένα φτωχικό σπίτι δεν έμενε χωρίς αγαθά εκείνες τις μέρες», όπως ανάφερε η κ. Μάμαλη-Κόπανου.

Μεταφέρθηκαν στο κοσμοπολίτικο κλίμα της Σμύρνης και της Πόλης που εμπεριείχε την ελληνικότητα, την ορθόδοξη πίστη, τη βυζαντινή παράδοση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής αλλά κυρίως στις γιορτινές μέρες του Δωδεκαημέρου.

Η κ.Μάμαλη-Κοπάνου με γλυκό και απλό τρόπο, προσέγγισε τα παιδιά, και, παρά την απόσταση, κατάφερε μέσα από εικόνες και ήχους να οργανώσει ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο. Για μία ακόμη φορά συνέβαλε στο να γίνει αντιληπτό από όλους ότι πολλές παραδόσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες αναβιώνουν κάθε χρόνο και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το