Τοπικά

Η Ανδρομάχη Καρανίκα με μαθητές του 4ου Γυμνασίου – Παγκόσμια η επιρροή της ελληνικής μυθολογίας

 

Τη δυνατότητα να μυηθούν στην αξία της ελληνικής μυθολογίας και πόσο αγαπητή είναι στο εξωτερικό, είχαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου, οι οποίοι πήραν συνέντευξη από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine των Η.Π.Α. κ. Ανδρομάχη Καρανίκα.
Η κ. Καρανίκα βρέθηκε για λίγες μέρες στον Βόλο, όπου έζησε την παιδική και εφηβική της ηλικία, και επισκέφθηκε το 4ο Γυμνάσιο, για να συνομιλήσει με μαθητές της Γ’ Γυμνασίου για την παγκόσμια επιρροή της ελληνικής μυθολογίας, αλλά και για τη ζωή της στην Αμερική και τη νοσταλγία για την πατρίδα της.
Την επίσκεψη και τη συνέντευξη οργάνωσε η φιλόλογος κ. Μαρία Σπανού με τους μαθητές του τμήματος Γ2.
Η επίσκεψη της πανεπιστημιακού στο 4ο Γυμνάσιο έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που γιορτάστηκε την περασμένη Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.
Ένα μέρος της συνέντευξης έχει ως εξής:

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να εστιάσετε στην αρχαία ελληνική μυθολογία ως αντικείμενο μελέτης και διδασκαλίας;
Εκείνο που ουσιαστικά με οδήγησε ήταν η αγάπη για τον κόσμο της αρχαιότητας. Ξεκίνησα με πολύ θαυμασμό για τα αρχαία ελληνικά ως γλώσσα. Η προσέγγιση των αρχαίων ελληνικών με άφηνε εκστατική. Κι αυτό γιατί αισθάνεσαι σαν αρχαιολόγος, δε σκάβεις όμως τη γη, σκάβεις την ίδια σου την ύπαρξη κι ενώνεσαι με έναν κόσμο που υπάρχει τελικά μέσα σου. Από την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, πέρασα στο να διδάσκω την αρχαία ελληνική μυθολογία με την αίσθηση ότι μαθαίνουμε το «είναι» μας.

Πώς αισθάνεστε ως Ελληνίδα που διδάσκετε αρχαία ελληνική μυθολογία στην Αμερική;
Πολύ περήφανη. Ομολογώ ότι πολλές φορές όταν διδάσκω, νιώθω σαν πρέσβειρα της Ελλάδας. Σκέφτεσαι ότι αυτό που δίνεις πρέπει να είναι το καλύτερο, γιατί δεν είσαι μόνο εσύ, είναι αυτό που εκπροσωπείς. Κι αυτό που εκπροσωπείς είναι πολύ μεγάλο και πολύ βαθύ. Υπάρχει, λοιπόν, ένα μεγαλύτερο κίνητρο να προχωρήσεις.

Τι είναι αυτό που βρίσκουν ελκυστικό στην ελληνική μυθολογία οι ξένοι φοιτητές;
Αρχικά, η ίδια η ιστορία. Βρίσκουν τους μύθους πολύ ελκυστικούς κι οι περισσότεροι νομίζουν ότι τους γνωρίζουν, ακριβώς επειδή είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς κι άρα έχουν μια αίσθηση ότι ξέρουν, σε έναν βαθμό, τι θα πει Οδυσσέας, Οιδίποδας, Οδύσσεια ή Ιλιάδα, αλλά η μεγάλη επιτυχία στα δικά μας μαθήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε καταφέρει συνολικά οι κλασικοί φιλόλογοι στην Αμερική να διδάσκουμε. Μετά από την ανάλυση, οι φοιτητές καλούνται να κάνουν διάφορα δημιουργικά projects. Κι εκεί δεν τους βάζουμε όρια. Μπορεί να είναι βιντεοπαιχνίδια, ποίηση, πίνακες ζωγραφικής, ό,τι θέλουν. Αυτός ο συνδυασμός, δηλαδή το να σπουδάζεις, να αναλύεις, αλλά μετά να περνάς και στη δημιουργική έκφραση, είναι κάτι που τους αρέσει πολύ.

Η μυθολογία είναι διδακτική; Διαμορφώνει καλύτερους ανθρώπους;
Πάρα πολύ. Γιατί δεν παρουσιάζει το καλό και το κακό, αλλά παρουσιάζει το «πεπλεγμένο». Είναι όλα δύσκολα. Σκεφτείτε την Ορέστεια. Ο Ορέστης θέλει να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του. Αυτό που θα κάνει είναι δίκαιο με βάση αυτό που ξέρει ή είναι δίκαιο συνολικά; Η μεγάλη προσφορά, σε ένα μάθημα σαν αυτό, είναι ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα κι ότι κάθε απόφαση οδηγεί σε άλλη εξέλιξη. Οπότε ο μύθος δεν είναι η εύκολη ιστοριούλα. Είναι η πλοκή τέτοια που οι απαντήσεις είναι πάρα πολύ δύσκολες. Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα, ειδικά όταν κάνουμε την Ορέστεια, είναι να χωρίσω τα παιδιά και να ρωτήσω ποιοι πιστεύουν ότι έκανε το σωστό ο Ορέστης και ποιοι ότι έκανε λάθος. Και το να κάνεις το σωστό ποιος το ορίζει; Η Αντιγόνη, επίσης, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Η Αντιγόνη έκανε το σωστό, με βάση αυτό που ήξερε εκείνη, αλλά αυτό είναι παράβαση άλλων ορίων που έθεσε ο Κρέων. Βρίσκεσαι, λοιπόν, μπροστά σε συνεχή διλήμματα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας από τη μυθολογία και γιατί;
Μου αρέσει πολύ ο Οδυσσέας, γιατί είναι ήρωας, ποιητής, αφηγητής, είναι ένας μικρός Όμηρος κατά κάποιον τρόπο, ένας ραψωδός ο ίδιος, αλλά μου αρέσει κι ο Οιδίποδας, γιατί εκεί βλέπουμε το τραγικό σε όλο του το μεγαλείο, την απόλυτη πτώση. Η πορεία του Οιδίποδα διδάσκει ότι μπορεί να νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα και να μην τα ξέρεις. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχεις συνέχεια στο μυαλό σου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω στα παιδιά μια συμβουλή. Να μη φοβάστε την αποτυχία. Να μην απογοητεύεστε. Τα καλύτερα έρχονται, όταν φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το