Κόσμος

Η 9χρονη Lama Jamous είναι η πιο μικρή δημοσιογράφος στη Γάζα

Ενα μικρό κορίτσι με ένα υπερβολικά μεγάλο γιλέκο, που πάνω του γράφει Press (Τύπος), στέκεται μπροστά σε ένα smartphone, μεταδίδοντας ειδήσεις και σχολιάζοντας το χάος που εκτυλίσσεται γύρω της.

Η εννιάχρονη Lama Jamous είναι η νεότερη δημοσιογράφος της Γάζας και μοιράζεται την ιστορία της με περισσότερους από 540 χιλιάδες followers στο Instagram.

Πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές δυνάμεις, με ενδείξεις για στοχευμένες δολοφονίες και σκόπιμη παρεμπόδιση της ιατρικής περίθαλψης σε τραυματισμένους δημοσιογράφους. Διακεκριμένες φωνές της Γάζας, όπως η Motaz Azaiza και η Plestia Alaqad, έχουν στοχοποιηθεί από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και χειριστές καμερών έχουν σκοτωθεί από ελεύθερους σκοπευτές ή από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Η Lama είναι μόλις εννέα ετών, αλλά έχει πάθος για την καταγραφή και μετάδοση ειδήσεων. Οι αναρτήσεις της για τη συνάντηση με τους διάσημους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους Wael Al-Dahdouh, ο οποίος απέκτησε διεθνή αναγνώριση όταν συνέχισε να κάνει ρεπορτάζ για τη Γάζα, αφού έχασε ολόκληρη την οικογένειά του σε αεροπορική επιδρομή, και Motaz Azaiza, ο οποίος έχει πάνω από 17 εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram, δείχνουν πόσο σημαντική είναι αυτή η δουλειά για εκείνη.

Αφού άνοιξε τον λογαριασμό της στο Instagram πριν από λίγο καιρό, σύντομα οι χαρούμενες φωτογραφίες από τα γενέθλιά της έδωσαν τη θέση τους σε βίντεο μικρής διάρκειας που περιγράφουν λεπτομερώς την ισραηλινή επιθετικότητα και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη βόρεια στη νότια Γάζα.

Από τη λήψη συνεντεύξεων από παιδιά μέχρι την καταγραφή των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα σχολικά καταφύγια, η Lama είναι η φωνή για τον πιο ευάλωτο πληθυσμό της Γάζας.

Στόχος της είναι «να μοιραστεί και να καταστήσει σαφές στον κόσμο ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης βασανίζονται. Δεν υπάρχει φαγητό και νερό. Δεν έχουν τίποτα», αναφέρει video του CNN αφιερωμένο σε εκείνη.

Στα 9 της χρόνια, προσφέρει την οπτική ενός παιδιού για τις φρικτές συνθήκες που επικρατούν γύρω της. Η Lama δείχνει τη μαζική μετακίνηση των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις αεροπορικές επιδρομές, καθώς και τις δικές της κακές συνθήκες διαβίωσης.

Σε ένα μέρος που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί» από τα Ηνωμένα Έθνη και όπου οι δημοσιογράφοι γίνονται τακτικά στόχος των IDF, το έργο της μικρής Lama είναι απίστευτα γενναίο και εμπνευσμένο.

Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @lamar_jamous9
Πηγή: marieclaire.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το