Τοπικά

Η 23χρονη Ζωή Τζίφα – Κρατήρα στη “Θ” για την τεχνητή νοημοσύνη:«Δεν υπάρχει κίνδυνος να αντικαταστήσει δουλειές μας, δημιουργούνται νέες ανάγκες και θέσεις»

Την «κέρδισε» η τεχνητή νοημοσύνη και μετά τις σπουδές της πάνω στο αντικείμενο της τεχνητής νοημοσύνης, η Βολιώτισσα Ζωή Τζίφα – Κρατήρα κάνει το μεταπτυχιακό της σε ηλικία 23 ετών, πάνω στο κομμάτι της μηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ίδια βρέθηκε στον Βόλο για να δει την οικογένειά της τις ημέρες των εορτών και παράλληλα μίλησε στη «Θ» για τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και για τους κινδύνους, βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους, που ελλοχεύουν.
Η ίδια, μαθήτρια αρχικά στο Μουσικό Γυμνάσιο Βόλου και στη συνέχεια σε Γενικό Λύκειο του Βόλου, ενθουσιάστηκε με την ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης και μετά από ένα θερινό σχολείο στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε για δύο χρόνια στην Αθήνα ένα IB ακαδημαϊκό πρόγραμμα και έκανε αίτηση όπου κι έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν στο Άμστερνταμ. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της, αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακό πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως η ίδια αποκαλύπτει, «κάποιος που δεν ασχολείται σε τόσο υψηλό επίπεδο με την AI, είναι αναπόφευκτο να μην γνωρίζει πράγματα. Εγώ, είμαι ευγνώμων που μπορώ να καταλαβαίνω τι συμβαίνει όταν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη και το μεταπτυχιακό είναι ενημερωμένο και η έρευνα που παράγουμε είναι πάνω στα τελευταία δεδομένα. Το ζητούμενο είναι να μιλήσεις με κατανοητό τρόπο, ωστόσο στη φάση που βρισκόμαστε η βιβλιογραφία που υπάρχει και τα άρθρα, μεταφέρουν την πληροφορία χωρίς την επεξήγηση».
Η ίδια συνεχίζει κι επισημαίνει «ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης με ελκύει πολύ, γιατί έχει να κάνει με την επεξήγηση της ΑΙ, να παράγεις τεχνητή νοημοσύνη και πώς οι αλγόριθμοι καταλήγουν, ώστε να δημιουργήσεις καταστάσεις και events».
Σε ερώτηση αν είναι δικαιολογημένος ο φόβος που έχει εκφραστεί για την τεχνητή νοημοσύνη, η 23χρονη Ζωή, σημειώνει ότι «σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι. Yπάρχουν οι υπαρξιακοί κίνδυνοι πιο βραχυπρόθεσμοι, αλλά υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι, καθημερινοί. Δεν υπάρχει κίνδυνος να αντικαταστήσει τις δουλειές μας, γιατί με την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούνται νέες ανάγκες και νέες θέσεις, αλλά η AI μάς επηρεάζει στην καθημερινή μας ζωή».
Επισημαίνεται ότι, τα χρήματα που δαπανώνται για νέα μοντέλα, είναι εκατονταπλάσια από αυτά που δίνονται στην έρευνα. «Για να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη ό,τι εμείς θέλουμε, χρειάζεται ευθυγράμμιση. Είναι δύσκολο να ορίσεις το περιβάλλον που λειτουργεί ο αλγόριθμος της ΑΙ και πως αυτός θα αλληλεπιδρά με το περιβάλλον» δηλώνει μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά σχετικά με το αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα κάποια στιγμή, η ίδια απαντά: «Θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω στην Ελλάδα και να κάνω κάτι σχετικό με αυτό που σπουδάζω. Το εξωτερικό προσφέρει αρκετές ευκαιρίες από άποψη δουλειάς κι έρευνας. Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει στην Ελλάδα, όλα αυτά που κάνω στο εξωτερικό, αν ήθελα από μικρή να σπουδάσω τεχνητή νοημοσύνη. Είναι δύσκολο να αλλάξει η εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το