Τοπικά

Hμερίδα για τη μυθοπλασία, τον εμφύλιο και τη βία

Ημερίδα με θέμα «Μυθοπλασία και Εμφύλιος Βία»  θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο στις 29 Μαρτίου. Η ημερίδα που οργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, θα λάβει χώρα στο Κτίριο Τσικρίκη, Ιάσονος και Γαμβέτα 6 (είσοδος),στον 1ο όροφος, στις 5 το απόγευμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για την Ημερίδα:

«Η βία στους εμφύλιους πολέμους αποτελεί συστατικό τους στοιχείο και εκφράζεται με μεγάλη ένταση. Τελευταία, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για τη διεπιστημονική μελέτη των πτυχών του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Ωστόσο, η βία στον Εμφύλιο ως μυθοπλαστικό υλικό χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση. Για το λόγο αυτό διοργανώνεται η ημερίδα αυτή, που έχει ως στόχο την προσέγγιση της βίας ως υλικού που τροφοδοτεί τη μυθοπλασία (π.χ. ποίηση, μυθιστόρημα, κινηματογραφική αφήγηση, αφηγήσεις ζωής). Η τέχνης ως ευαίσθητος μετασχηματιστής της εμφύλιας βίας έχει αναδείξει τη σκληρότητα του φαινομένου, που προκαλεί πληγές, αλλά και θέτει ερωτήματα για τις κινητήριες δυνάμεις του ανθρώπινου πολιτισμού.

Μελετητές, λοιπόν, από διάφορες κατευθύνσεις θα καταθέσουν τη συμβολή τους στη διερεύνηση της σχέσης της εμφύλιας βίας με τη μυθοπλασία. Άξονες θεματικοί θα είναι:

 

  • Μυθοπλασία και βία
  • Μυθοπλάθοντας το βίωμα
  • Ποίηση και βία
  • Η εμφύλιος  βία στην πεζογραφία
  • Αναπαραστάσεις της βίας»
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το