Τοπικά

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων: Άδικη και αντιπαιδαγωγική η μείωση των εισακτέων σε σχολές υψηλής ζήτησης

Άδικη και αντιπαιδαγωγική χαρακτηρίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Βόλου την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για περικοπή του αριθμού των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, που εκδόθηκε δυο μόλις μήνες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τέσσερεις ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για συμμετοχή των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση « η απόφαση αυτή, αιφνιδίασε τους μαθητές και τους αφαίρεσε τη δυνατότητα για δήλωση και 5ου μαθήματος και το δικαίωμα πρόσβασης σε σχολές και 2ου επιστημονικού πεδίου, όπως επεσήμαναν γονείς – μέλη μας».
Οι γονείς και οι κηδεμόνες σημειώνουν πως οι μειώσεις στον αριθμό των εισακτέων γίνονται με μοναδικό γνώμονα τη μείωση του κόστους για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας. «Το μέτρο αυτό πλήττει σχεδόν όλους τους υποψηφίους αφού, με το φαινόμενο ντόμινο, θα επηρεαστούν οι βάσεις των περισσοτέρων σχολών, ανατρέποντας τον προγραμματισμό και τη στόχευση των μαθητών. Με τέτοια κατανομή των εισακτέων θα έχουμε τους περισσότερους εισακτέους στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τους λιγότερους που σπουδάζουν αυτό που θέλουν και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, αυξάνοντας το άγχος και την ανασφάλειά τους.
Οι αλλαγές στην εκπαίδευση προς κάθε θετική κατεύθυνση με επιστημονικά και ορθά τεκμηριωμένα κριτήρια, όπως οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας, οι εισηγήσεις των τμημάτων για εύρυθμη λειτουργία τους, η αποκατάσταση της ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων και οι στατιστικές των μετεγγραφών είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτες, αλλά και αναγκαίες και θα γίνουν αποδεκτές από μαθητές και γονείς εφόσον αφήνουν τον απαιτούμενο χρόνο για εκτίμηση και προγραμματισμό, και όχι με τη μορφή “λαιμητόμου” για τους κόπους και τα όνειρά τους!.
Εν κατακλείδι, ΖΗΤΟΥΜΕ από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
• να κατανοήσει την κατάσταση άγχους που βιώνουν οι μαθητές και την ανασφάλεια που προκάλεσε η τόσο άκαιρη αυτή απόφαση
• να διευκρινίσει -αναθεωρήσει για την τρέχουσα σχολική χρονιά αυτή την βεβιασμένη απόφαση, και
να επανεξετάσει τα δεδομένα και τις ανάγκες των πανεπιστημίων και της χώρας και να προχωρήσει ΕΓΚΑΙΡΩΣ

  • στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ΠΡΙΝ της έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το