Πολιτισμός

H σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις με κωμικές προεκτάσεις

Η Μέθοδος Γκρόνχολμ έρχεται… γιατί δεν έχει σημασία ούτε ποιοι είμαστε, ούτε πώς είμαστε, αλλά ποιοι φαινόμαστε ότι είμαστε. Η πραγματική μας ταυτότητα δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε καν εμάς τους ίδιους…
Με το έργο «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» του σύγχρονου Καταλανού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν (Jordi Galceran) ξεκινά η νέα περίοδος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου.
Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Η σκηνοθεσία είναι του Γρηγόρη Γαλάτη ενώ τη σκηνογραφία έχει αναλάβει ο γνωστός εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης, καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη μουσική ο ερευνητής και μουσικός Κωστής Δρυγιαννάκης.
«Η μέθοδος Γκρόνχολμ» που έκανε τον καταλανό συγγραφέα παγκοσμίως γνωστό, πρωτοπαίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας το 2003 και έκτοτε ανέβηκε σε πολλές σκηνές ευρωπαϊκών θεάτρων προκαλώντας αίσθηση με τον επίκαιρο και διεισδυτικό χαρακτήρα της γραφής του, που συνδυάζει το δραματικό ύφος με το χιούμορ κα την ιδιαίτερη πλοκή. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2007 στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Χαρακτηρίστηκε «εργασιακό θρίλερ» που ανακαλεί την ασφυκτική ατμόσφαιρα του «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζ.Π. Σαρτρ και τον απάνθρωπο ανταγωνισμό του Glengarry Glen Ross του Ντ.Μάμετ.
Ο Ισπανός συγγραφέας Τζόρντι Γκαλθεράν γεννήθηκε το 1964 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε Καταλανική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Ξεκίνησε να γράφει το 1988 και αρχικά σκηνοθετεί ο ίδιος τα έργα του σε ερασιτεχνικές παραστάσεις.

Το 2003 «Η μέθοδος Γκρόνχολμ» γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο El Metodo και κέρδισε δύο βραβεία Goya, το ένα από τα οποία ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.
Ο συγγραφέας Τζόρντι Γκαλθεράν αναφέρει για το έργο: «Η μέθοδος Gronholm» αποπειράται να μιλήσει για τη σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις. Και θέλησα να το κάνω αυτό με αφορμή μία από τις πλέον απάνθρωπες διαδικασίες που υφίστανται στον εργασιακό κόσμο: την επιλογή προσωπικού.
Η υπόθεση είναι απλή: Οι τελευταίοι τέσσερις υποψήφιοι για μία θέση ανώτατου στελέχους σε μια σημαντική πολυεθνική εταιρεία συναντώνται και υποβάλλονται στις τελευταίες δοκιμασίες της διαδικασίας επιλογής, δοκιμασίες οι οποίες, ακροβατώντας στο παράλογο, δε φαίνεται να έχουν καμία σχέση με αυτή καθαυτή τη θέση εργασίας.
Όλες οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι, όσο απίστευτο κι εάν φαίνεται, είναι εμπνευσμένες από πραγματικές τεχνικές επιλογής προσωπικού, καταγεγραμμένες σε σοβαρά έργα που έχουν εκπονήσει ειδικοί επί του θέματος. Το μόνο πράγμα που κάνει το έργο είναι να φτάσει τις δοκιμασίες στα άκρα, χωρίς να κρύψει το κωμικό στοιχείο που υποκρύπτεται σ’ αυτές.

Η ιδέα για το έργο αυτό γεννήθηκε από μια πραγματική, ανέκδοτη ιστορία. Σε ένα δοχείο απορριμμάτων στη Βαρκελώνη βρέθηκε μια σειρά εγγράφων στα οποία ένας υπάλληλος του τμήματος προσωπικού από μια αλυσίδα σουπερμάρκετ είχε σημειώσει τις εντυπώσεις του για τους υποψηφίους που απευθύνονταν στη θέση του ταμία.
Τα σχόλια έβριθαν φράσεων σεξιστικών, ξενοφοβικών και βάρβαρων, του τύπου «χοντρή», «βλαμμένη, ούτε χειραψία δεν ξέρει να κάνει…», «τσιριχτή φωνή, μοιάζει ηλίθιος…», κ.λπ. Εκείνος ο υπάλληλος, οχυρωμένος πίσω από την «ιερά αποστολή» που του είχε ανατεθεί, θεωρούσε ότι είχε το δικαίωμα να γράφει αυτές τις ανοησίες για άτομα που δε γνώριζε καθόλου, τη δύναμη να τους δώσει ή να τους αρνηθεί μια θέση εργασίας και τη δυνατότητα να είναι σκληρός και αδυσώπητος. Φανταζόμουν αυτές τις άμοιρες κοπέλες που προσπαθούσαν να δώσουν μια καλή εικόνα για το άτομό τους, μια εικόνα «επαγγελματικώς ορθή», προσπαθώντας να κάνουν αυτό που εκείνες πίστευαν ότι ήταν το προσδοκώμενο, έτοιμες ακόμη και να υποστούν κάποιες μικρές ταπεινώσεις προκειμένου να προσληφθούν σ’ αυτήν τη δουλειά που την είχαν ανάγκη…
Αυτό είναι που κάνουν, σε ακραίο βέβαια βαθμό, οι πρωταγωνιστές της «Μεθόδου Gronholm» – γιατί δεν έχει σημασία ούτε ποιοι είμαστε, ούτε πώς είμαστε, αλλά ποιοι φαινόμαστε ότι είμαστε. Η πραγματική μας ταυτότητα δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε καν εμάς τους ίδιους. Για αυτές τις μικρές, παράπλευρες επιπτώσεις του καπιταλισμού μιλά αυτή η κωμωδία.
Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί η ημερομηνία της πρεμιέρας όπως και των παραστάσεων που θα ακολουθήσουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Με 30 θέματα ημερήσιας διάταξης συνεδριάζει την Πέμπτη στις 30 Μαΐου 2024, και ώρα 15:00…

27 Μαΐου 2024

1.981 υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος στη Μαγνησία – photo – videos

Όλα είναι έτοιμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις και στη Μαγνησία. Σήμερα δόθηκε συνέντευξη Τύπου από…

27 Μαΐου 2024

Διαδικτυακή διάλεξη «ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΟΕΛΘΩΜΕΝ»: ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ

Την Πέμπτη 30 Μαΐου, 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη εκδήλωση του κύκλου…

27 Μαΐου 2024

Μεθυσμένος τουρίστας αναστάτωσε αεροπλάνο που έκανε την πτήση Πράγα – Ηράκλειο

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε χθες σε αεροπλάνο που πραγματοποιούσε πτήση προς το Ηράκλειο εξαιτίας ενός μεθυσμένου…

27 Μαΐου 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Κάθε συνάντηση με τον Χριστό είναι μοναδική και σωτήρια στιγμή, γι’ αυτόν που θα ανταποκριθεί

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος προεξήρχε…

27 Μαΐου 2024

Για την υπογραφή MOU Βόλου – Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο ελληνική αντιπροσωπεία

Στην Αίγυπτο θα βρίσκεται από την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού…

27 Μαΐου 2024