Τοπικά

Γυρίσματα στον Βόλο με Νταλάρα – Κατσιγιάννη για την οπτικοποίηση ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου

Μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» συντέλεσε να βρεθούν στην πόλη του Βόλου, ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης και ο ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας. Τα γυρίσματα, στα οποία συμμετείχαν και οι δύο καλλιτέχνες, έγιναν το περασμένο Σάββατο 20/4 και αφορούσαν στην οπτικοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Εμβατήριο του Ωκεανού».

Στο «Εμβατήριο του Ωκεανού» ο ποιητής αποτυπώνει με νοσταλγία μνήμες από τη θάλασσα όπου κοντά της, έζησε τα παιδικά του χρόνια και τις συμβολίζει με τη μουσική (εμβατήριο). Ένα εμβληματικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, που περιγράφει την συναισθηματική φόρτιση του ανθρώπου, η απόφαση για ένα ταξίδι μακρινό που δεν έχει προορισμό, η φυγή από τη στυγνή πραγματικότητα και η επιστροφή στην αγνότητα των παιδικών χρόνων. Ο ήλιος και η θάλασσα κυριαρχούν ως μοτίβα στο φανταστικό ταξίδι της αποδημίας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα και την ελληνικότητα του ποιήματος.
Ένα ποίημα που γράφτηκε πριν 80 χρόνια, αλλά είναι τόσο επίκαιρο. Η φυγή, η αποδημία, η αναγκαστική μετανάστευση στο άγνωστο, αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Το «Εμβατήριο του Ωκεανού» αποτελεί προπομπό μιας πολύ σπουδαίας πρωτοβουλίας των «Ιώνων», να συλλέξουν όλα τα προσωπικά αρχεία των Μικρασιατών, απανταχού του Ελληνισμού, σε ένα σύγχρονο κτίριο στην καρδιά της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, έχοντας ως πρεσβευτές τον Γιώργο Νταλάρα και τον Ανδρέα Κατσιγιάννη. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο παλιό λιμάνι του Βόλου σε σκηνοθεσία Πάνου Ζενίδη με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (φωτογραφία Στέλλας Κωνσταντή).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το