Τοπικά

Στα 9 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο τα αμνοερίφια – Έλλειψη στην αγορά από 8 έως 12 κιλά

Ο μέσος όρος τιμής των αμνοεριφίων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλίας κυμαίνεται στα 9 ευρώ το κιλό, με την κίνηση να αναμένεται να κορυφωθεί από σήμερα Μ. Πέμπτη έως και αύριο Μεγάλη Παρασκευή. Λόγω του γεγονότος ότι το Πάσχα φέτος πέφτει αργά, υπάρχει έλλειψη στην αγορά από αμνοερίφια 8 έως 12 κιλά, γι’ αυτό οι καταναλωτές που θέλουν να ψήσουν πατροπαράδοτα πρέπει να σπεύσουν.
Ο κ. Αντώνης Κανελλόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Βόλου και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, σημείωσε ότι η τιμή για τα φρεσκοσφαγμένα αμνοερίφια της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλίας κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 9 ευρώ το κιλό.
«Όσοι θα ακολουθήσουν το πατροπαράδοτο έθιμο και θα ψήσουν, έχουν προχωρήσει στις παραγγελίες τους, ενώ η κίνηση θα κορυφωθεί από τη Μεγάλη Πέμπτη με την πληρωμή των συντάξεων και θα συνεχιστεί με τα «σπαστά» αμνοερίφια για αυτούς που δεν θα ψήσουν και θα προτιμήσουν τον φούρνο» τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Αντ. Κανελλόπουλος συμβουλεύει τους καταναλωτές που θέλουν να ψήσουν και θέλουν να αγοράσουν αμνοερίφιο στα 8-12 κιλά να σπεύσουν, διότι υπάρχει έλλειψη σε αμνοερίφια αυτών των κιλών. «Το Πάσχα πέφτει λίγο αργά και τα αμνοερίφια είναι είτε πολύ μικρά σε κιλά, είτε πολύ μεγάλα σε κιλά. Όποιοι θέλουν αμνοερίφιο στα 8-12 κιλά, πρέπει να σπεύσουν, διότι υπάρχει η πιθανότητα να μη βρουν» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στην τιμή, αυτή παραμένει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ η κίνηση στα κρεοπωλεία, επειδή είναι τέλος του μήνα και τα χρήματα φτάνουν έως τις πρώτες 10-15 ημέρες του μήνα, θα μετακινηθεί φέτος προς τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη.
«Οι καταναλωτές να προτιμήσουν το παραδοσιακό κρεοπωλείο και εμείς ευελπιστούμε να μπορέσουμε να κρατήσουμε το ποσοστό της πίτας της αγοράς που μας αναλογεί. Πιστεύω αν κινηθούμε στα περσινά επίπεδα, θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι» ανέφερε ο πρόεδρος των κρεοπωλών.
Η τιμή στο έτοιμο κοκορέτσι κυμαίνεται στα 2 ευρώ το κιλό παραπάνω από το αμνοερίφιο, ενώ όποιος προτιμήσει να το φτιάξει μόνος του, τότε πρέπει να υπολογίζει ότι το κιλό οι συκωταριές είναι στην ίδια τιμή με τα αμνοερίφια, εκτός αν κάποιος προτιμήσει τις κατεψυγμένες που έχουν φτηνότερη τιμή και τα έντερα περίπου στα 6 ευρώ το κιλό.

Πρωτοφανής κίνηση
Σύμφωνα με τον κ. Αντ. Κανελλόπουλο, φέτος έγινε μία πρωτοφανής κίνηση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου – ΕΒΟΛ, που διέθεσε 650 αμνοερίφια στις ευπαθείς ομάδες της Μαγνησίας.
«Προς τιμή της η διοίκηση και προσωπικά ο πρόεδρος κ. Νικήτας Πρίντζος επέλεξαν την προμήθεια των αμνοεριφίων από τους κρεοπώλες που ανήκουν στο Σωματείο Κρεοπωλών Βόλου, με την προϋπόθεση ότι οι κρεοπώλες θα τα προμηθεύονταν από τους παραγωγούς της Μαγνησίας» τόνισε ο ίδιος.
Η κίνηση αυτή είχε τρεις στόχους: Την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, των κτηνοτρόφων της περιοχής και τέλος τα χρήματα να πάνε στην αγορά του Βόλου με τη στήριξη του επαγγελματία κρεοπώλη και της τοπικής οικονομίας.
«Με τις δυνάμεις που μας αναλογούν, συμμετείχαμε κι εμείς σε αυτή την προσπάθεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου – ΕΒΟΛ, ελπίζοντας να βρει κι άλλους μιμητές» ανέφερε ο κ. Αντ. Κανελλόπουλος.

Προσεκτικοί
Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Βόλου τόνισε ότι «σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας κι ενός από τα μεγαλύτερα σωματεία της Ελλάδας, αυτό της Θεσσαλονίκης, οποιαδήποτε τιμή κάτω του 8,80 ευρώ το κιλό στα αμνοερίφια πρέπει να βάζει σε υπόνοιες τον καταναλωτή. Δεν μπορεί να υπάρχουν σημεία πώλησης που να πωλούν φθηνότερα με ΦΠΑ από την τιμή που αγοράζουμε εμείς από τον παραγωγό χωρίς ΦΠΑ. Φέτος αγοράσαμε από 5,5 έως 6 ευρώ συν ΦΠΑ και συν τα έξοδα σφαγής, που ανέρχονται περίπου στα 7,80 ευρώ, το οποίο μεταφράζεται περίπου στο 1 ευρώ το κιλό».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλω να στραφώ κατά του καταναλωτή. Αντιλαμβάνομαι ότι ο καταναλωτής βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και κοιτάζει να γεμίσει το τραπέζι του όσο το δυνατόν φθηνότερα, αλλά πάνω από όλα προέχει η υγεία. Πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτό που θα αγοράσουν».

Το ωράριο
Το εορταστικό ωράριο των κρεοπωλείων διαμορφώνεται ως εξής: Μ. Πέμπτη 8.00-15.00 και 17.00-21.00, Μ. Παρασκευή 11.00 – 20.00, Μ. Σάββατο 8.00 -17.00, Κυριακή του Πάσχα κλειστά, Δευτέρα του Πάσχα κλειστά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το