Τοπικά

«Γυναίκες του Βόλου στον Πόλεμο και την Κατοχή» – Ανοιχτή εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου οργανώνει ανοικτή εκδήλωση με ομιλητή τον Δημήτρη Τσιλιβίδη, δρ. θεολογίας, ερευνητή-συγγραφέα, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Γυναίκες του Βόλου στον Πόλεμο και την Κατοχή. Πνευματική ζωή και ψυχαγωγία στην πόλη».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, είναι το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Βόλου.
O Tσιλιβίδης ως φορέας μνήμης αναζητά να γεφυρώσει τις γενιές. Επιχειρεί να αποτυπώσει τις μνήμες των κατοίκων στον χώρο, την εποχή αυτή. Ανησυχεί μήπως περάσουν στη λήθη και εκφράζει ζωντανά τις εμπειρίες του ξαναχτίζοντας την εποχή του. Η ομιλία του θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία: Προσωπικά του βιώματα και άγνωστες μέχρι σήμερα τραγικές πτυχές της περιόδου εκείνης, πληροφορίες βασισμένες σε τεκμηριωμένες αρχειακές πηγές, θα προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορία του τόπου μας. Η πόλη του Βόλου έζησε κάτω από απερίγραπτες σε πόνο και θάνατο καταστάσεις στην περίοδο αυτή. Όσο ο Πόλεμος μαινόταν και αργότερα στις μαύρες μέρες της Κατοχής, πολλές Βολιώτισσες επώνυμες και ανώνυμες «βρήκαν τη δύναμη να ξεπεράσουν τις ατομικές, οικογενειακές και συγκυριακές αδυναμίες και να καταθέσουν τη μαρτυρία τους στον αγώνα των μετόπισθεν». Μελετά παραδείγματα αυτών των γυναικών και τα παρουσιάζει. Και είναι ολόκληρη στρατιά τέτοιων γυναικών, που πρόσφερε τις σωματικές, υλικές, πνευματικές, ηθικές δυνάμεις της, με όποιο τρόπο μπορούσε.

Ήταν ένας αγώνας που βοηθούσε ουσιαστικά τον πρώτο, αλλά για τους πολλούς έχει αξιολογηθεί ως αγώνας δεύτερος. Αυτόν τον αγώνα θα ζωντανέψει με την ομιλία του ο Τσιλιβίδης αναφερόμενος σε γυναίκες του Βόλου, νεαρά τότε κορίτσια και μεγαλύτερες στην ηλικία γυναίκες, που είτε ανήκαν σε κοινωνικές συσσωματώσεις είτε όχι, αψήφησαν τα πάντα και στρατεύτηκαν στον υπέρ των πάντων αγώνα. Το μαρτυρολόγιο πολλών από αυτών των γυναικών το επιβεβαιώνει περίτρανα.
Από την άλλη πλευρά, δίνει με ζωντανά παραδείγματα την αξία που έχει πάντα η δύναμη του πνεύματος και του πολιτισμού να αφυπνίζει, να ευαισθητοποιεί, να ψυχώνει και να απαλύνει κάθε τι τραγικό. Άνδρες και γυναίκες, προσωπικότητες του Βόλου με πνευματικά ενδιαφέροντα συσπειρώνονται και δημιουργούν εστίες πνευματικές και καλλιτεχνικές. Με μια απίστευτη, για την εποχή, δυναμική προσφέρουν μέσα από την καλλιέργεια και τον πολιτισμό λύτρωση και φως στον χειμαζόμενο πληθυσμό. Εστίες που λειτουργούν ως μυστικό κέντρο αντίστασης ενάντια στη βία.
Η ομιλία θα υποστηριχθεί από προβαλλόμενο φωτογραφικό υλικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το