Τοπικά

E-learning πρόγραμμα ψηφιακής αφήγησης μέσω τοπικών ιστορικών τεκμηρίων

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας συνεχίζει το ετήσιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα με τίτλο «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» υλοποιώντας δράσεις επιμόρφωσης και στον άξονα της τοπικής ιστορίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Οι εγγραφές στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας – πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης «moodle» του προγράμματος στη διεύθυνση http://learn.cultureacademy.gr ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες έως αύριο 11/2. Στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας υπάρχει και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων. Στο εξειδικευμένο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει περιορισμένος αριθμός σπουδαστών/στριών για αυτό όσοι/ες ενδιαφέρονται θα πρέπει έγκαιρα να διαβάσουν προσεκτικά το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος είναι ο Μανώλης Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» συνεχίζεται και το εαρινό εξάμηνο 2018-2019. Τα μαθήματα του β’ εξαμήνου αρχίζουν στις 11 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουνίου. Οι διδακτικές ενότητες που θα παρακολουθήσουν οι σπουδαστές/τριες είναι: 1) Από το αρχειακό τεκμήριο στον σχεδιασμό μιας ψηφιακής αφήγησης και την παραγωγή εθνογραφικού κειμένου (επιλογή, εκλογή, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, επεξεργασία, προετοιμασία), 2) Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας: Εργαλεία συλλογής και καταγραφής υλικού ή ψηφιακά ερευνητικά σημειωματάρια;, 3) Ιστορία και αφήγηση, 4) Ψηφιακή αφήγηση: Εργαλεία, τεχνικές και μεθοδολογία, 5) Εργαστήριο Ψηφιακής Αφήγησης Ι: Από τα αρχειακά τεκμήρια στον σχεδιασμό μιας ψηφιακής αφήγησης (εκμάθηση εργαλείου, δημιουργία σεναρίου και προετοιμασία), 6) Εργαστήριο Ψηφιακής Αφήγησης ΙΙ: Από τα αρχειακά τεκμήρια στον σχεδιασμό μιας ψηφιακής αφήγησης (Ολοκλήρωση ψηφιακής αφήγησης). Στο β’ εξαμηνιαίο μάθημα «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» διδάσκουν ο Μανώλης Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Αντώνης Σμυρναίος, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Θαρρενός Μπράτιτσης, αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συντονιστής και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ο δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το