Επιστήμη, Θ Plus

Γυναίκα βρήκε σε παραλία αρχαίο δόντι μαστόδοντα μήκους 30 εκατοστών

Μια γυναίκα που έκανε τη βόλτα της σε μια παραλία της Καλιφόρνιας βρήκε κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο να προεξέχει στην άμμο. Όπως αποκαλύφθηκε ήταν ένα δόντι από ένα αρχαίο μαστόδοντα.

Η Jennifer Schuh βρήκε το δόντι μήκους 30 εκατοστών που προεξείχε στην άμμο στην παραλία Rio Del Mar, στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνιας.

«Φαινόταν κάπως περίεργο, σαν καμένο σχεδόν αλλά δεν ήμουν σίγουρη για αυτό που είχα βρει», είπε η γυναίκα.

Έτσι τράβηξε μερικές φωτογραφίες τις ανέβασε στο Facebook και ζήτησε βοήθεια…

 

Η απάντηση ήρθε από τον Wayne Thompson, σύμβουλο παλαιοντολογικών συλλογών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Σάντα Κρουζ.

Ο Thompson διαπίστωσε ότι το αντικείμενο ήταν ένας φθαρμένος γομφίος από έναν ενήλικο μαστόδοντα του Ειρηνικού, ένα εξαφανισμένο είδος που μοιάζει με ελέφαντα.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», έγραψε ο Thompson και ζήτησε από την Schuh να του τηλεφωνήσει.

Αλλά όταν επέστρεψαν στην παραλία, το δόντι είχε εξαφανιστεί.

Ο Thompson έστειλε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρεθεί το αρχαίο δόντι. Το θέμα πήρε διάσταση αμέσως και το δόντι είχε βρεθεί από κάποιον που έκανε το συνηθισμένο τζόκινγκ του κατά μήκος της παραλίας. Ο άνδρας δεν ήταν σίγουρος για το τι είχε βρει μέχρι που είδε μια φωτογραφία του δοντιού στις ειδήσεις.

Ο άνδρας δώρισε το δόντι στο μουσείο, όπου θα εκτίθεται από την Παρασκευή έως την Κυριακή.

Η ηλικία του δοντιού δεν είναι σαφής. Το μουσείο αναφέρει ότι οι μαστόδοντες περιπλανιόντουσαν στην Καλιφόρνια από περίπου 5 έως 10.000 χρόνια πριν.

«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αυτό το δείγμα θα είναι ηλικίας μικρότερης του 1 εκατ. ετών, το οποίο είναι σχετικά “νέο” για τα δεδομένα των απολιθωμάτων», δήλωσε ο υπεύθυνος του μουσείου.

Αυτή είναι μόλις η τρίτη εύρεση απολιθώματος μαστόδοντα που έχει καταγραφεί σε τοπικό επίπεδο. Το μουσείο διαθέτει επίσης ένα άλλο δόντι μαζί με ένα κρανίο που βρέθηκαν από έναν έφηβο το 1980. Βρέθηκε στο ίδιο ρέμα που εκβάλλει στον ωκεανό.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή τη συναρπαστική ανακάλυψη», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής του μουσείου.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το