Τοπικά

Γροθιές, απειλές και φωνές τέλος στα νοσοκομεία

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα

«Φρένο» στην παραβατική συμπεριφορά σε βάρος υγειονομικού προσωπικού φαίνεται να βάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την τροποποίηση του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα για τη διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς όποιος στρέφεται κατά υγειονομικού προσωπικού σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης με φωνές και απειλές τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους, ενώ αν ασκήσει σωματική βία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών.

Η εξέλιξη αυτή είναι προς τη «σωστή κατεύθυνση» όπως δηλώνει στη larissanet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας(ΙΣΛ), κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και επισήμανε πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με την βία κατά της “Λευκής Μπλούζας” όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται οι επιθέσεις σε βάρος υγειονομικού προσωπικού.


Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Στην ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζεται το ζήτημα της «νομοθετικής παρέμβασης» και η ανάγκη να παρθούν μια σειρά από μέτρα όπως η δημιουργία «Κεντρικού Παρατηρητηρίου κατά της βίας», η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο προσωπικό και η τοποθέτηση μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ.

Αυξάνονται τα περιστατικά
Η ανακοίνωση του ΙΣΛ ήρθε στη «σκιά» επίθεσης ασθενούς σε νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας(ΠΓΝΛ) στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου. Το καλοκαίρι του 2022 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, γιατροί της Ορθοπεδικής, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δέχτηκαν επίθεση από συνοδό ασθενούς. Την ίδια στιγμή, συχνά καλούνται αστυνομικές δυνάμεις στα επείγοντα των δύο νοσοκομείων προκειμένου να διευθετήσουν εντάσεις μεταξύ υγειονομικών και συνοδών ή ασθενών.


Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

«Τα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος υγειονομικού προσωπικού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» αναφέρει η διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΛ και πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ και ειδικευόμενων ιατρών του ΠΓΝΛ, κα Γεωργία Παπαδάμου και προσθέτει πως εκτός από τις επιθέσεις σε βάρος των εργαζομένων, καταγράφονται και υλικές καταστροφές στο τμήμα Επειγόντων.

Για την επίθεση στη νοσηλεύτρια είχε τοποθετηθεί με ανακοίνωσή του τότε ο Σύλλογος ζητώντας από τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη διεύθυνση της κλινικής στην οποία έλαβε χώρα το περιστατικό να αναλάβει «άμεσα την πολιτική και οικονομική ευθύνη και να κινήσει αυτεπάγγελτα διαδικασίες για την απονομή της δικαιοσύνης».


Η διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΛ και πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ και ειδικευόμενων ιατρών του ΠΓΝΛ κα Γεωργία Παπαδάμου

Όπως μας εξηγεί η κα Παπαδάμου δεν είναι μόνο λάθος η συμπεριφορά των συνοδών ή των ασθενών αλλά και του συστήματος που οδηγεί τους ανθρώπους σε αυτές τις συμπεριφορές. «Το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και υπάρχει αυτή η εκτόνωση» αναφέρει η κα Παπαδάμου και προσθέτει σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό πως «εμείς ζητήσαμε να παρέμβει αυτεπάγγελτα το νοσοκομείο και να αποφανθεί η δικαιοσύνη».

Η δικαιοσύνη όπως φαίνεται θα έχει τον πρώτο λόγο σε ότι αφορά τις επιθέσεις σε βάρος του προσωπικού μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Οι αλλαγές και η ικανοποίηση του ΠΙΣ
Στο νομοσχέδιο αυτό και συγκεκριμένα στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται η παρ. 4 ως εξής: «Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή».

Σύμφωνα με την ανάλυση της αξιολογούμενης ρύθμισης του υπουργείου Δικαιοσύνης η τροποποίηση του άρθρου 168 ΠΚ με την προσθήκη παρ. 4 κρίθηκε «αναγκαία προκειμένου να συμπεριληφθεί ρητά, στις υποπεριπτώσεις του εν λόγω άρθρου και κάθε μορφή διατάραξης της λειτουργίας χώρου υγειονομικής περίθαλψης, η οποία μπορεί να τελείται ενδεικτικώς με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών. Διακεκριμένη μορφή της ανωτέρω συμπεριφοράς, θεωρείται η πρόκληση βιαιοπραγίας. Το ύψος και η διαβάθμιση των απειλούμενων ποινών κρίθηκαν ανάλογα με την ιδιαίτερη ποινική απαξία του εγκλήματος».

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση η «διατάραξη της λειτουργίας των ανωτέρω χώρων προκαλεί πολυεπίπεδη βλάβη, καθώς αφενός μεν, παρεμποδίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την άσκηση των, συχνότατα, κατεπείγοντος χαρακτήρα καθηκόντων τους, που είναι κρίσιμα για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών τους, αφετέρου δε, η δημιουργούμενη ένταση διαταράσσει την απαραίτητη ψυχική ηρεμία και νηφαλιότητα για την άσκηση του λειτουργήματός των ανωτέρω επαγγελματιών υγείας, αλλά και δημιουργεί ταραχή στους νοσηλευόμενους και θεραπευόμενους με ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την αποκατάσταση της υγείας τους».

Την τροποποίηση υποδέχτηκε με «ικανοποίηση» και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ρύθμιση αυτή «δυνητικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες, εάν βεβαίως εκπληρωθούν και οι συνθήκες στελέχωσης ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού φύλαξης».

Να σημειωθεί πως η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου ολοκληρώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το