Τοπικά

Γρηγόρης Αμβράζης: Στροφή στην άσκηση πέρα από την έξοδο στις παραλίες

 

Θεαματική «στροφή» στη νοοτροπία πολλών Βολιωτών κάθε ηλικίας απέναντι στη γυμναστική, διακρίνει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Γρηγόρης Αμβράζης, πρώην διεθνής αθλητής κανόε-καγιάκ με παγκόσμιες διακρίσεις και ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Gre.a.t. στον Βόλο. Τόνισε πως έχει διαφοροποιηθεί η τάση των ασκούμενων, οι οποίοι εμφανίζονταν λίγο καιρό πριν την έξοδο στις… παραλίες, ενώ στάθηκε και στην αύξηση εκείνων που προτιμούν πλέον τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Η σημερινή εικόνα στα γυμναστήρια της πόλης, σε συνδυασμό μάλιστα με τις πολλές αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στην καθημερινότητα όλων, επιβεβαιώνει την αύξηση του αριθμού των Βολιωτών που υιοθετούν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής και δεν στοχεύουν αποκλειστικά στη βελτίωση της εμφάνισής τους και την απώλεια κιλών πριν το καλοκαίρι με εντατικά προγράμματα στο… παραπέντε. «Πλέον, ο κόσμος οδηγείται με μεγαλύτερη ευκολία στην πόρτα του κοντινότερου γυμναστηρίου ή επιλέγει να ασχοληθεί με outdoor activities», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμβράζης, αναφερόμενος στα δεδομένα που έχουν προκύψει την τελευταία διετία γύρω από το fitness και την αναγνώριση των οφελών στην υγεία. «Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι αρκετά άτομα, τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν ιδιαίτερη επαφή με τα γυμναστήρια, όχι μόνο κάνουν το πρώτο βήμα και εγγράφονται, αλλά παραμένουν συνεπείς στα προγράμματα που επιλέγουν. Και ειδικά για τις υπαίθριες δραστηριότητες, το ενδιαφέρον γιγαντώθηκε μετά τις καραντίνες που επιβλήθηκαν, λόγω Covid-19 και ο κόσμος αναζητούσε εναλλακτικούς τρόπους άθλησης, έξω από κλειστούς χώρους. Πεζοπορία, ποδήλατο, τρίαθλο, αγώνες δρόμου, έχουν πλέον την τιμητική τους. Ο καθένας επιλέγει το προφίλ του και πράττει ανάλογα, δείγμα της αλλαγής στην κουλτούρα των αθλούμενων», πρόσθεσε με νόημα.
Βέβαια, η μονιμότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με τον Βολιώτη γυμναστή να λέει: «Οι περισσότεροι είναι πιο συνειδητοποιημένοι για τον χώρο που θα προτιμήσουν να αθληθούν. Δεν γίνονται εγγραφές με γνώμονα π.χ. την απώλεια βάρους ενόψει καλοκαιριού, αλλά το βασικό κριτήριο είναι η βελτίωση της υγείας του καθενός. Κι αυτό δεν το βλέπαμε τόσο έντονα στο παρελθόν, όπως τώρα. Η εμφάνιση ενδιαφέρει αρκετούς, αλλά πλέον δεν είναι το μοναδικό κίνητρο για να αθληθεί κάποιος. Έχει αλλάξει αισθητά η τάση του «πώς φαινόμαστε στον καθρέφτη και πώς θα βγούμε στην παραλία». Επίσης, κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει, είναι ότι ο κόσμος έχει στραφεί από τις μεγάλες αλυσίδες, σε πιο προσωποκεντρικούς χώρους, αναζητώντας έτσι καλύτερες υπηρεσίες και δεν κυνηγά αποκλειστικά τις προσφορές στις ετήσιες συνδρομές. Γενικότερα, όμως, πρέπει να θυμόμαστε το εξής: Η άσκηση θέλει στόχους. Μόνο έτσι δεν εγκαταλείπεις την προπόνηση και δημιουργείται ισχυρός δεσμός μεταξύ αθλητή και προπονητή».
Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης του Gre.a.t. στάθηκε και στη μερίδα του κοινού, που σπεύδει μαζικά να εγγραφεί όταν υπάρχουν ετήσιες προσφορές από τις μεγάλες, κυρίως, αλυσίδες, αλλά στο τέλος ελάχιστοι μένουν πιστοί στο πρόγραμμά τους: «Το βλέπουμε να συμβαίνει και αφορά μία κοινότητα που θέλει να αθληθεί, αλλά δεν γνωρίζει τον τρόπο. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι οι αθλούμενοι που διαλέγουν αρχικά το γυμναστήριο με βάση το οικονομικό κριτήριο, σε δεύτερο χρόνο θα αναζητήσουν χώρους όπως ο δικός μας. Τα γυμναστήρια που ανήκουν σε αλυσίδες προσφέρουν πιο απρόσωπες υπηρεσίες. Αυτό έχω εισπράξει στα 17 χρόνια που διατηρώ γυμναστήριο. Το χαμηλό κόστος είναι κίνητρο στην αρχή, αλλά έπειτα ο ασκούμενος αναζητάει άλλου είδους υπηρεσίες, πιο εξατομικευμένες. Κυνηγάει την ουσία των πραγμάτων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το