Ελλάδα

Greek mafia: Το μαύρο χρήμα και οι αρχηγοί – Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ δημοφιλή νησιά

Το ενδεχόμενο να επεκταθεί η δράση των οργανωμένων εγκληματιών της ελληνικής μαφίας στις τουριστικές περιοχές κατά τη θερινή περίοδο εξετάζει η Αστυνομία και σύμφωνα με το OPEN TV, ήδη από την ΕΛ.ΑΣ υπάρχει σχέδιο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε νησιωτικούς προορισμούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας μεταφέρεται σιγά από τις πόλεις στα τουριστικά νησιά, οι αστυνομικοί θεωρούν αναπόφευκτο πως εκεί θα μεταφερθεί και ένα μεγάλο κομμάτι της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων.

Για το λόγο αυτό ετοιμάζονται μεικτές ομάδες της Ασφάλειας, οι οποίες θα μεταφερθούν στα νησιά και για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο θα προσπαθούν να έχουν εικόνα για το τι συμβαίνει με τις οργανωμένες συμμορίες που θα επιθυμήσουν να αναλάβουν δράση στους πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς.

Ζαλίζει ο τζίρος της Greek Mafia
Σύμφωνα με το OPEN TV, ο τζίρος από το «μαύρο χρήμα» των εγκληματικών οργανώσεων στην Ελλάδα για το 2019 ήταν 91.440.000 ευρώ. Αυτό το νούμερο αφορά σε χρήματα που κινούνταν από την ελληνική μαφία και έχουν εξακριβωθεί από τις Αρχές. Επομένως, σύμφωνα με το OPEN πιθανότατα το ποσό του συνολικού τζίρου είναι αρκετά υψηλότερο.
Στοχος της ΕΛ.ΑΣ είναι να φθάσει στα μεγάλα κεφάλια της μαφίας, ξεκινώντας από τις νόμιμες επιχειρήσεις – βιτρίνες και ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς να εντοπίσει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Πού ψάχνουν οι αστυνομικοί τον δολοφόνο του Μπερδέση
Με δεδομένο ότι ο Μπερδέσης δεν ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα της νύχτας, οι αστυνομικοί ψάχνουν το πρόσωπο που έδωσε την εντολή για την εκτέλεσή του σε όλες τις υποθέσεις στις οποίες είχε εμπλακεί. Ανάμεσά τους και η διαμάχη που είχε ο Μπερδέσης με επιχειρηματία της Πάτρας, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με πολλούς άλλους το 2008 στη μεγάλη επιχείρηση που είχε κάνει η ΕΛ.ΑΣ στην Αχαϊκή πρωτεύουσα για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων της νύχτας».

Οι καταθέσεις προσώπων που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πυγμάχου έχουν ξεκινήσει, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα τηλέφωνα, τα μέιλ, τα μηνύματα και οι κλήσεις που έχουν βρεθεί στο κινητό του.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες και για τον εκτελεστή που δολοφόνησε εν ψυχρω τον άνδρα 34 ετών, σε καφετέρια στα Σεπόλια, με τους αξιωματικούς της ασφάλειας να θεωρούν ότι η εντολή δόθηκε μέσα από τις φυλακές, από άτομο που είχε σχέσεις με υποθέσεις ναρκωτικών και ληστειών, στις οποίες είχε εμπλακεί και το θύμα.

Εκθεση της ΕΛ.ΑΣ για το οργανωμένο έγκλημα
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ για το οργανωμένο έγκλημα, «οι ομάδες αυτές εμφανίζουν υψηλό βαθμό ειδίκευσης, καθώς συμμετέχουν σε αυτές μέλη με εξειδικευμένες γνώσεις και εξοπλισμό για τη μετατροπή – τροποποίηση των όπλων». Οι τιμές πυροβόλων όπλων στη μαύρη αγορά κυμαίνονται από 350 έως 5.000 ευρώ, ενώ των πυρομαχικών από 40 έως 80 ευρώ, αναλόγως του διαμετρήματος.
Το πιο δημοφιλές πεδίο για την ανεύρεση πελατών και διακινητών παράνομου οπλισμού είναι το DarkWeb, το σκοτεινό Διαδίκτυο, ενώ η αποστολή και διακίνηση του οπλισμού γίνεται κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς.

O χάρτης της μαφίας
Πέντε είναι οι βασικές ομάδες που δρουν με μαφιόζικες μεθόδους στην Αττική, ενώ συνεργάζονται και με υπο-ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Οι 5 βασικές ομάδες της μαφίας ασχολούνται με την προστασία των νυχτερινών καταστημάτων και εκβιασμούς ενώ οι υπόλοιπες υποομάδες ασχολούνται με ναρκωτικά και εκμετάλλευση γυναικών.
Μάλιστα σύμφωνα με το OPEN ενώ μέχρι πρότινος η Αττική για τη μαφία ήταν χωρισμένη σε τρία μεγάλα κομμάτια (βόρεια νότια και κέντρο), τα γεωγραφικά όρια δράσης κάθε ομάδας, που κάποτε η παραβίασή τους ήταν αιτία πολέμου, δεν υπάρχουν πια. Αστυνομικοί που ασχολούνται χρόνια με τον πόλεμο των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος σημειώνουν πως πλέον για τις συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος δεν παίζει κανέναν ρόλο η περιοχή που βρίσκεται το κάθε κατάστημα. Αντίθετα η «ομάδα» που προστατεύει τα μαγαζιά κάποιου επιχειρηματία τα ελέγχει και στα βόρεια αλλά και στα νότια.

Σχέδιο ΕΛ.ΑΣ για οργανωμένο έγκλημα
Σε κάθε περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ προχωρά σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της προχωρά η ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα αποφασίστηκε πως ενισχύεται το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το