Τοπικά

Γραμμικό πάρκο ο Άναυρος – Πρόταση από απόφοιτη του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας

Τη μετατροπή του χειμάρρου Αναύρου σε ένα γραμμικό πάρκο, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ελκυστική πράσινη παραποτάμια διαδρομή, μέσα στην πόλη, προτείνει η απόφοιτη του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων Θεοδώρα Παγκαρλιώτα.
Παρουσιάζοντας τη διπλωματική της εργασία στο πανελλήνιο συνέδριο του Τμήματος Χωροταξίας, που σήμερα ολοκληρώνει τις εργασίες του, ανέπτυξε ενδιαφέρουσες προτάσεις, για το πώς θα μπορούσε ο χείμαρρος του Άναυρου, να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης και να το κάνει ακόμη πιο φιλικό.
Ειδικότερα ανέφερε πως «μελέτησα το παράδειγμα του χειμάρρου Άναυρου για το πώς θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου και να συνδεθεί με τον λόφο της Γορίτσας, το Στάδιο που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, με την παραλία του Άναυρου και κατ’ επέκταση το πάρκο του Άγ. Κωνσταντίνου, με σχολεία, εκκλησίες, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι ένα κομμάτι που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μπορεί μέσω της σύνδεσης με την παραλία και την οδό Ρήγα Φεραίου, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο».
Η μηχανικός τόνισε πως οι προτάσεις της είναι εφαρμόσιμες και μπορούν να γίνουν και σε άλλους χείμαρρους, ενώ δεν είναι κοστοβόρες.

Ποικίλες παρεμβάσεις
Εξηγώντας τι είδους παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, είπε πως «γραμμικό πάρκο εννοούμε ένα πάρκο που χρησιμοποιεί ως βασικό στοιχείο ένα γραμμικό σημείο της πόλης, όπως ένα ποτάμι, μια ακτογραμμή. Εδώ είναι ο χείμαρρος του Άναυρου. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που προτείνονται, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εκατέρωθεν του χείμαρρου οδοί ήπιας κυκλοφορίας, για να μειωθούν οι ταχύτητες τον οχημάτων. Προτείνονται ακόμη νέες πεζογέφυρες ειδικά προς το βόρειο τμήμα του χείμαρρου που δεν έχει καλή διασύνδεση με διαβάσεις. Επίσης στα πρανή του χείμαρρου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χώροι για περίπατο και ανάπαυση, ώστε ο κόσμος να κάνει άνετα τη βόλτα του, απολαμβάνοντας το τοπίο. Επίσης προτείνεται και η δημιουργία χώρου στάθμευσης με υλικά και φυτεύσεις, που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και ποδηλατόδρομοι, ώστε κάποιος από την παραλία του Άναυρου να φτάνει μέχρι και τον περιφερειακό δρόμο ή να χρησιμοποιεί παρόδους μέσα από το διαμορφωμένο δίκτυο. Παράλληλα είναι εφικτό να δημιουργηθούν χρήσεις για όλες τις ηλικίες, όπως παιδικές χαρές, που απουσιάζουν από την περιοχή, ένας δημοτικός λαχανόκηπος, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών, ένας υπαίθριος πολιτιστικός χώρος, για να διεξάγονται συναυλίες και παραστάσεις».
Η κ. Παγκαρλιώτα προτείνει στις νυν κτιριακές εγκαταστάσεις και τη δημιουργία ενός πάρκου μυθολογίας, για την Αργοναυτική Εκστρατεία και μια μικρογραφία της Αργούς, όπου θα πραγματοποιούνται και διαδραστικά παιχνίδια για τους μαθητές.
«Οι προτάσεις μου είναι υλοποιήσιμες, εντάσσονται στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού, που εστιάζουν στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Οι δράσεις θα πρέπει να ευνοούν το περιβάλλον, να είναι οικονομικά βιώσιμες και να επιδρούν θετικά στην κοινωνία, ενώ για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης, χρειάζονται μεταξύ άλλων διευθέτηση της κυκλοφορίας, φύτευση με τα σωστά υλικά, ένα σύστημα συλλογής των όμβριων υδάτων, για να αρδεύεται ο χώρος, αλλά και να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης από Δήμο και πολίτες, για τις εκδηλώσεις, όπου τα έσοδα θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη συντήρηση και αναβάθμιση του γραμμικού πάρκου», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το