Τοπικά

46 χρόνια Γηροκομείο Βόλου – Εκδήλωση αύριο για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας η αυριανή και το Γηροκομείο Βόλου γιορτάζει, διοργανώνοντας εκδήλωση για τους τρόφιμους της δομής. Σκοπός είναι να ενεργοποιηθούν οι ηλικιωμένοι, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να θυμηθούν τους ανθρώπους τους. Εξάλλου οι ηλικιωμένοι έχουν δικαιώματα και όπως τονίζεται, «γεννιόμαστε παιδιά και καταλήγουμε σαν μωρά παιδιά».

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας, που γιορτάζεται αύριο Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Γηροκομείο Βόλου» έχει προγραμματίσει εκδήλωση για τους ηλικιωμένους της δομής.
Συγκεκριμένα, το πρωί στις 7.30 θα τελεστεί λειτουργία και αγιασμός, στις 9.15 το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη Χορωδία των Ηλικιωμένων και το Χορευτικό της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, ενώ στις 9.45 θα ακολουθήσει αφήγηση παραμυθιού από την κ. Μάρω Αισώπου, αφηγήτρια παραμυθιών.
Η κ. Βασιλική Πανοπούλου, κοινωνική λειτουργός, τόνισε ότι «θα πρέπει ο κόσμος, από τα μικρά παιδιά έως και τους μεγάλους, να ευαισθητοποιηθεί και να είναι δίπλα στην Τρίτη Ηλικία. Το γήρας είναι ένα μεγάλο θέμα, το σώμα μπορεί να γερνάει, η ψυχή όμως ποτέ και όσα ξεχνάει το μυαλό, τα θυμάται η καρδιά».

Η κ. Βασιλική Πανοπούλου, κοινωνική λειτουργός του Ιδρύματος

Η ίδια ανέφερε πως «γεννιόμαστε παιδιά και καταλήγουμε σαν μωρά παιδιά. Οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη την αγκαλιά, ένα χέρι βοηθείας και έχουν δικαιώματα, ενώ οφείλουμε να τους σεβόμαστε και να σεβόμαστε την αξιοπρέπειά τους».
Από την πλευρά της η κ. Τίνα Βλαχονάτσιου, κοινωνική λειτουργός, επισήμανε ότι «σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να θυμηθούν τους ανθρώπους τους και να αποκτήσουν ένα άλλο αίσθημα για την Τρίτη Ηλικία. Ως Γηροκομείο σκοπός είναι να ενεργοποιηθούν οι ηλικιωμένοι και είναι ένας από τους λόγους των εκδηλώσεων και σαφώς οι ίδιοι μεταξύ τους να πάρουν το ερέθισμα. Επίσης λόγω και των καλεσμένων από άλλες δομές, σκοπός είναι η κοινωνικοποίηση, η επαφή, η μνήμη».

Η κ. Τίνα Βλαχονάτσιου, κοινωνική λειτουργός της δομής

Η ιστορία της δομής
Ο κ. Γιώργος Ραπτόπουλος, διευθυντής του Γηροκομείου Βόλου, τόνισε ότι το Ίδρυμα δημιουργήθηκε το 1972, μετά από την πρωτοβουλία φιλάνθρωπων Βολιωτών και είναι αποτέλεσμα της σύστασης του Φιλανθρωπικού Σωματείου Βόλου, το οποίο διέθεσε όλη την περιουσία του γι’ αυτόν τον σκοπό».
Η δομή αποτελείται από δύο άλλες, η μία είναι η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και η δεύτερη είναι η Μονάδα Χρόνιων Παθήσεων, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή και ίσως η μοναδική, με κοντινότερη τη Μονάδα Χρόνιων Παθήσεων της Ιτέας.

Ο κ. Γιώργος Ραπτόπουλος, διευθυντής του Γηροκομείου Βόλου

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ιδρύματος, «αυτή τη στιγμή είμαστε πλήρως επανδρωμένοι, με όλα τα τμήματα να λειτουργούν κανονικά και όλες τις πτέρυγες να είναι ανοιχτές. Σε πέντε κτίρια φιλοξενούνται οι ηλικιωμένοι, με τις ιατρικές υπηρεσίες να προσφέρονται από τον γενικό γιατρό, τον καρδιολόγο και τον νευρολόγο, με τους οποίους υπάρχει μόνιμη συνεργασία, αλλά παράλληλα βοηθά επικουρικά ψυχίατρος».
Το προσωπικό ανέρχεται σε 55 άτομα και υπάρχουν τμήματα φυσικοθεραπείας, κοινωνικής υπηρεσίας, που απαρτίζεται από τρεις κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτικής υπηρεσίας και γενικών καθηκόντων.
Το Ίδρυμα συνεργάζεται με άλλες δομές της πόλης, όπως είναι το Νοσοκομείο ή το Βοήθεια στο Σπίτι, ενώ πέρα των εθελοντών, υπάρχει συνεργασία με την Εισαγγελία Βόλου, με το Ίδρυμα τα δύο τελευταία χρόνια να δέχεται την κοινωφελή εργασία.
Από το 2016 το Ίδρυμα αντεπεξέρχεται στη διατροφή και σίτιση των ηλικιωμένων με τη βοήθεια του εθελοντή διατροφολόγου Παναγιώτη Ζήση, ενώ από το 2014 έως το 2016 η Μητρόπολη Δημητριάδος συνεισέφερε στη σίτιση των ηλικιωμένων.
Τα ακίνητα του Ιδρύματος είναι σε πλήρη αξιοποίηση και όλα είναι εκμισθωμένα αποφέροντας τα αντίστοιχα έσοδα. Σε πέντε σπίτια της Αθήνας φιλοξενούνται Βολιώτες φοιτητές, με σκοπό αφενός τη συντήρησή τους και αφετέρου τη βοήθεια σε παιδιά που οι οικογένειές τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα σπουδάσουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το