Τοπικά

Γουργουλιάνης: Αναπόφευκτες οι συνέπειες της ρύπανσης στην υγεία των Βολιωτών – Γέμισε ξανά η Πνευμονολογική Κλινική

Οι συνέπειες της ρύπανσης στον Βόλο είναι αναπόφευκτες για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως σε αυτούς που ταλαιπωρούνται από την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το άσθμα, επισημαίνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην πρύτανης κ. Κώστας Γουργουλιάνης.
Ο ίδιος μάλιστα ερωτηθείς για τις αναφορές του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού για την επιστημονική έρευνα που εκπόνησε μαζί με τον καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Σαχαρίδη, επισήμανε πως «στην επιθετική ρητορική απαντά μόνο στις αίθουσες των αμφιθεάτρων και των συνεδρίων με επιστημονικό τρόπο».

Ο ίδιος υπογράμμισε «πως απ’ όταν ήταν φοιτητής ακούει για τη ρύπανση στον Βόλο προσθέτοντας πως ασχολούμενος με τα κοινά στο Πανεπιστήμιο είχε ξεκινήσει την εγκατάσταση μετρητή αέριας ρύπανσης στο Ίδρυμα. Εκείνη την περίοδο είχαμε επικοινωνία με τους ανθρώπους των κοινών, όπως τον κ. Πρίντζο, τον κ. Μήτρου, αλλά και άλλους, και σχεδιάστηκαν παρεμβάσεις, όπως στον περιφερειακό. Προσωπικά δεν έχω συνηθίσει να απαντώ στις επιθετικές ρητορικές ούτε πρόκειται να το κάνω».
Πρόσθεσε δε πως «οι απαντήσεις του είναι επιστημονικές, ερευνητικές μέσα από τα αμφιθέατρα, τα συνέδρια και τις ανακοινώσεις ερευνητικών εργασιών».

Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως με την επιστροφή στην κανονικότητα γέμισε και η πνευμονολογική Κλινική με ασθενείς. Δηλαδή μέσα στην πανδημία είχαμε πέντε κρεβάτια γεμάτα από τα 26 κρεβάτια και τώρα είναι όλα γεμάτα με ασθενείς, ενώ βγήκαν και ράντζα. Αυτό δείχνει και πόσο επηρεάζει η ανθρώπινη δραστηριότητα την υγεία του πληθυσμού».
Ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε πως τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει ρύπανση στον Βόλο και οι τιμές των μικροσωματιδίων pm2,5 είναι πιο αυξημένες από το ελαστικό όριο της ελληνικής νομοθεσίας. Και οι συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού είναι αναπόφευκτες, μέσα από τις οξύνσεις του αναπνευστικού και άλλων παθήσεων, όπως της ΧΑΠ, του άσθματος.

Συμπλήρωσε δε πως «υπάρχει και ένα δεδομένο από την πανδημία και τη μείωση της ρύπανσης στην περίοδο της καραντίνας κατά 40%. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να δούμε και τις πηγές ρύπανσης. Το βέβαιο είναι ότι ο αρμόδιοι θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των πηγών ρύπανσης στην πόλη. Πάντως η ρύπανση γενικά στην Ελλάδα είναι πιο αυξημένη από τη Βόρεια Ευρώπη. Στον Βόλο λόγω και της γεωγραφικής ιδιομορφίας με τα βουνά που εγκλωβίζουν τους ρύπους, κάνουν την κατάσταση, ακόμη πιο δύσκολη».

Ο κορωνοϊός
Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε και στο θέμα του κορωνοϊού λέγοντας πως μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη τόσο στα κρούσματα όσο δυστυχώς και στις απώλειες των ανθρώπων. Και φαίνεται ότι και για το Φθινόπωρο θα έχουμε τη σημερινή εικόνα, δηλαδή τις καραντίνες σε τοπικό επίπεδο, όταν εκδηλώνονται πολλά περιστατικά.
Μάλιστα υποστήριξε τη θετική επίδραση που έχει η ζέστη στη μείωση του κορωνοϊού, όπως άλλωστε συμβαίνει γενικότερα και με τους άλλους κορωνοϊούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το