Ελλάδα

Google – σεισμός: Νέο σύστημα προειδοποίησης – Πώς ενημέρωσε εγκαίρως τους κατοίκους της Εύβοιας

Ένα νέο σύστημα για την προστασία των πολιτών έχει βάλει στο «οπλοστάσιό» της η Google και δεν είναι άλλο από αυτό που προειδοποιεί εγκαίρως για σεισμούς που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Η νέα εφαρμογή μάλιστα ενεργοποιήθηκε και στη χώρα μας στη διάρκεια του πρόσφατου σεισμού στην Εύβοια.
Ειδικότερα οι χρήστες των έξυπνων κινητών που «τρέχουν» με λειτουργικό Android έλαβαν ειδοποίηση λίγα δευτερόλεπτα πριν ο σεισμός στην Εύβοια γίνει αισθητός. Στα κινητά τηλέφωνα λοιπόν στάλθηκαν ηχητικές και γραπτές ειδοποιήσεις παρέχοντας μέσω της κινητής τηλεφωνίας συμβουλές ασφαλείας.

Πώς λειτουργεί το σύστημα της Google
Η λειτουργία ανίχνευσης σεισμών και έγκαιρης ειδοποίησης αναπτύχθηκε από τη Google πριν από περίπου 2 χρόνια. Ο τεχνολογικός γίγαντας συνεργάστηκε με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) και το Γραφείο Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης του Κυβερνήτη της Καλιφόρνια (Cal OES) για την αποστολή αυτών των ειδοποιήσεων για σεισμούς, που τροφοδοτούνται από το ShakeAlert. Το σύστημα ShakeAlert χρησιμοποιεί σήματα από περισσότερα από 700 σεισμόμετρα που έχουν εγκατασταθεί σε όλη την πολιτεία από το USGS, το Cal OES, το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια

Το σύστημα συναγερμού είχε σημαντική δράση, διότι λίγα δευτερόλεπτα προειδοποίησης μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, δίνοντάς σας χρόνο να πέσετε, να καλυφθείτε και να κρατηθείτε πριν φτάσει η σεισμική δόνηση. Δεδομένου ότι η εγκατάσταση ενός επίγειου δικτύου αυτών των ευαίσθητων σεισμομέτρων δεν είναι εφικτή σε όλες τις πληγείσες περιοχές σε όλο τον κόσμο, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η αποστολή αυτών των ειδοποιήσεων πριν από κάθε σεισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλέφωνο Android σας μπορεί να είναι μέρος του συστήματος ειδοποιήσεων για σεισμούς, όπου κι αν ζείτε στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι το τηλέφωνο Android σας μπορεί να γίνει ένα μίνι σεισμόμετρο, ενώνοντας εκατομμύρια άλλα τηλέφωνα Android εκεί έξω και σχηματίζοντας το μεγαλύτερο δίκτυο ανίχνευσης σεισμών στον κόσμο.

Όλα τα smartphones διαθέτουν μικροσκοπικούς αισθητήρες επιτάχυνσης που μπορούν να αντιληφθούν σήματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβεί σεισμός. Εάν το τηλέφωνο ανιχνεύσει κάτι που πιστεύει ότι μπορεί να είναι σεισμός, στέλνει ένα σήμα στον διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με μια τοποθεσία του σημείου όπου συνέβη ο σεισμός. Στη συνέχεια, ο διακομιστής συνδυάζει πληροφορίες από πολλά τηλέφωνα για να υπολογίσει αν συμβαίνει σεισμός.

Αυτή η τεχνολογία μοιράζεται μια γρήγορη, ακριβή προβολή της επηρεαζόμενης περιοχής στην Αναζήτηση Google. Όταν αναζητάτε «σεισμός» ή «σεισμός κοντά μου», θα βρείτε σχετικά αποτελέσματα για την περιοχή σας, μαζί με χρήσιμες πηγές για το τι πρέπει να κάνετε μετά από έναν σεισμό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το