Τοπικά

«Γολγοθάς» άπορης οικογένειας με παιδιά που φοιτούν στο σχολείο

 

Έναν «Γολγοθά» χωρίς τέλος βιώνει οικογένεια στον Βόλο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης σε βαθμό μάλιστα που απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ώστε να βοηθηθεί.
Η μητέρα δύο παιδιών που φοιτούν αντίστοιχα στο δημοτικό και το γυμνάσιο, επικοινώνησε με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτη Σαβελίδη παρουσιάζοντας την κατάσταση απόγνωσης που βιώνει εδώ και καιρό. Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της Δευτεροβάθμιας που επικοινώνησε με τη μητρόπολη και την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, Βόλου, προκειμένου αφενός να παρέχεται δωρεάν φαγητό στην οικογένεια αφετέρου να λάβει ευρύτερη βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Προχθές επικοινώνησε μαζί μου μια μητέρα που μου ανέφερε πως υπέστη πριν ενάμιση μήνα εγκεφαλικό και ο άντρας της υποχρεώθηκε να σταματήσει να κάνει μεροκάματα, επειδή έπρεπε να τη φροντίσει» τόνισε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας και πρόσθεσε πως «η οικογένεια με δύο μαθητές σε δημοτικό και γυμνάσιο αντίστοιχα, δεν έχει εισόδημα αυτή την περίοδο. Το πρώτο παιδί που φοιτά στο δημοτικό, αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η φοίτησή του. Το δεύτερο παιδί που φοιτά στο γυμνάσιο δεν πήγε πέρυσι στο σχολείο, γιατί έπρεπε να προσέχει τον αδελφό του, αλλά και τη μητέρα του που αντιμετωπίζει γενικότερα προβλήματα υγείας. Η οικογένεια έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ζει με δανεικά και στερείται βασικών αγαθών. Εμείς αμέσως αντιδράσαμε και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και ήδη προσφέρεται βοήθεια στη σίτιση για την οικογένεια από το Σπίτι Γαλήνης της Ενορίας που ανήκει, ασχέτως αν αυτή την περίοδο είναι κλειστό, ενώ επικοινωνήσαμε και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου. Επίσης είμαστε σε επικοινωνία και με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία παρέχει τα δέοντα για την εκπαίδευση του παιδιού, ενώ έχει βοηθήσει και το Πανεπιστήμιο».
Ο κ. Σαβελίδης θεωρεί πως «αυτό το περιστατικό αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου, καθώς υπάρχουν και άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα φέτος με τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα τα περιστατικά δεν αποκλείεται να κορυφωθούν».
Από το 2012 με τη γιγάντωση της οικονομικής κρίσης τα ζητήματα διαβιωτικών δυσχερειών είχαν φανεί σε έντονο βαθμό, εντάθηκαν με την πανδημία και γίνονται ακόμη πιο φανερά τώρα με την ενεργειακή κρίση. Μάλιστα φέτος εκτιμάται ότι θα βγουν στην επιφάνεια ακόμη περισσότερες περιπτώσεις γονέων που δεν θα έχουν τα βασικά αγαθά για την υποστήριξη των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά ακόμη και για την παροχή των αναγκαίων αγαθών.

Εκατοντάδες μαθητές σε διαβιωτική δυσχέρεια
Ο αριθμός των άπορων οικογενειών στα σχολεία δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή, καθώς οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές. Αυτό που μπορεί να υπολογιστεί, είναι πως πέρυσι ο δήμος Βόλου διέθετε δεκατιανό σε περίπου 250 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ διάφορα ενοριακά συσσίτια προσέφεραν πρωινό σε μαθητές δημοτικών. Θεωρείται συνεπώς πως υπάρχουν μερικές εκατοντάδες, ίσως και 400-500 περιπτώσεις μικρών και μεγαλύτερων μαθητών οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Η διαβιωτική δυσχέρεια μιας οικογένειας επιδρά αρνητικά και στην εκπαιδευτική υποστήριξη του παιδιού. «Παιδιά από άπορες οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις στον ίδιο βαθμό, όπως συμβαίνει με άλλους συνομηλίκους τους. Για παράδειγμα δεν μπορούν να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, να ακολουθούν τους συμμαθητές τους σε εκδρομές, να πηγαίνουν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις, καθώς δεν έχουν όχι μόνο μερικές δεκάδες ευρώ, αλλά ούτε τα 2,5 ευρώ για τη μικρότερη δυνατή μετακίνηση. Είναι τα παιδιά που βλέπουν μέσα από τα κάγκελα του σχολείου τους άλλους συμμαθητές τους να πηγαίνουν εκδρομή και αυτά μένουν στον αύλειο χώρο, γιατί δεν έχουν χρήματα. Επίσης αδυνατούν να αγοράσουν φόρμες, αθλητικά παπούτσια, αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται για το σχολείο» ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

Υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας θα αποστείλει σήμερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ένα υπόμνημα με μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών οικογενειών που έχουν παιδιά στο σχολείο και αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Μία από τις προτάσεις είναι τα σχολεία να μετατραπούν σε πυλώνες διαχείρισης αυτών των περιπτώσεων, καθώς οι σύλλογοι διδασκόντων και γονέων έχουν την εικόνα. Επίσης προτείνεται να δημιουργηθεί στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κοινωνική υπηρεσία.
«Αντίστοιχο υπόμνημα είχαμε αποστείλει και το 2019 όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο κ. Γαβρόγλου. Τώρα προβαίνουμε στην ίδια ενέργεια με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας» πρόσθεσε οκ. Σαβελίδης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το