Πολιτισμός

Γλυπτά Παρθενώνα: Ανοιχτός σε συμφωνία ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου παρά το μπλόκο Σουνάκ

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελλάδας, που προκάλεσε ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανταλλαγή με αρχαία αντικείμενα της Ελλάδας

Ο Όσμπορν, μιλώντας στο podcast «political currency», επισήμανε πως τα Γλυπτά θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με αρχαία αντικείμενα που έχει η Ελλάδα και τα οποία δεν έχουν δει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, επέμεινε ότι όλοι είναι «πολύ πρόθυμοι για μια συμφωνία», ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλάει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου, της ελληνικής κυβέρνησης και του Μουσείου της Ακρόπολης και αυτή η συμφωνία να μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε την προβολή των Γλυπτών που υπήρχαν γύρω από την Ακρόπολη στην αρχαία Ελλάδα, αλλά όχι με τρόπο που να αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις οποιουδήποτε», τόνισε.

«Η Ελλάδα θα λέει πάντα ότι ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα αλλά ο νόμος είναι πολύ σαφής ότι είναι στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου. Και το έχουμε ακούσει και από αυτή τη συντηρητική κυβέρνηση ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Έχουμε ακούσει από την πιθανή κυβέρνηση των Εργατικών, ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», επισήμανε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το