Τοπικά

«Γλωσσιώτισσα» με 24 χρόνια προσφοράς με ελάχιστα μέσα και πόρους

Πριν από 24 χρόνια το 1999 ξεκινά τη λειτουργία του με τη συμμετοχή 24 γυναικών ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γλώσσας Σκοπέλου η «Γλωσσιώτισσα» . Σκοπός του Συνεταιρισμού της Γλώσσας είναι η παρασκευή και η προώθηση τοπικών εδεσμάτων για τα οποία φημίζεται η Σκόπελος. Από τότε μέχρι σήμερα ο Συνεταιρισμός προσφέρει σε όλους τα αγνά χειροποίητα προϊόντα του που μας γλυκαίνουν και ομορφαίνουν τις εκδηλώσεις χαράς (γάμους ,βαφτίσεις κ.α).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Οι γυναίκες που έχουν μείνει σήμερα είναι μόλις 5 και αγωνιούν για το μέλλον του Συνεταιρισμού καθώς όπως δήλωσαν στη «Θ» συνεχίζουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας τα εδέσματα τους χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια μόνο με το μεράκι και την αγάπη τους για αυτό που κάνουν.
Οι επισκέπτες του νησιού, γεύονται μοναδικές εμπειρίες και γεύσεις που προέρχονται από ντόπια αγνά υλικά της περιοχής και μαγεύονται.
Στην προσπάθεια τους να αναδείξουν την δραστηριότητα τους οι γυναίκες του Συνεταιρισμού έχουν αναπτύξει σχέσεις και συνεργασίες κυρίως με επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας αλλά και της Αθήνας που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα προϊόντα του Συνεταιρισμού.
Ο Συνεταιρισμός παρασκευάζει κατά κύριο λόγο γλυκά με βάση το αμύγδαλο τα περίφημα χαϊμαλιά Σκοπέλου, καθώς και ροζεδες με βάση την αμυγδαλόψιχα, αλλά και τα πολύ γνωστά σε όλους παραδοσιακά γλυκά κουταλιού με πρώτη ύλη, το βύσσινο, το αμύγδαλο, το δαμάσκηνο και άλλα φρούτα εποχής όπως επίσης μαρμελάδες και γλυκά ταψιού.


Δραστηριοποιείται τελευταία και στην παρασκευή παραδοσιακών φαγητών του τόπου, όπως η περίφημη σκοπελίτικη τυρόπιτα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις φθηνές απομιμήσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο και η οποία παρασκευάζεται με αγνά υλικά του τόπου και με μυστική παραδοσιακή συνταγή που την κάνει ξεχωριστή στο είδος της.
Παρασκευάζει επίσης μια σειρά από φαγητά με ιδιαίτερη γεύση και αξία όπως: ροφό στιφάδο ,κρέας με κυδώνια ,κοχύλια και πεταλίδες με ρύζι ,αλλά και χταπόδι με χόρτα .
Οι Γυναίκες του Συνεταιρισμού απευθύνουν κάλεσμα σε όλους να ταξιδέψουν στη Σκόπελο να γευθούν τα υπέροχα χειροποίητα εδέσματα , και να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού μέσα από την απόλαυση παραδοσιακών, φαγητών και γλυκών.
Ανησυχούν όμως για την τύχη του Συνεταιρισμού καθώς όπως τόνισε στην «Θ» η κ. Ελένη Χήρα Προέδρος του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού , τα νέα παιδιά δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την παράδοση και την εγκαταλείπουν για άλλα πιο προσοδοφόρα επαγγέλματα με συνέπεια ο Συνεταιρισμός να μαραζώνει .
Τόνισε επίσης ότι οι γυναίκες που έχουν απομείνει παλεύουν μόνες τους σε ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο με ελάχιστα μέσα και πόρους και με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν στον τόπο τους διατηρώντας την παράδοση και τα έθιμα του.
Ας μην τις αφήσουμε μόνες στην προσπάθεια τους αυτή , με δεδομένη τη στροφή της κοινωνίας στην κατανάλωση πιο φυσικών και αγνών προϊόντων που προσφέρουν εγγύηση για την ποιότητα τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το