Ελλάδα

Γκαλμπρέιθ: Ναι, ετοιμάζαμε σχέδιο επιστροφής στην δραχμή από τον Μάρτιο

varoufakis
Στην δημόσια παραδοχή ότι ήταν μέρος της ομάδας στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ. Βαρουφάκη που παρασκηνιακά προετοίμαζε το περιβόητο Plan B, το σχέδιο για επιστροφή της χώρας στην δραχμή και ότι οι εργασίες της εν λόγω ομάδας είχαν ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο, προχωρά ο 63χρονος Τζέιμς Γκάλμπρέιθ, Αμερικανός οικονομολόγος και σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών, με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Στη συνέντευξή του, που τιτλοφορείται από το Spiegel «Ούτε ο Σόιμπλε δεν θεωρεί καλή λύση αυτή τη συμφωνία», ο Τζ. Γκάλμπρέιθ παραδέχεται ότι ήταν μέλος της ομάδας που είχε ως στόχο την εκπόνηση σχεδίου για επιστροφή στην δραχμή. Αρνείται όμως τον χαρακτηρισμό «μυστικό σχέδιο» που χρησιμοποιεί ο δημοσιογράφος και υποστηρίζει ότι η αποστολή της ομάδας ήταν να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που θα προέκυπταν σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκάζονταν να βγει από το ευρώ.

Αποκαλύπτει επίσης ότι οι εργασίες της ομάδας ξεκίνησαν προς το τέλος Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν γύρω στην πρώτη εβδομάδα του Μαϊου.

Αιτιολογεί την μυστικότητα κάτω από την οποία κινήθηκε η ομάδα ως απαραίτητη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «η δουλειά μας θα είχε παρερμηνευθεί» όπως λέει.

Η μυστική φύση των προετοιμασιών τροφοδότησε φήμες «πραξικοπήματος» επισημαίνει ο δημοσιογράφος, κάτι που αρνείται ο Γκάλμπρέιθ, προσθέτοντας ότι ποτέ η ομάδα δεν αναμείχθηκε σε πολιτικές συζητήσεις ή στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαψεύδει επίσης τα σενάρια περί χακαρίσματος για πρόσβαση στα στοιχεία των πολιτών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν αποτελούσε τμήμα των συζητήσεων.

Εκφράζει την εκτίμησή του για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, λέγοντας πως ανάλογη εκτίμηση τρέφει και ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ ερωτηθείς αν θεωρεί καλή την παρούσα συμφωνία Ελλάδας-εταίρων, ο Γκαλμπρέιθ απαντά ότι ούτε καν ο Σόιμπλε δεν την θεωρεί καλή λύση».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το