Τοπικά

Γιορτάστηκε στον Βόλο η Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου, όπου ομιλητές ήταν τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σπουδές και ευρύτερη δραστηριότητα σε ΑΕΙ της Γαλλίας.
Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου κ. Μαρία Τσακνάκη-Γαβαλά που αναφέρθηκε στη δυναμική και στα πολλαπλά οφέλη της γαλλικής γλώσσας για όσους έχουν την τύχη να τη μιλούν μεταφέροντας αξίες και νοήματα.
Τα μέλη της Γαλλοφωνίας ξεπερνούν τα 175.000.000 άτομα παγκοσμίως, ενώ η γαλλική γλώσσα έχει επανέλθει τα τελευταία χρόνια δυναμικά.

Η εκδήλωση με θέμα «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Γαλλοφωνία» πραγματοποιείται στο τριήμερο και για τις επετειακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστό, πόσο επηρέασε η Γαλλική Επανάσταση το 1789 στις εξελίξεις στην Ελλάδα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Νίκος Τσιρόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε σπουδές στο ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, τόνισε πως «κρατάω τις καλύτερες αναμνήσεις από τις σπουδές μου στη Γαλλία και στις συναναστροφές μου με τους Γάλλους. Μάλιστα εργάστηκα στον ιδιωτικό χώρο, σε βιοχημικό εργαστήριο, και μου έχει μείνει η φράση αυτών που με προσέλαβαν, ότι «είναι χαρά μας που έχουμε ανάμεσα στο προσωπικό μας έναν Έλληνα». Όταν λοιπόν απολαμβάνεις αυτών των κοινωνικών προνομιών σε μια ξένη χώρα, είναι πολύ σημαντικό. Με τους Γάλλους μας ενώνουν αξίες, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, και αυτό παραμένει έντονο σε όλη τη γαλλική κοινωνία και διανόηση. Και με αυτήν την εκδήλωση αφιερωμένη στη Γαλλοφωνία μού έρχονται όλες αυτές οι σκέψεις. Μάλιστα στην πόλη μας έχουμε δώσει ονόματα σε προσωπικότητες της Γαλλίας που συνέδρασαν μαζί με τους Έλληνες σε σημαντικά γεγονότα της ελληνικής και τοπικής ιστορίας».

Ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις και των άλλων δύο πανεπιστημιακών, της καθηγήτριας του Τμήματος Χωροταξίας κ. Μαρί Νοέλ Ντυκέν και του προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το