Πολιτισμός

Γιώργος Σαββανάκης: Ντεμπούτο στη συγγραφή με ανθολογία διηγημάτων

Τρεις μήνες πέρασαν από τότε που το βιβλίο του Γιώργου Σαββανάκη με τίτλο «Η ματωμένη φλογέρα και άλλες ιστορίες» (Εκδόσεις Πηγή), βρέθηκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Προχθές, ο Βελεστινιώτης συγγραφέας πληροφορήθηκε πως η πρώτη έκδοση της ανθολογίας διηγημάτων, που φέρει την υπογραφή του, εξαντλήθηκε. Έτσι, ο εκδοτικός οίκος που συνεργάζεται, προχώρησε σε επανέκδοση του βιβλίου, με τον 40χρονο δημιουργό να κερδίζει τις εντυπώσεις στο συγγραφικό του ντεμπούτο.

O Γιώργος Σαββανάκης την τελευταία επταετία ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού, αξιοποιώντας τη βαθιά γνώση του στην Ιστορία στον κλάδο του τουρισμού. Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και με μεταπτυχιακό στο ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μάλιστα, η έρευνά του θα αφορά στη συλλογική μνήμη και ταυτότητα των Βλάχων στην Ελλάδα, έχοντας και ο ίδιος βλάχικη καταγωγή.
Λίγες ημέρες πριν την πρώτη παρουσίαση της «Ματωμένης φλογέρας», ο συγγραφέας μίλησε για το πρώτο προσωπικό του βιβλίο έπειτα από τη συμμετοχή του σε δύο συλλογικές εκδόσεις: Τη λαογραφική μελέτη «Βλάχοι της Μαγνησίας» (2009, ΕΚΠΟΛ) και «Το ταξίδι ενός χαρτονομίσματος» (2013, Εκδόσεις Σαΐτα).
Οκτώ διηγήματα περιλαμβάνει η ανθολογία, με τον κ. Σαββανάκη να λέει: «Θα χαρακτήριζα όλες τις ιστορίες, παραμύθια που αποδίδονται ρεαλιστικά. Και μπορεί με μία πρώτη ματιά όλες αυτές οι ιστορίες να φαίνονται διαφορετικές μεταξύ τους και να ποικίλλουν ο χρόνος και ο τόπος που διαδραματίζεται η καθεμιά, όμως, παντού κυριαρχεί το δίπολο «έρωτας – θάνατος», που μας κινητοποιεί συνεχώς».
Η ανθολογία δανείστηκε τον τίτλο της από το δεύτερο κατά σειρά διήγημα, για τον λόγο που εξήγησε ο συγγραφέας: «Θεωρώ πως είναι αρκετά χαρακτηριστικό για τον τρόπο γραφής μου και αυτό με ώθησε στο να ονομάσω έτσι και ολόκληρη τη συλλογή. Με βάση τη δική μου λογική, αλλά και την αισθητική μου, πιστεύω πως ταίριαζε περισσότερο ο τίτλος της «Ματωμένης φλογέρας» στο βιβλίο».
Το βιβλίο δεν είναι μεγάλο σε όγκο – ενενήντα σελίδες για την ακρίβεια-, με τον κ. Σαββανάκη να δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη μικρή φόρμα: «Μου αρέσει να μην είναι εκτεταμένο το κείμενο και να αποδίδεις σε συμπυκνωμένη μορφή το νόημα που θέλεις κάθε φορά. Βέβαια αυτό είναι πιο δύσκολο, αλλά το προτιμώ».
Πόσο καιρό χρειάστηκε μέχρις ότου γράψει τη λέξη «τέλος» στη συλλογή με την οποία έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα; «Μου πήρε περισσότερο μία πενταετία. Δεν έγραφα συστηματικά, ούτε στην αρχή σκόπευα να προχωρήσω σε κάποια έκδοση, αν και πριν από αρκετά χρόνια ένα από τα οκτώ διηγήματα, το «Σαν να ’ναι το τέλος του κόσμου», είχε συμπεριληφθεί σε μία συλλογή. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πως τα κείμενα είχαν κοινή θεματολογία και κατέληξα στην απόφαση να προχωρήσω στην έκδοση με τη μορφή που είχε η συγκεκριμένη συλλογή».

* Η παρουσίαση της «Ματωμένης φλογέρας» θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 6 Ιουνίου και ώρα 19:00 στο «Αίθριον» στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Πλαστελίνη». Για το βιβλίο θα μιλήσουν η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Βίκυ Μαντζώρου, ο υπεύθυνος Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αντώνης Αντωνίου, ο δικηγόρος Αχιλλέας Θεοχάρης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το