Τοπικά

Γιώργος Χαρίτος: Ξεχάσαμε τη γρίπη, αλλά εκείνη δεν μας έχει ξεχάσει

Σε μια δεύτερη «ανάγνωση» της χθεσινής ανακοίνωσης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, προχώρησε ο παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος. Ο Βολιώτης επιστήμονας υπογράμμισε ότι εάν επανέλθουν οι μάσκες στα σχολεία, αυτό θα αποτελέσει… πρωτοτυπία για την Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από την άλλη, προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον φετινό χειμώνα αφορά την επανεμφάνιση της γρίπης. «Εμείς ξεχάσαμε τη γρίπη, εκείνη, όμως, όχι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν και το κείμενο στάθηκε αφορμή για πλήθος δημοσιευμάτων σε αθηναϊκά μέσα, που συνοδεύονταν μάλιστα από…δραματικούς τίτλους, ο κ. Χαρίτος διευκρίνισε πως «πρόκειται για σύλλογο της Αττικής» και ότι «η ανακοίνωση δεν ήταν της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας». Από την άλλη, όμως, ο γνωστός παιδίατρος εξήγησε ότι οι συνάδελφοί του στην Αθήνα, προσπάθησαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Θέλησαν να χτυπήσουν το… καμπανάκι, κυρίως γιατί παρατηρείται μεγάλος εφησυχασμός από μέρους γονέων σε σχέση με τον Covid-19, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πήγε καλά και παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα. Μερικά σημεία της ανακοίνωσης, όμως, είναι ανεδαφικά. Δηλαδή, λέμε κάποια πράγματα για να τα λέμε. Προτείνουν την καθολική εφαρμογή χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Να σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να επιβάλλει τη μάσκα στα σχολεία. Εάν επανέλθει στα ελληνικά σχολεία, αυτή θα είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η σύσταση για χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Λένε για ιονιστές, ειδικά φίλτρα κλπ μέσα στις σχολικές αίθουσες, που σ’ έναν βαθμό μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά από τη μετάδοση λοιμώξεων. Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται σε ΗΠΑ και Γερμανία. Για την χώρα μας, όμως, κάτι αντίστοιχο φαντάζει ουτοπικό. Είναι ένα μέτρο με πολύ υψηλό κόστος για το ελληνικό δημόσιο και για να είμαστε ρεαλιστές, δεν πιστεύω ότι στη χώρα μας, με τις μέτριες υποδομές στην εκπαίδευση, να μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Τέλος, διάβασα ότι «συνιστούν το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid-19 για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5-17 ετών». Ποιος θα δείξει ενδιαφέρον; Αρκεί να θυμηθούμε το περσινό ποσοστό εμβολιασμών, όταν ακόμη είχαμε τη μετάλλαξη «Δέλτα», που ήταν σαφώς πιο επιθετικό στέλεχος του κορωνοϊού, με τα νοσοκομεία γεμάτα, πολλούς θανάτους και βαριές κλινικές εικόνες, όχι τόσο στα παιδιά, όσο στους ενήλικες. Πιστεύω ότι φέτος με την «Όμικρον», την ενδημικότητα που υπάρχει, την ελαφριά νόσηση στις μικρότερες ηλικίες και ότι κάθε παιδί νόησε μια-δυο φορές, για τη συντριπτική πλειοψηφία των γονέων δεν υπάρχει λόγος να συζητάνε καν γι’ αυτό. Δεν νομίζω πως θα υπάρχει ανταπόκριση στο εμβόλιο για τον Covid-19. Μένει να δούμε την καινούργια μετάλλαξη BQ.1 και εάν θα αλλάξει το σκηνικό από πλευράς νοσηρότητας».
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Χαρίτου, έχει να κάνει με την προειδοποίησή του για την επανεμφάνιση της γρίπης: «Φέτος, η κατάσταση είναι σοβαρότερη από τις άλλες χρονιές, γιατί έχουμε αυξημένη νοσηρότητα στα ιατρεία μας. Βλέπουμε ένα μεγάλο πλήθος αναπνευστικών ιώσεων σε όλο το φάσμα της παιδικής ηλικίας. Έχουμε για την εποχή αρκετά περιστατικά πνευμονίας και ωτίτιδας, και βέβαια πρέπει να σκεφτούμε ότι είμαστε ακόμη στα μέσα Νοεμβρίου, μιλάμε για μια εποχή που δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή της η γρίπη. Την αναμένουμε αμέσως μετά τις γιορτές. Είναι βέβαια ότι το κύμα γρίπης θα επιβαρύνει την κατάσταση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η γρίπη απουσίαζε με όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα που είχαμε. Εμείς μπορεί να ξεχάσαμε τη γρίπη, εκείνη, όμως, δεν μας έχει ξεχάσει και φέτος θα κάνει την επανεμφάνισή της». Πού οφείλεται, όμως, η έκρηξη των φετινών λοιμώξεων; «Στα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων ετών και την απόλυτη αποστείρωση που υπήρξε», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Γιώργος Χαρίτος κλείνοντας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το