Τοπικά

Γιώργος Αμυράς από τον Βόλο: «Επιλύονται άμεσα τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες»

Τους άξονες υπό τους οποίους θα επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν από τους δασικούς χάρτες παρουσίασε σήμερα κατά την επίσκεψή του στον Βόλο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.  Συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση, ο κ. Αμυράς πραγματοποίησε μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό σύσκεψη με τους βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και φορείς της Μαγνησίας με θέμα τους δασικούς χάρτες. Το «παρών» έδωσαν και οι δήμαρχοι Ζαγοράς Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός τόνισε ότι η συζήτηση με την τοπική κοινωνία για τους δασικούς χάρτες είναι απαραίτητη για να δοθούν απαντήσεις και να διευκρινιστούν ζητήματα.  «Η πολιτική και η κατεύθυνσή μας είναι μία.  Οι δασικοί χάρτες είναι μία σπουδαία μεταρρύθμιση που έλειπε από την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες». Όπως είπε, τους χρειαζόμαστε προκειμένου να ξέρουμε που πραγματικά βρίσκεται το δάσος ώστε να προστατευτεί, αλλά και που δεν βρίσκεται έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων για να τις αξιοποιήσουν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τον νόμο.
Στη Μαγνησία «όμηροι» των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 21.000 ιδιοκτήτες εκτάσεων και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου.  Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα ζητήματα που ανέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.  «Είμαστε έτοιμοι με νομοθετικές λύσεις , οριζοντίως, να λύσουμε ζητήματα που παρέμεναν κάτω  από το χαλί πάρα πολλά χρόνια.  Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το δόγμα. Δεν θα τρέχει πλέον ο πολίτης να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Πρώτα η δημόσια διοίκηση ενδογενώς θα διορθώσει τα σφάλματα και έτσι θα δοθούν λύσεις.  Η κατεύθυνσή μας είναι να δοθούν λύσεις γρήγορα, άμεσα, καθαρά, με εύκολο τρόπο χωρίς επιβάρυνση των πολιτών».
Αναφορικά με το κόστος που απαιτείται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες για να προχωρήσουν σε εντάσεις, ο υφυπουργός δήλωσε ότι σήμερα το πρωί υπογράφηκε από τον ίδιο η απόφαση με την οποία μειώνονται τα τέλη αντιρρήσεων κατά 50%. «Δείχνουμε πως αυτό που λέμε το εννοούμε.  Δεν θέλουμε το κόστος για τον πολίτη να είναι μεγάλο» είπε και σημείωσε ότι το κόστος είναι ανταποδοτικό καθώς ό,τι πληρώσει για τις αντιρρήσεις δεν πηγαίνει στην «τσέπη» του κράτους αλλά επιστρέψει στην εξέλιξη του έργου των δασικών χαρτών.  «Με τις διορθώσεις που ήδη κάνουν οι δασικές υπηρεσίες στους αναρτημένους χάρτες, στο τέλος θα δούμε ότι οι αντιρρήσεις των πολιτών θα είναι πολύ λιγότερες» σημείωσε.
Το υπουργείο αναμένει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους δασικούς χάρτες και, όπως είπε ο υφυπουργός, οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις, θα είναι σύμφωνες και με τη νομολογία του Αρείου Πάγου, που σε συντριπτική πλειοψηφία δικαιώνει τους πολίτες σε ιδιοκτησιακά θέματα.
Συνολικά έχουν υποβληθεί πάνω από 175.000 αντιρρήσεις και ο κ. Αμυράς δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα με την ανάρτηση κοντά στο 50% της επικράτειας, ωστόσο υπογράμμισε ότι ο τρόπος που προσπάθησε ήταν κακός.
Στη σύσκεψη ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι τα προβλήματα που απασχολούν τη Μαγνησία αφορούν αρχικά τους αναδασωτέους αγρούς ενώ έχουν γίνει λάθη και με τις φωτοερμηνείες των χαρτών. Έκανε λόγο για λύση στο ζήτημα αλλά και μία προπαρασκευαστική ομάδα που συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα και έχει έτοιμες τις νομοθετικές λύσεις, τονίζοντας ότι θα ληφθεί υπόψη η ανθρωπογενής παρουσία.
Ένα ακόμη ζήτημα αφορά τα εκχερσωμένα δάση που έγιναν χωράφια με διοικητικές πράξεις και καλλιεργούνται. Όπως είπε ο κ. Αμυράς, αυτή η κατηγορία θα διορθωθεί  ενώ για όσα εκχερσωμένα δάση δεν υπάρχουν τίτλοι, ανέφερε ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κρατήσουν τις καλλιέργειές τους.
Πανό στη σημερινή σύσκεψη ανήρτησαν μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας με την οποία ζητούσαν άμεση αντιμετώπιση  όλων των προβλημάτων που προκύπτουν στους δασικούς χάρτες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των αγροτών. Σχολιάζοντας το πανό, ο κ. Αμυράς είπε ότι δεν θα χαθεί ούτε μισό ευρώ από τις επιδοτήσεις και ούτε μισό μέτρο αγροτικής έκτασης. «Θέλουμε οι αγρότες να είναι κατοχυρωμένοι» επισήμανε δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τα προγράμματα νέων αγροτών.  Τέλος αναφέρθηκε στην αλληλογραφία που είχε πριν μερικές ημέρες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις απλήρωτες επιδοτήσεις του 2018 στους αγρότες.  Όπως ανέφερε, θα υπάρξει άμεσα γεωχωρικός διασταυρωτικός έλεγχος χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δασικοί χάρτες.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το