Τοπικά

«Γιατρειά» με … 25.000 ευρώ στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου

Το διατηρητέο Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αλλά ένα κτίριο από το οποίο πέφτουν οι σοβάδες και είναι γεμάτο ρωγμές, χρειάζεται μόλις 25.000 ευρώ για να επισκευαστεί , σύμφωνα με τις υπηρεσίες που συνέταξαν τεχνική μελέτη… Είναι απίστευτο, αλλά αληθινό και το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Διαχείρισης Κτιρίου η οποία εφόσον η μελέτη απέδειξε πως απαιτούνται εργασίες μόλις 25.000 ευρώ έχει «δεμένα χέρια».

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην επιτροπή που παρέλαβε τη μελέτη κρίθηκε πως για να μην χαρακτηρίζεται επικίνδυνο το κτίριο πρέπει να γίνουν αποκαταστάσεις στο κέλυφος και σε τρία υποστηλώματα που εμφανίζουν ρήγματα και ειδικότερα στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου, τον διάδρομο προς την Εισαγγελία και σε ένα τοιχίο το ισόγειο.
Τα μέλη της Επιτροπής δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το …αστείο ποσό που έκρινε η μελέτη ότι θα απαλείψει την επικινδυνότητα του κτιρίου.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η «Θ», προβλήματα στον φέροντα οργανισμό του Δικαστικού Μεγάρου έχουν παρατηρηθεί στο ισόγειο, στον διάδρομο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στην αίθουσα του ακροατηρίου του Ειρηνοδικείου, επίσης στο ισόγειο, καθώς και στην είσοδο του ακροατηρίου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, στον πρώτο όροφο.
Αρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση των ζημιών είναι οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, καθώς το Δικαστικό Μέγαρο έχει κριθεί διατηρητέο.

Η εκδίκαση υποθέσεων σε γραφεία, η απουσία χώρων για τα αρχεία, η συσσώρευση υπαλλήλων σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, η απουσία αποχωρητηρίων, η λειτουργία του Διοικητικού Πρωτοδικείου σε άλλο χώρο, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η έλλειψη ανελκυστήρων, η έλλειψη εξόδων κινδύνου, η έλλειψη υποδομών για ΑμεΑ, είναι μερικά μόνο από τα αντικειμενικά προβλήματα του συγκεκριμένου κτιρίου.
Εκτός από τις ελλείψεις χώρων ακροατηρίων, η κατάσταση του κτιρίου χαρακτηρίζεται άθλια, αφού η ηλικία του φθάνει πλέον τα 100 χρόνια… Εμφανέστατες είναι οι ρωγμές που έχει υποστεί, αλλά και τα προβλήματα στην τοιχοποιία του. Ρωγμές σε διάφορα σημεία της τοιχοποιίας, κυρίως στο ισόγειό του, κενά, σκουριασμένες σωληνώσεις, σπασμένα πλακάκια στο δάπεδο, ακόμη και τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου είναι έτοιμα να αποκολληθούν από τη θέση τους…
Σύμφωνα με την έκθεση-πρόταση του Δήμου Βόλου για τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου, που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας τον Σεπτέμβριο του 2012, «η ανάγκη δημιουργίας νέου χώρου ως Δικαστικού Μεγάρου, κρίνεται απολύτως απαραίτητη εδώ και πολλά χρόνια, αφού το υφιστάμενο κτίριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχει καν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας ως χώρος συνάθροισης κοινού, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις (ΥΑ 3046/304/89, ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89). Το κτίριο δεν τηρεί τις προδιαγραφές του κτιριοδομικού κανονισμού και των κανονισμών πυροπροστασίας». Το υπουργείο έκλεισε το θέμα κατασκευής νέου κτιρίου και παρ’ όλες τις εκθέσεις κρίθηκε πως με 25.000 ευρώ κάθε επικινδυνότητα θα αποτελεί παρελθόν…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το