Τοπικά

Σπίτι – Μουσείο στη Σκιάθο ζωντανεύει την ιστορία του νησιού από τον περασμένο αιώνα

Από την Παρασκευή είναι επισκέψιμο ένα ιδιωτικό Μουσείο στη Σκιάθο, το «Σκιαθίτικο Σπίτι». Μία ιδιωτική προσπάθεια για τη διατήρηση και την προβολή του τρόπου ζωής του περασμένου αιώνα στη Σκιάθο ανέλαβε η οικογένεια Κωνσταντινίδη – Μάνεση.
Έχοντας ξοδέψει πάρα πολλά σε χρόνο και πόρους, η οικογένεια που το δημιούργησε κατάφερε να συντηρήσει τα παλιά αντικείμενα του σπιτιού , να καταγράψει ιστορίες , εμπειρίες , γνώση και να τα παρουσιάσει στο σπίτι- Μουσείο.

«Ο στόχος είναι να παρουσιάσουμε τη ζωντανή ιστορία του παραδοσιακού σπιτιού, τις κύριες καθημερινές δραστηριότητες και τα κοινωνικά γεγονότα των οικογενειών που έζησαν στο σπίτι» αναφέρουν οι ιδιοκτήτες που ζωντάνεψαν την ιστορία του νησιού σε ένα αρχοντικό.
Οι στολές των γιαγιάδων, τα ποτήρια, τα φλιτζάνια, τα χράμια, τα σεντούκια, τα καντηλέρια, οι πίνακες, ο αργαλειός.
Σπίτι από πέτρα και ξύλο και βαμμένο εξωτερικά εξολοκλήρου με ασβέστη. Το παραδοσιακό Σκιαθίτικο σπίτι αποτελείται από τρία μέρη. Το ισόγειο, το σοφά και το επάνω πάτωμα.
Το ισόγειο χρησίμευε για την αποθήκευση κρασιού σε βαρέλια, πιθαριών με λάδι και ελιές καθώς και ξυλείας για τον χειμώνα. Ο σοφάς είναι ο χώρος της κυρίας κατοικίας και αποτελείται από ένα πάτωμα 1-1,5μ ψηλότερα από το έδαφος του ισογείου, στον οποίο ανέβαιναν με σκάλα 4-5 σκαλοπατιών. Το επόμενο πάτωμα ήταν «αβέρτο» δηλαδή αδιαίρετο.
Το Σκιαθίτικο Σπίτι βρίσκεται στον παράλληλο δρόμο της Παπαδιαμάντη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το