Ελλάδα

Γιατί οι ηλικιωμένοι μπορούν να πάνε στα χωριά τους μετά τις 18 Μαΐου

Μπορεί από τη Δευτέρα να σταματήσει η υποχρέωση των πολιτών να στέλνουν sms μετακίνησης στο 13033 ή να έχουν χειρόγραφη βεβαίωση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες για όλη την επικράτεια. Ανάμεσα στους περιορισμούς που συνεχίζουν να ισχύουν είναι και η μετακίνηση σε άλλους νομούς – όχι όμως και στα νησιά- η οποία θα ξεκινήσει μετά από 15 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 18 Μαΐου.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας «η πρόθεση είναι μετά τις 18 Μαΐου, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες να δώσουμε τη δυνατότητα να μεταβούν στα εξοχικά και στα χωριά κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες και όρους, οι οποίοι θα προκύψουν από τα επιδημιολογικά φορτία και τους πολλαπλασιαστές που εκείνη την περίοδο θα έχουν κατοχυρωθεί για την κάθε περιοχή. Άρα, προφανώς όλα αυτά θα γίνουν με ξεκάθαρους κανόνες και πρωτόκολλα. Ο στόχος δεν είναι απλά και μόνο να στείλουμε κάποιους ανθρώπους στα χωριά και να νοσήσουν, αλλά να τους δώσουμε διέξοδο και ψυχική και ψυχολογική σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχουν κάνει εδώ και πολλές εβδομάδες».

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι «δεν στέλνουμε τους ανθρώπους στα χωριά για να κολλήσουν τον ιό. Μακάρι να μπορέσουν να πάνε στα χωριά για να μην κινδυνεύουν τόσο από την κυκλοφορία του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία λειτούργησαν κατά κάποιο τρόπο και σαν επίκεντρα της επιδημίας στη χώρα μας. Αυτή ήταν η στρατηγική. Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουν όλοι, αλλά όσοι τα καταφέρουν και επιλέξουν να ζήσουν το καλοκαιρινό διάστημα στο χωριό, σε συνθήκες πολύ καλύτερες, μεγαλύτερης ευκαιρίας για έξοδο στην ύπαιθρο, για αραίωση, όχι για συνωστισμό στο καφενείο, προς Θεού. Δεν πάνε στο χωριό για να κολλήσουν, πάνε στο χωριό για να μην κολλήσουν τον ιό. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει επάρκεια στο σύστημα υγείας στη Περιφέρεια και αυτό είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες».

Ο καθηγητής τόνισε ότι ούτε εμείς όταν φύγουμε από τα αστικά κέντρα θα πάμε στο χωριό για να κολλήσουμε τους ηλικιωμένους. «Οι διακοπές όταν γίνουν, θα πρέπει να γίνουν με βασικό γνώμονα την προστασία των ηλικιωμένων. Να μην σας πω ότι όταν πάμε εμείς εκεί, αυτοί θα πρέπει να έρθουν εδώ», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το