Θ Plus, Υγεία

Γιατί ο φετινός χειμώνας θα είναι χειρότερος με τις λοιμώξεις αναπνευστικού; – Τι είπε η Γκάγκα

Ο χειμώνας στον οποίο μπαίνουμε αναμένεται να είναι χειρότερος όσον αφορά σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία μίλησε στην ΕΡΤ την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την καθηγήτρια πνευμονολογίας, τα χρόνια του κορονοϊού η ανοσία μας στις λοιμώξεις αυτές «έπεσε», ενώ εκείνοι που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι ευάλωτοι στην γρίπη και το αντίστροφο.

«Φαίνεται ότι θα έχουμε έναν χειμώνα χειρότερο για λοιμώξεις του αναπνευστικού, προφανώς επειδή για δύο χρόνια δεν είχαμε τη φυσιολογική επαφή και επομένως έκθεση στα μικρόβια και τους ιούς που έχουμε συνήθως. Η ανοσία μας “έπεσε”. Παράλληλα, επειδή όσοι προσβάλλονται από κορονοϊό για κάποιο διάστημα είναι πιο ευάλωτοι, είναι εμφανές ότι ίσως να αρρωσταίνουν λίγο πιο βαριά με γρίπη ή στην περίπτωση των παιδιών με αναπνευστικό ιό. Βλέπουμε λοιπόν, αρκετές λοιμώξεις κυρίως στα παιδιά από γρίπη. Ένα καλό όμως είναι ότι δεν κολλάνε και τόσο οι γονείς στο σπίτι ή οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που είναι ένα μεγάλο συν», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Η συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης
Αναφορικά με τον συνδυασμό γρίπης και κορονοϊού που ανησυχεί τους επιστήμονες, η κυρία Γκάγκα σημείωσε τα εξής: «Αυτό που βλέπουμε, είναι σίγουρα περισσότερες λοιμώξεις από γρίπη και το βλέπουμε από το καλοκαίρι. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο ότι για δύο χρόνια φορούσαμε μάσκες και ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας. Έτσι, δεν είχαμε έρθει σε επαφή με ιούς της γρίπης. Το δεύτερο είναι ότι όσοι περνάνε κορονοϊό – και τα κρούσματα είναι πολλά, δείξατε ήδη ότι είναι πάνω από 50.000 η εβδομάδα- δείχνει ότι είναι λίγο πιο ευάλωτοι για κάποιο διάστημα, όπως συμβαίνει πάντα με τη λοίμωξη του αναπνευστικού. Δηλαδή αν κάποιος νοσήσει από Covid είναι πιο ευάλωτος στο να νοσήσει και από γρίπη ή αντίστροφα, αλλά πάντα μετά από μια λοίμωξη αναπνευστικού μέχρι να επουλωθεί τελείως».

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, επομένως υπάρχει ανοσοποίηση», τόνισε η κ. Γκάκα, εξηγώντας ότι πλέον, πολλά κρούσματα γίνονται αντιληπτά όταν πηγαίνουν για κάποιο άλλο ιατρικό λόγο σε ένα νοσοκομείο και το Covid test βγαίνει θετικό. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στην παραπάνω περίπτωση, η εισαγωγή του ασθενή καταγράφεται ως λοίμωξη από κορονοϊό.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το