Επιστήμη

Γιατί οι καπνιστές είναι αδύνατοι – Ελληνες ερευνητές εξηγούν

kapnisma
Το κάπνισμα μειώνει και μάλιστα άμεσα την πρόσληψη των θερμίδων, πιθανώς λόγω μεταβολής των επιπέδων της ορμόνης γκρελίνης, γνωστής και ως «ορμόνης της πείνας», σύμφωνα με μια νέα μικρή ελληνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη δρα Κωνσταντίνα Ζαχαρή του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο (3-7 Σεπτεμβρίου). Παράλληλα, έχουν υποβάλει την εργασία τους προς δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.

Είναι γνωστό ότι η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε αύξηση του βάρους, πράγμα που, μεταξύ άλλων, αποτελεί αντικίνητρο για να κόψουν οι καπνιστές το τσιγάρο, καθώς και την αιτία που αρκετοί ξαναρχίζουν το κάπνισμα μετά από την παροδική διακοπή του.

Οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ όταν καταφέρνουν να το κόψουν, μπορεί να πάρουν δέκα κιλά μέσα σε μια πενταετία. Ορισμένοι έφηβοι, ιδίως κορίτσια, μπορεί μάλιστα να αρχίσουν το κάπνισμα, με βασικό στόχο να ελέγξουν το βάρος τους.

Οι Έλληνες ερευνητές εξέτασαν τις άμεσες επιπτώσεις του καπνίσματος στην πρόσληψη τροφής, στα υποκειμενικά αισθήματα των καπνιστών και μη, καθώς και στις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη (μέσω ανάλυσης δειγμάτων αίματος).

Η μικρή τυχαιοποιημένη δοκιμή περιέλαβε 14 υγιείς άνδρες, που είτε κάπνισαν δύο τσιγάρα, είτε απλώς τα κρατούσαν στο χέρι τους χωρίς να καπνίζουν, ενώ στη συνέχεια μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν. Διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα είχε άμεση επίδραση στη διατροφή και στην πρόσληψη των θερμίδων, επιφέροντας μέση μείωση των τελευταίων κατά 152 μέσα στην ίδια μέρα.

Η δρ Παρασκευή Κατσαούνου είναι πρόεδρος της Ομάδος Διακοπής Καπνίσματος και Ιατρικής Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας, καθώς και της Ομάδος Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει συστήσει μια πρότυπη ομάδα διακοπής του καπνίσματος με την υποστήριξη ψυχολόγου και διατροφολόγου και με 80% επιτυχία. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το