Τοπικά

Γιάννης Μεϊμάρογλου στη “Θ”: Μιλάμε για την Ευρώπη μέσα από νέα προοδευτική πλειοψηφία

Με κεντρικό σύνθημα μιλάμε για την Ευρώπη και το κοινό μας μέλλον μέσα από μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μεϊμάρογλου επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, γιατί αρνούνται να συζητήσουν ανοιχτά για τις πλέον κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης εκλογές.

Συνέντευξη: Κατερίνα Τασσοπούλου

«Η στάση τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. Η μεν ΝΔ επιχειρεί, δια του αρχηγού της, να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία, ο δε ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να πάρει μέσω της ευρωκάλπης έγκριση της επιζήμιας για τη χώρα πολιτικής του», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Θ».

Οι 17 εκατομμύρια άνεργοι είναι εκείνοι που δίνουν το σινιάλο στη νέα γενιά, ώστε να αμφισβητεί την Ευρώπη. Οι πολίτες ένιωσαν την απουσία της, ακόμα και από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Ποιο θα είναι εκείνο το νεύμα που θα τους κινητοποιήσει για να ψηφίσουν φιλοευρωπαϊκά;
Το μεγάλο όντως πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν οφείλεται στον θεσμό της ενωμένης Ευρώπης, ούτε χρεώνεται στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις συνολικά. Οφείλεται στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, που ασκεί και επιμένει να εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο πλειοψηφεί στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αυστηρή πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών δεν αφήνει περιθώρια, ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες, για ουσιαστική ανάπτυξη και επομένως για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στις χώρες αυτές το πρόβλημα της ανεργίας των νέων γίνεται ολοένα και πιο έντονο.
Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει από τους πολίτες, να στείλουν μέσα από τις κάλπες μήνυμα για αλλαγή των πολιτικών αυτών. Η αλλαγή αυτή προϋποθέτει και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα όργανα. Μια νέα προοδευτική πλειοψηφία με κορμό μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατία και επικεφαλής τον Φραντς Τίμερμανς μπορεί να προωθήσει μια νέα αναπτυξιακή πολιτική και να ανακουφίσει εκατομμύρια ανέργους, ιδιαίτερα νέους.

Στις επόμενες εκλογές έρχεται ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λιγότερο συναινετικό. Το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή είναι δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα κληθεί η ΕΕ να διαχειριστεί. Σε ποια συναινετική βάση;
Η αλήθεια είναι ότι η σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να είναι αρκετά βεβαρημένη αρνητικά, λόγω της ενισχυμένης παρουσίας των ακροδεξιών κομμάτων, που έχουν αυξήσει τις δυνάμεις τους σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξαιρετικά αρνητικής εξέλιξης πρέπει να τον πάρουν σοβαρά υπόψη τους οι Ευρωπαίοι πολίτες στις 26 Μαΐου, πηγαίνοντας στις κάλπες. Η πιθανολογούμενη, ωστόσο, αύξηση των ακροδεξιών δυνάμεων επιβάλει στις πλειοψηφούσες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, να επιδιώξουν συναινετικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Ένωσης, μεταξύ των οποίων βέβαια και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και το μεταναστευτικό, που αναφέρατε.
Η πιστή και απρόσκοπτη εφαρμογή από τις χώρες-μέλη των όρων της Συνθήκης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τη στιγμή που η συνθήκη αυτή βάλλεται ανοιχτά από ορισμένες πλευρές και ιδιαίτερα από τη διοίκηση Τραμπ. Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, εκτός από την ανάγκη της διατήρησης της ισχύος διμερών συμφωνιών, όπως αυτή με την Τουρκία, η επεξεργασία και συμφωνία μιας ενιαίας πολιτικής για το άσυλο αποτελεί σοβαρή προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενώ το πρόβλημα της ασφάλειας εντείνεται στην Ευρώπη, οι μόνοι που εμφανίζονται να το ικανοποιούν, είναι πολιτικοί, τύπου Σαλβίνι και Ορμπάν, με ένα εθνικιστικό υπόστρωμα και τη δημιουργία εξωτερικών εχθρών. Η εικόνα μιας Ευρώπης με φασιστικές νοοτροπίες να καθορίζουν τον προσανατολισμό της τρομάζει και το πρόβλημα μεγαλώνει χωρίς οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να το αντιμετωπίζουν.
Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός, η ενοχοποίηση της διαφορετικότητας που επιδιώκουν να επιβάλουν οι ακροδεξιοί στην Ευρώπη, δεν αποτελεί τρόπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ασφάλειας. Τα συνοριακά τείχη που θέλουν να υψώσουν, δεν έλυσαν, ούτε και θα λύσουν ένα πραγματικό και σημαντικό πρόβλημα. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν καθήκον να προωθήσουν ένα συνολικό και ενιαίο σχέδιο για την προάσπιση της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ασφάλεια διαφυλάσσεται μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο ενότητας και αλληλεγγύης των χωρών και όχι μέσα από διαχωρισμούς και διακρίσεις.

Η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμη και να διαλυθεί. Το τι θα συμβεί στα επόμενα πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ αποφασιστικό. Στις «ταυρομαχίες» όμως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση για τις ευρωεκλογές δεν έχει θέση. Πρόκειται για στρατηγική τους;
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι ευρωεκλογές είναι ίσως οι πιο αποφασιστικές για το μέλλον της Ένωσης από την ίδρυσή της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας και καμιά αδιαφορία ή υποβάθμιση της σημασίας των ευρωεκλογών δεν δικαιολογείται. Η στάση τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. Η μεν ΝΔ επιχειρεί, διά του αρχηγού της, να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία, ο δε ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να πάρει μέσω της ευρωκάλπης έγκριση της επιζήμιας για τη χώρα πολιτικής του. Η αντιπαράθεση αυτή είναι ένα ακόμα δείγμα του διχαστικού κλίματος και της ακραίας πόλωσης που θέλουν να δημιουργήσουν στη χώρα οι δυνάμεις του σημερινού δικομματισμού. Η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής είναι η μόνη λύση, για να αποφύγει η χώρα ένα νέο διχασμό και τις μεγάλες περιπέτειες, στις οποίες μπορεί να την οδηγήσει.

Απειλούν το Κίνημα Αλλαγής οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για την κεντροαριστερά;
Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά, να μεταλλάξουν το κόμμα τους σε «προοδευτικό» και να κάνουν τους πολίτες να ξεχάσουν την υπερτετράχρονη αρμονική τους συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Η βεβιασμένη και άτσαλη επιχείρηση γεφύρωσης του χάσματος με την σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά δεν γίνεται για ιδεολογικούς, αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους. Γι’ αυτό άλλωστε δεν γίνεται πειστική και δεν επηρεάζει το Κίνημα Αλλαγής, που εμφανίζεται να αυξάνει την συσπείρωση και την επιρροή του. Η «επιχείρηση Κεντροαριστερά» δεν είναι παρά μία επικοινωνιακή φούσκα, που δεν αφορά παρά το επιτελείο του Μαξίμου και εκείνους που επέλεξαν να προσχωρήσουν στην πρωτοβουλία έναντι θέσεων και υποσχέσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το