Πολιτισμός

Γιάννης Καλπούζος: Στην εποχή μας περπατάμε σε ρηχά νερά – Παρουσιάστηκε στον Βόλο το βιβλίο “Ραγιάς” 

Λόγο πως οι σύγχρονες γενιές περπατούν σε ρηχά νερά κάνει ο Γιάννης Καλπούζος. Ο δημοφιλής συγγραφέας, ο οποίος χθες βρέθηκε στον Βόλο για να παρουσιάσει το καινούργιο ιστορικό μυθιστόρημα που έγραψε με τίτλο «Ραγιάς – Μέρες και νύχτες 1821» (εκδόσεις Ψυχογιός), καταθέτοντας την άποψή του για την παρακαταθήκη που άφησαν όσοι αγωνίστηκαν στην Ελληνική Επανάσταση. Μάλιστα υποστήριξε πως δύσκολα πλέον συναντά ανθρώπους που αγωνίζονται για τα ιδανικά τους.

Μέσα από τη ματιά του Διαμαντή, όπως ονόμασε τον πρωταγωνιστή του τελευταίου βιβλίου του, ο Γιάννης Καλπούζος εντρύφησε στα χρόνια που προηγήθηκαν από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Ακόμη οι ραγιάδες, όπως αποκαλούσαν υποτιμητικά οι Τούρκοι τους υποτελείς Ρωμιούς, δεν είχαν σηκώσει μπαϊράκι διεκδικώντας την ελευθερία τους από τον οθωμανικό ζυγό. Βέβαια, ο ραγιαδισμός τεσσάρων αιώνων άφησε πολλά κατάλοιπα, με τον κ. Καλπούζο να λέει: «Σαφέστατα οι δύο εποχές δεν μπορούν να συγκριθούν. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι στην εποχή μας περπατάμε σε ρηχά νερά. Ακόμη και με αυτά που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό με τον κορωνοϊό, εκείνοι οι άνθρωποι τότε ρίχτηκαν σε ορμητικά ποτάμια. Το κακό είναι ότι υπάρχει ραγιάδικο βήμα σήμερα. Είμαστε καθυποταγμένοι και δεν έχουμε κατακτήσει το να αντιστεκόμαστε σε όσα δεν συνάδουν με έναν ελεύθερο άνθρωπο, την αξιοπρέπειά του, με τον σεβασμό».
Πού αποδίδει ο Αρτινός λογοτέχνης την κακή νοοτροπία που κουβαλούν τόσα χρόνια οι Έλληνες; «Ο καθένας μας έχει τη δική του ευθύνη απέναντι στα πράγματα. Υπάρχουν κέντρα εξουσίας, που θέλουν να διαφεντεύουν τις ζωές μας. Το ζητούμενο είναι εμείς τι κάνουμε, πώς αντιδρούμε και ποιες προτεραιότητες θέτουμε στη ζωή μας. Κάποτε βέβαια πρέπει να μάθουμε να λέμε «όχι» και ας το πληρώσουμε», τόνισε, ενώ έπειτα έδωσε τη δική του συμβουλή για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το σκηνικό: «Μέσα από τις τέχνες, μπορούμε να φτάσουμε στον στοχασμό και να βρούμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε. Για παράδειγμα, η ανάγνωση βιβλίων μας ανοίγει νέους ορίζοντες. Μας δίνει την ευκαιρία να μπαίνουμε στη σκέψη άλλων ανθρώπων, να τους κατανοούμε, αλλά και να «ανοίγει» και το δικό μας μυαλό, προκειμένου να μη μένουμε στάσιμοι σε μία μίζερη πραγματικότητα».

Κλείνοντας, μίλησε για όσα αποκόμισε από την πολυετή έρευνα που προηγήθηκε της συγγραφής του «Ραγιά». «Η Φιλική Εταιρεία μπορεί να έδωσε το κίνητρο και τη φλόγα για να ξεκινήσει ο αγώνας της απελευθέρωσης, όμως η ψυχή της Ελληνικής Επανάστασης κρυβόταν στους απλούς αγωνιστές. Εκείνοι σήκωσαν το πιο μεγάλο βάρος, αν και ο ρόλος τους έμεινε στην αφάνεια. Ο Αγγελής, όπως ονόμασα τον ήρωα του βιβλίου, είναι ένας από αυτούς και αυτό είχε τον συμβολισμό του. Ήθελα να αναδείξω την προσφορά του λαού και να μη μένουμε μόνο στους ήρωες. Όλοι πότισαν τότε το δέντρο της Ελλάδας. Πάντως, μεγαλύτερη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι οι πρόγονοί μας, παρότι ξαρμάτωτοι και μην έχοντας καμία σχέση με τον πόλεμο, ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας φοβερής αυτοκρατορίας. Για να το πω σχηματικά, είναι σαν η Ελλάδα να τα βάζει σήμερα με μία υπερδύναμη, όπως είναι οι ΗΠΑ. Αυτό είναι μεγαλειώδες. Κάθε φορά που το σκέφτομαι, ριγώ. Και μιλάμε για μία χαώδη κατάσταση που επικρατούσε τότε. Οι αποστάσεις ήταν μεγάλες, ξυπόλητοι κυκλοφορούσαν οι περισσότεροι, κυριαρχούσε η απόλυτη φτώχεια. Έτρωγαν ψωμί και κρεμμύδι και πολεμούσαν. Συγκλονιστικά είναι όλα αυτά. Και το μεγαλείο της Επανάστασης του 1821 είναι ότι τα καταφέραμε», είπε ο Γιάννης Καλπούζος στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν στο θεατράκι του Αναύρου το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη» και οι εκδόσεις Ψυχογιός.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ανατίναξε σιδηροδρομική γραμμή στη… Σιβηρία

Σαμποτάζ μέσα σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο ισχυρίζεται ότι…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων – Το στοίχημα για τα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου

«Αριστερά Μπροστά». Στο όνομα αυτό για το νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του…

1 Δεκεμβρίου 2023

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στα σχολεία τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που…

1 Δεκεμβρίου 2023

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους

Υπό κατάρτιση είναι ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e–ΕΦΚΑ, με στόχο την…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Ντρέπομαι πάρα πολύ» – Τι λέει μαθήτρια που είδε συμμαθητές της να διακινούν ψεύτικες γυμνές της φωτογραφίες

«Είναι πολύ άβολο. Ξέρω ότι την έχουν δει πολλά άτομα και ντρέπομαι πάρα πολύ για…

1 Δεκεμβρίου 2023