Πολιτισμός

«Ροκεντρό» του Γιάννη Σιδεράκη στον «Ήλιο»

 

Αύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Ήλιος (Π. Μελά 25 και Ερμού) παρουσιάζεται το βιβλίο Ροκεντρό (Dazed and Confused), εκδ. Οξύ, του Γιάννη Σιδεράκη.
Μετά την αγάπη που πήραν οι Μηχανάθρωποι (εκδ. Οξύ 2022), μιας και δεν το περίμενα, βρέθηκα να έχω τρακάρει σ’ έναν σκόπελο… Ρίχτηκα λοιπόν με τα μούτρα σε μεγαλεπήβολα project… ήταν να γράψω ένα μεγαλοπρεπές μυθιστόρημα. Ξεκίνησα και έφευγε νεράκι… Δεν ήταν άσχημο, αντιθέτως μια χαρά ήταν… όσες αυτοβιογραφικές αναφορές και αν είχε έμοιαζε ξένο σώμα. Αναστατώθηκα πολύ, εκνευρίστηκα, στεναχωρήθηκα… Τα παράτησα λοιπόν, σταμάτησα να γράφω. Ένα βράδυ, βγήκα για ουισκάρες με τον φίλο μου… και του είπα γι’ αυτή την «πνευματική» μου αγανάκτηση …«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου! Γράψε, γράψε όπως έκανες πάντα για κάτι που το ξέρεις καλά, κάτι που βίωσες, που ένιωσες, που έχεις ιστορίες να πεις και το αγαπάς… Γράψε για το ροκεντρό, ρε μ…!» Αργά το βράδυ, γύρισα λίγο ζαλισμένος στο σπίτι και κάθισα μπροστά στον υπολογιστή… Όσο έγραφα άκουγα μουσική, όσο άκουγα μουσική θυμόμουν, όσο θυμόμουν… Βγήκε από μέσα μου ο μικρός, ο έφηβος Γιάννης, εκείνος ο άγριος, ο ατρόμητος… Η μουσική, το ταξίδι στον χωροχρόνο, με είχαν διαλύσει, ώσπου κάποια στιγμή τελείωσα… Είπα ότι τελείωσα. Είναι αυτοβιογραφικές οι ιστορίες; Ποιον μπορεί να ενδιαφέρουν; Άξιζε να τυπωθούν, να κυκλοφορήσουν οι ιστορίες ενός μεσήλικα ροκά;
Η απάντηση είναι ροκεντρό, γιατί αυτοί που το άφησαν πίσω ποτέ δεν το ξέχασαν, δεν τους αφήνει να ξεχάσουν, γιατί ροκεντρό, η ροκ, δεν είναι απλά μουσική, δεν είναι τρόπος ζωής, όπως συχνά πυκνά ακούγεται… Είναι η ίδια μας η ζωή!
Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Ήλιος, η πρώτη Ροκεντρό βιβλιοπαρουσίαση με μουσικές και αναμνήσεις ενός απ’ εμάς.
Ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Άρτα, υπήρξε μπάρμαν, ξυλοκόπος, πορτιέρης, ρεμάλι μηχανόβιος, ιδιοκτήτης ροκ μπαρ, μποντιμπιλντεράς, και παραλίγο – σε δύο περιπτώσεις – ροκ σταρ. Τα τελευταία χρόνια βιοπορίζεται ως βιβλιοπώλης (Πολυθρόνα του Νίτσε) στη γενέθλια πόλη του.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δράση του Κέντρου Υγείας Αλμυρού

Υπό την αιγίδα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και υπό την εποπτεία…

1 Δεκεμβρίου 2023

Διακοπές ρεύματος την Κυριακή σε Βόλο κι Αλμυρό

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ…

1 Δεκεμβρίου 2023

Με σημαντικές απουσίες κόντρα στον Ολυμπιακό ο Βόλος

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ συνεχίζεται το προσεχές Σαββατοκύριακο με τον Βόλο να έχει πολύ…

1 Δεκεμβρίου 2023

Τέλος από τον Βόλο Μραζ και Μαχαίρας

Με ανακοίνωσή του ο Βόλος ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας του με τους Σάμουελ Μραζ και Θεοδόση Μαχαίρα.…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Λογοτεχνική πινακοθήκη» και «Θεσσαλοί συγγραφείς» από τον Β.Δ. Αναγνωστόπουλο

  Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και οι Εκδόσεις Ήβη προσκαλούν στο Βιβλιοπωλείο Ήλιος (Παύλου…

1 Δεκεμβρίου 2023

Έρευνα: Ο θυμός και η λύπη των οδηγών αυξάνουν 10 φορές τις πιθανότητες τροχαίου ατυχήματος

Οι οδηγοί έχουν σχεδόν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα όταν οδηγούν…

1 Δεκεμβρίου 2023