Πολιτισμός

Έκθεση έργων τέχνης του Κώστα Σπύρου

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στις 19:00, ο Βολιώτης Δικηγόρος Κώστας Στεργίου ανοίγει για πρώτη φορά την πόρτα του Πνευματικού Κέντρου Βόλου για να παρουσιάσει την καλλιτεχνική του πλευρά, με τα έργα του. Πέρασαν μερικοί μήνες, από τον περασμένο Ιούνιο, όπου για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο φιλότεχνο κοινό, στην παραλία του Βόλου, στο πλαίσιο της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2023».
Πηγή έμπνευσης τα ξύλα της θάλασσας, αλλά και διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης για να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και καλαίσθητο.
Αν πραγματικά και ουσιαστικά κοιτάξουμε γύρω μας, βρίσκουμε σε απλά υλικά της φύσης αντικείμενα τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματικά έργα τέχνης. Τέτοια αντικείμενα είναι και τα θαλασσόξυλα.
Τα βρίσκουμε άφθονα στις παραλίες του Παγασητικού και του Αιγαίου, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα κοντά σε εκβολές ποταμών.
Ταξιδεύουν χιλιόμετρα με τα φουσκωμένα ποτάμια τον χειμώνα για να καταλήξουν στην θάλασσα, κι αυτή με τη σειρά της τα κρατάει στην αγκαλιά της, τα αποφλοιώνει, τα ψήνει με το αλάτι της, τα σμιλεύει και τα μεταμορφώνει μέχρι τα αφρισμένα κύματα της να τα βγάλει σε κάποια παραλία. Στην καυτή άμμο κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού περιμένουν να τα ανακαλύψουν ευαίσθητοι άνθρωποι και με καλλιτεχνική έφεση, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε μοναδικές δημιουργίες, που στη συνέχεια θα ομορφύνουν τους χώρους μας.
Επειδή η φύση μας κάνει την τιμή να μας δίνει απλόχερα τα υλικά της, αυτοί οι ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες έχουν την υποχρέωση το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής τους έκφρασης να είναι αντάξιο και ισάξιο της φύσης.
Ο Δικηγόρος Κώστας Σπύρου, μέσα στα χρόνια της εργασίας του, το μυαλό του και η ψυχή του ήταν πάντα αφιερωμένα και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Μαζί με τα παιδιά του, σκαρώναμε πίνακες ζωγραφικής, έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ‘’δια χειρός’’ με δάσκαλο τον π. Δημήτριο Κατούνη. Τα θαλασσόξυλα τα μάζευαν στις αμμουδιές και στα βράχια του Αιγαίου και του Παγασητικού, που τα έφερνε το μπουγάζι από τη Σκιάθο και από τα ποτάμια του Πηλίου.


Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα του σημείωμα:
«Με την γυναίκα μου Δωροθέα αρωγό και τα πέντε παιδιά μας να με εμπνέουν, σαν άλλος Φώτης Κόντογλου, άφηνα τη φαντασία μου να συνθέσει νέες δημιουργίες από τα υλικά που συγκεντρώναμε. Κατασκεύαζα πλοιάρια αραγμένα σε διάφορα καρνάγια και αρσανάδες του Αγίου Όρους, παροπλισμένα στο χρόνο και στη μνήμη. Συνθέτοντας, εκείνες τις όμορφες στιγμές, έπαιρνα σαν αντίδωρο, χαρά, ανείπωτη χαρά και ειρήνη μέσα μου. Στη συνέχεια με την εκπαίδευσή μου στη ζωγραφική, έδινα με τα χρώματα ζωή στα άψυχα ξύλα. Η μεγάλη μου απόλαυση έρχονταν όταν ερχόταν η ώρα να τα βαφτίσω με τα ονόματά τους. Τα ονόματα για μένα ήταν μεγάλη υπόθεση γιατί εκεί έκανα αναγωγή στο Θείο που προνοούσε για όλα αυτά και θεωρούσα σαν υποχρέωσή μου να τα αφιερώσω εκεί.
Περιμένω το φιλότεχνο κοινό να έρθει στην Έκθεση, όπου θεωρώ ότι τα έργα μου θα μιλήσουν μόνα τους».
Η έκθεση, της οποίας τα εγκαίνια γίνονται την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στις 19.00, η διάρκειά της θα είναι μέχρι την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις 17.00 έως τις 21.00, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα είναι επισκέψιμη από τις 11.00 έως τις 14.00.
Στον ίδιο χώρο εκτίθενται επίσης και έργα αγιογραφίας του Καλλιτέχνη, που το θεωρεί ως το «άλλο μισό κομμάτι του καλλιτεχνικού του εαυτού».
Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνει στα παιδιά, για να την επισκεφθούν την έκθεση, προκειμένου να τους μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για τη δημιουργία.
Μέρος των χρημάτων από την πώληση των έργων, θα διατεθεί για την ενίσχυση των σκοπών του «Σπιτιού Γαλήνης» του Ιερού Ναού.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αθλητικές εκδηλώσεις από τη Δ.Δ.Ε Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού και…

1 Δεκεμβρίου 2023

20χρονος έφαγε ζελεδάκια κάνναβης που αγόρασε στο περίπτερο και κατέληξε στο νοσοκομείο

Έντονες ζαλάδες και εμετούς εμφάνισε ένας 20χρονος που επισκέφθηκε στις 9 Νοεμβρίου το Κέντρο Υγείας…

1 Δεκεμβρίου 2023

Εξαιρετική εμφάνιση του ΟΕΑ/ΝΑΒ στους Χειμερινούς Κολύμβησης

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η προαγωνιστική ομάδα του ΟΕΑ/ΝΑΒ στους χειμερινούς αγώνες προαγωνιστικών κατηγοριών που…

1 Δεκεμβρίου 2023

Πανθεσσαλική εκδήλωση για την έμφυλη βία

Με σύνθημα «ΜΕ αφορά, ΣΕ αφορά, ΜΑΣ αφορά ΟΛΟΥΣ», η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Επιτροπή…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ενημέρωση σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών στο ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Την Παρασκευή 1/12/2023 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δήμου Νέας Αγχιάλου σε συνεργασία με τη Λέσχη…

1 Δεκεμβρίου 2023

Μαγνησία: Σοκ από τον θάνατο 40χρονης υπαξιωματικού Π.Ν.

Στοκ στην τοπική κοινωνία από τον θάνατο της 40χρονης Συραγώς Μπαμπαλίτσα - υπαξιωματικός Π.Ν. ε.ε.…

1 Δεκεμβρίου 2023