Τοπικά

Γιάννης Καϊσαρλής: Ένας βαλκανιονίκης έπιασε τον Σταυρό

 

Ο Γιάννης Καϊσαρλής μένει στην Αλόννησο από τον περσινό Αύγουστο, καθώς κάνει το αγροτικό του στις Βόρειες Σποράδες. Στελεχώνει το περιφερειακό ιατρείο στο Πατητήρι μαζί με μία συνάδελφό του, τη Νίκη Ντάκη, με την οποία μάλιστα υπήρξαν συμμαθητές στο Λύκειο, με τους δύο νέους – παρά την έλλειψη ειδικού γιατρού – να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Παράλληλα, ο 25χρονος ιατρός «γεμίζει» την καθημερινότητά του με αρκετές δραστηριότητες. Στα φετινά Θεοφάνια βούτηξε μαζί με άλλους τρεις στα νερά του Αιγαίου για τον σταυρό, τον οποίον και έπιασε.

Η υγειονομική περίθαλψη στην Αλόννησο βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο συζητήσεων, αφού η απόστασή της από την ηπειρωτική Μαγνησία προκαλεί… αρρυθμίες στην εξυπηρέτηση των 2.750 κατοίκων του νησιού για ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, ο Γιάννης Καϊσαρλής δείχνει ότι δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή του να κάνει εκεί το αγροτικό του και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ποιότητα ζωής στην Αλόννησο, αλλά και τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους ντόπιους.
Ο δις αργυρός Βαλκανιονίκης σε «πεταλούδα» και «μικτή» και πρώην πρωταθλητής κολύμβησης με τα χρώματα του ΠΑΟΚ (στα μαθητικά του χρόνια στον Βόλο αγωνίστηκε επίσης σε ΟΕΑ/ΝΑΒ και ΝΟΒΑ), για να αφοσιωθεί στην επιστήμη του, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 21 ετών, μόλις στο 3ο έτος των σπουδών του στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αν και την τελευταία τετραετία βρίσκεται μακριά από τις πισίνες, αυτό δεν αναιρεί την εξαιρετική του σχέση με το νερό. Έτσι, φέτος στα Φώτα, αποφάσισε να βουτήξει, για να ικανοποιήσει μία υπόσχεση που είχε δώσει προ ετών στους παππούδες του, οι οποίοι δεν βρίσκονται πια εν ζωή. «Πρώτη φορά επιχείρησα κάτι ανάλογο. Ήταν μία ευκαιρία που μου δόθηκε στο νησί, βοήθησαν επίσης οι καιρικές συνθήκες και βούτηξα. Ικανοποίησα έτσι μία επιθυμία των παππούδων μου, οι οποίοι δεν ζούνε πια. Όταν έφτασα πρώτος στον σταυρό, ένιωσα μεγάλη συγκίνηση, γιατί εκπλήρωσα την υπόσχεση που είχα δώσει σε αγαπημένα μου πρόσωπα», είπε.
Στην Αλόννησο ανέλαβε καθήκοντα δύο ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο του 2021, ενώ θα παραμείνει εκεί μέχρι τον προσεχή Ιούλιο και στη συνέχεια θα υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, για να πάρει έπειτα σειρά η ειδίκευσή του στην Ορθοπεδική (βρίσκεται στη λίστα αναμονής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας). «Το πρώτο διάστημα είχαμε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, αφού η τουριστική περίοδος δεν είχε τελειώσει. Τώρα, όμως, οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί. Μαζί με τη συνάδελφο, με την οποία μοιραζόμαστε τις εφημερίες στο ιατρείο, πέρα από την καθημερινότητα και τυχόν επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν, έχουμε αφοσιωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19 και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, πραγματοποιώντας μέχρι και κατ’ οίκον επισκέψεις. Τουλάχιστον, το θετικό είναι ότι έχει καλυφθεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στο νησί», ανέφερε ο κ. Καϊσαρλής.
Κλείνοντας, ο Βολιώτης αγροτικός ιατρός μίλησε για τη μέχρι στιγμής εμπειρία του στην Αλόννησο. «Αποφοίτησα από τη σχολή μου τον Οκτώβριο του 2020 και λίγους μήνες μετά βρέθηκα να κάνω το αγροτικό μου σ’ ένα νησί, που θεωρείται ότι ανήκει στην άγονη γραμμή. Στο ξεκίνημα ένιωθα αγωνία, κυρίως για το πώς θα ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και μαζί με τη συνάδελφό μου, θα φέρουμε σε πέρας μία τόσο σημαντική αποστολή. Νιώθουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους κατοίκους της Αλοννήσου. Όμως, η αποδοχή του κόσμου μάς δίνει κουράγιο και παρότι κληθήκαμε να… κολυμπήσουμε στα βαθιά, προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο. Και προσωπικά, αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα και τη συγκεκριμένη επιστήμη: Το θέμα είναι να βοηθάς», τόνισε και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση, η Αλόννησος είναι μεγάλο «σχολείο» για μένα. Μπορεί να μην έχεις τις ίδιες επιλογές, όπως στην πόλη. Όμως, ο κόσμος είναι πιο φιλικός και η τοπική κοινωνία έχει χαρακτηριστικά που έχουν εκλείψει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και φυσικά, μιλάμε για ένα νησί με πολλές φυσικές ομορφιές, που αξίζει να ζεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το