Οικονομία

Για ποιους σπάει το ακατάσχετο – Αυξάνεται το ταβάνι των 1250€

Ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασµούς των φορολογουµένων που έχουν οφειλές προς το ∆ηµόσιο, που θα αυξάνεται παράλληλα µε τη βελτίωση της «διαγωγής» του οφειλέτη έναντι των υποχρεώσεών του, ετοιµάζει η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων. Παράλληλα προωθείται το πλήρες πέρασµα των µεταβιβάσεων ακινήτων από τη χειρόγραφη στην ψηφιακή εποχή.

Τα παραπάνω προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, µιλώντας χθες σε διηµερίδα που διοργάνωσε η Αρχή, στην οποία κλήθηκαν όλοι οι προϊστάµενοι των φορολογικών υπηρεσιών.

Συγκεκριµένα, το σχέδιο της ΑΑ∆Ε προβλέπει την κλιµακωτή αύξηση του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασµού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος από κάθε φορολογούµενο στο Taxisnet παράλληλα µε την αποπληρωµή τυχόν οφειλών του. Σήµερα το ακατάσχετο όριο σε έναν τραπεζικό λογαριασµό του οφειλέτη είναι 1.250 ευρώ. Εφόσον ο φορολογούµενος έχει αποπληρώσει µέρος ρυθµισµένης οφειλής, το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται, µε ανώτατο όριο τα 4.500 ευρώ.

Επιπλέον, εντός του 2019 έρχεται η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των µεταβιβάσεων ακινήτων και γενικότερα του τµήµατος Κεφαλαίου των Εφοριών. Στην πράξη θα καταργηθεί η χειρόγραφη υποβολή δηλώσεων κάθε είδους φόρου µεταβίβασης, όπως είναι οι δηλώσεις φόρου γονικών παροχών, δωρεών και κληρονοµιών. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη επίσκεψης των φορολογουµένων ή των συµβολαιογράφων στις Εφορίες.

Υπέρβαση στόχου στα έσοδα Στην οµιλία του ο κ. Πιτσιλής επισήµανε ότι το 2018 η ΑΑ∆Ε πέτυχε υπέρβαση του στόχου για τα δηµόσια έσοδα, ενώ παράλληλα έκρουσε καµπανάκι για την εντατικοποίηση των προσπάθειών επίτευξης του φετινού στόχου. Ειδικότερα σηµειώθηκε υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 814 εκατ. ευρώ αλλά και είσπραξη ληξιπρόθεσµων οφειλών ύψους 5,5 δισ. ευρώ, µε ταυτόχρονη µείωση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων κατά 50%. Παράλληλα, όπως είπε, οι εκκρεµείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν σε επίπεδα λίγο πάνω από 200 εκατοµµύρια ευρώ, αναφερόµενος στα ποσά των εκκρεµοτήτων για τα οποία δεν έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις είσπραξης στους φορολογουµένους από την ΑΑ∆Ε.

Προέτρεψε τους προϊσταµένους των υπηρεσιών να µην εφησυχάζουν και τους κάλεσε να εντείνουν τους ελέγχους για τον εντοπισµό της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου. Ειδικότερα τους ζήτησε να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σε υποθέσεις που πληρούν κριτήρια υψηλής παραβατικότητας και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΑΑ∆Ε για το 2019 θα γίνουν δύο µεγάλες αλλαγές για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου. Η πρώτη αφορά την οργανωτική αλλαγή της διεύθυνσης ελέγχων για την καλύτερη στόχευση και τον εντοπισµό των υποθέσεων υψηλής παραβατικότητας. Η δεύτερη αφορά τελωνειακούς ελέγχους από κινητές οµάδες.

Το σχέδιο δράσης της ΑΑ∆Ε για το 2019 περιλαµβάνει µεταξύ άλλων: Την ολοκλήρωση του έργου για τον εντοπισµό των κινδύνων µη συµµόρφωσης, τους ελέγχους της διεύθυνσης φορολογικής συµµόρφωσης για όσους έχουν εισοδήµατα από βραχυχρόνιες µισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb τα οποία δεν δηλώνουν, τη διενέργεια ελέγχων στον ΦΠΑ και στο εισόδηµα µε βάση συγκεκριµένα κριτήρια παραβατικότητας και υποτροπής, ελέγχους µε βάση τυχαίο δείγµα φορολογουµένων αλλά και ελέγχους για το λαθρεµπόριο σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα.

Το σχέδιο της ΑΑ∆Ε για το 2019 περιλαµβάνει και µεταρρυθµιστικές δράσεις που αφορούν, µεταξύ άλλων, τη δηµιουργία ολοκληρωµένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και το προσωπικό, καθώς και την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υποδοµών.

Παράλληλα µε το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των υπαλλήλων της ΑΑ∆Ε, το οποίο πρόκειται να δηµοσιευθεί στο ΦΕΚ, θα δηµιουργηθεί και ένα αποτελεσµατικό πλαίσιο εναλλαγής των θέσεων των υπαλλήλων, όπως προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑ∆Ε. Παράλληλα, η ΑΑ∆Ε θα ξεκινήσει και φέτος κατά την περίοδο υποβολής των δηλώσεων περιοδείες σε αποµακρυσµένες περιοχές, µε σκοπό την άµεση και επιτόπου ενηµέρωση των φορολογουµένων σχετικά µε την υποβολή των δηλώσεων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το